Zīmējumu konkurss bērniem "Kā es redzu alerģiju?"

8.jūlijā ir Pasaules alerģijas diena. Lai veicinātu sabiedrības izpratni par dažādām alerģijām un to veidošanos, Latvijas Astmas un alerģijas biedrība regulāri organizē dažādas lekcijas, seminārus un apmācības. Pašlaik tiek rīkots bērnu zīmējumu konkurss "Kā es redzu alerģiju?", kurā aicināti piedalīties bērni ar saviem zīmējumiem.

Alerģija ir visizplatītākā slimība pēdējo 30 gadu laikā.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Alerģija ir visizplatītākā slimība pēdējo 30 gadu laikā.

 

Pēdējo 30 gadu laikā saslimšana ar alerģijām kļuvusi par visstraujāk izplatītāko slimību un aktuālu problēmu visā pasaulē. Pētījumi liecina, ka šodien apmēram viens no trim planētas iedzīvotājiem cieš no kādas alerģijas formas. Apmēram 30-40% bērnu visā pasaulē ir sastopams atopiskais dermatīts – biežākā bērnu ādas slimība, kas izpaužas izsitumu veidā ar niezēšanu. Ikkatru gadu desmitu divkāršojas to cilvēku skaits, kas slimo ar alerģiju, tas liecina, ka šī slimība kļūst par XXI gs. epidēmiju. Eksperti prognozē, ka tuvākajā laikā ar dažādām alerģijas formām un bronhiālo astmu slimos vairāk kā 50% planētas iedzīvotāju. Biežs alerģijas iemesls nav vien dabiskās izcelsmes kairinātāji – ikdienu rūpniecība mums piedāvā tūkstošiem produktu, kas var kairināt ādu vai izraisīt alerģiju. Tirgū esošās ķimikālijas, tādas kā smaržvielas, krāsvielas un konservanti, kas ir daudzu sadzīvē bieži lietojamo līdzekļu sastāvā, kaitē ādas aizsargbarjerai, izmaina tās sastāvu un līdz ar to samazina ādas aizsargbarjeras funkciju. Bojājot ādas aizsargbarjeru, palielinās ādas caurlaidība attiecībā uz ķimikālijām, alergēniem, baktērijām un vīrusiem, bet šīs lietas apdraud mūsu veselību. 

 

Latvijas Bērnu alergologu un pneimanologu asociācijas vadītāja dr. Ineta Grantiņa pievērš sabiedrības uzmanību tam, ka alerģija ir organisma imūnās sistēmas pastiprināta reakcija uz apkārtējā vidē esošām vielām, kas darbojas kā kairinātāji (putekļi, ziedputekšņi, dzīvnieku olbaltumi, pārtika, medikamenti utt.). Organisma atbildes reakcija izpaužas kā ādas vai gļotādas iekaisums. Ja alerģijas iemesls ir zināms, tad jāmēģina no tā izvairīties (noteikti pārtikas produkti vai to sastāvdaļas, pelējumu sēnītes, dzīvnieki u.c.).

Alerģisko pacientu skaita pieaugumu nosaka vairāki faktori - cilvēki kļūst izglītotāki un sāk saprast, ka ne katras iesnas un klepus ir saaukstēšanās simptomi, arī aizvien pieaugošais sadzīves komforts ir iemesls alerģiju izplatībai.  Turklāt cilvēki pie ārsta visbiežāk dodas tad, kad jau izmēģināti vairāki tautas līdzekļi vai kādi bezrecepšu medikamenti pret alerģiju. 

 

Pēdējo 30 gadu laikā saslimšana ar alerģijām kļuvusi par visstraujāk izplatītāko slimību un aktuālu problēmu visā pasaulē. Pētījumi liecina, ka šodien apmēram viens no trim planētas iedzīvotājiem cieš no kādas alerģijas formas.


Šodien ārstu mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību alerģijas rašanās iemesliem, diagnostikai un ārstēšanai, bet pats svarīgākais – prevencijai. Pasaules alerģijas diena ir lieliska iespēja to izdarīt!

 

Reklāma
Reklāma

Latvijas Astmas un alerģijas biedrība šajā laukā darbojas jau 20 gadus. Tās sākotnējais nosaukums bija: Bronhiālās astmas slimnieku biedrība. Sākuma periodā vairāk uzmanības tika pievērsts astmas problēmām. Tā kā astma ir cieši saistīta alerģiju un alerģijas izplatība aizvien palielinās, nu jau 10 gadus Latvijas Astmas un alerģijas biedrība pievērš uzmanību problēmām, kas saistītas ar alerģiju. Biedrības darbības galvenais virziens ir informēt un izglītot sabiedrību par astmas un alerģijas slimību izraisītajām sekām un ārstēšanas metodēm, profilaksi, rehabilitācijas iespējām, kā arī veicināt agrīnu diagnosticēšanu. Biedrība regulāri organizē ārstu lekcijas, apmācības, seminārus, konferences, lai informētu sabiedrību par alerģiju un astmu – par to izraisošiem un pastiprinošiem faktoriem. Tiek organizētas arī profilaktiskas fiziskas aktivitātes, psihologu konsultācijas, tiek izdoti informatīvi materiāli. Biedrības mājas lapā – www.astmaalergija.lv  un www.bērnsklepo.lv atrodama plaša informācija par šiem jautājumiem.

 

Agrāk Pasaules alerģijas dienu zināja tikai mediķi un zinātnieki un par to runāja dažādos veselības forumos un konferencēs. Pieaugot nepieciešamībai par alerģijas problēmām informēt plašāku sabiedrības daļu, šajā gadā Pasaules alerģijas dienā tiks rīkots netradicionāls sabiedriskais pasākums – bērnu zīmējumu konkurss „Kā es redzu alerģiju?” Mēs ceram, ka šī jautrā un izglītojošā akcija pievērsīs sabiedrības uzmanību, kā arī rosinās interesēties par alerģijas problēmām un kā no tās izvairīties.

 

Zīmējumu konkursa organizatori – „Neutral” produktu, kas mazina alerģijas rašanās risku, ražotāji jau vairāk kā 25 gadus alerģijai saka „Paldies, nē!” 

 

Konkursā var piedalīties visi interesenti savus zīmējumus reģistrējot interneta vietnē www.neutral.lt/lv .