Dodies apskatīt Rīgas zoodārzā dzimušo tīģerēnu!

Jau pavisam drīz, 15. decembrī mazais Rīgas zoodārza tīģerēns Klifs Grants dosies savā pirmajā pastaigā pa lielo tīģeru aploku. Viņš nebūs viens, jo to pavadīs Klifa labākā draudzene suņu meitene Prada un tīģerēna kopēja. Fizkultūras stunda paredzēta no plkst. 13.00 līdz 14.00.

Foto: Māris Lielkalns, Rīgas Zoo

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto: Māris Lielkalns, Rīgas Zoo

Tīģerēns Klifs Grants piedzima 2011. gada 30. jūlijā un nelaimīgas sagadīšanās dēļ trešajā dzīves dienā viņu nācās nodot dzīvnieku kopēju un vetārstu aprūpē. Pirmos dzīves mēnešus nebija pārliecības par mazuļa dzīvotspēju, tādēļ līdz šim gan apmeklētājiem, gan žurnālistiem bija liegta iespēja viņu aplūkot un uzzināt par tīģerēna skumjo dzīves sākumu. Tā, soli pa solim, vairāku mēnešu garumā, zooloģiskā dārza darbinieku un vetārstu uzraudzībā, „dižkaķēns” pieņēmās spēkā un veselībā. Un nu tīģerēns Klifs Grants, sākot ar 15. decembri, katru dienu no plkst. 13.00-14.00, ir gatavs doties regulārās pastaigās lielajā aplokā, lai kopā ar savu rotaļu biedru kucēnu Pradu priecētu zoodārza apmeklētājus.

Zoodārza uzdevums ir apdraudēto sugu, tostarp Amūras tīģeru, saglabāšana un vairošana nebrīvē. Amūras tīģera EEP - starptautiskajā vairošanas programmā sugu saglabāšanai - esam iesaistījušies jau vairāk kā pirms 10 gadiem. 1998. gadā, pateicoties lielākajiem atbalstītājiem, izdevās piepildīt devīzi „Tīģerim tīģera gadā jaunas mājas” un realizēt Amūras tīģeru turēšanai un vairošanai atbilstošas mītnes celtniecību. Šajā mītnē pirms apmēram desmit gadiem arī piedzima un izauga pēdējais (līdz Klifa Granta piedzimšanai) Rīgas zoodārzā dzimušais tīģerēns.

Diemžēl līdz šim ilgu laiku neveicās ar saskanīga pāra izveidi. Mēģinājumi Rīgā 1997. gadā dzimušajai Astrai atrast piemērotu partneri beidzās neveiksmīgi. Astrai nepatika nedz 2001. gadā atvestais Bronto no Tallinas zoodārza, nedz Mirgis no Kauņas zoodārza 2004. gadā. Bija skaidrs, jāmeklē iespējas izveidot jaunu pāri. Tā, 2008. gadā 16. maijā Rīgā ieradās jauna tīģermeitene Katrīna. Savukārt pērn, 2010.gadā sākumā, uzsākot Tīģera gada aktivitātes,  apsolījām „Tīģera gadā tīģerienei Katrīnai vīru!”. Pērn, pavasarī no Banhemas zoodārza ieradās tīģerpuisis Vasja un varējām sākt cerēt, ka izdosies izveidot vairošanai derīgu pāri. Izveidot veiksmīgu pāri šiem lielajiem plēsējiem ir grūts uzdevums, jo ne vienmēr zoodārza darbinieku un programmas koordinatora vēlmes saskan ar tīģeru vēlmēm. Tādēļ tīģerbērns Klifs Grants ir pierādījums, ka jaunais Amūras tīģeru pāris – Vasja un Katrīna ir saskanīgs pāris un var cerēt arī turpmāk uz pēcnācējiem.

 

Mazo tīģerēnu pastaigā skaties šeit!

Reklāma
Reklāma