Visiem bērniem no pusotra gada jānodrošina iespēja apmeklēt bērnudārzu

Saeima pieņēmusi grozījumus Vispārējās izglītības likumā, kas nosaka, ka vietējām pašvaldībām savā administratīvajā teritorijā būs jānodrošina vienlīdzīgas iespējas bērniem jau no pusotra gada vecuma apmeklēt bērnudārzu.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Saskaņā ar likuma izmaiņām vecākiem būs iespēja brīvi izvēlēties, vai savus bērnus vest uz valsts, pašvaldības vai privātu bērnudārzu, un tas mazinās rindas uz vietām bērnudārzos. 

 

Jau ziņots, ka patlaban daudzas pašvaldības nespēj piedāvāt bērniem no pusotra gada vecuma vietu bērnudārzā. Vislielākās problēmas ir Rīgā, kur rindā uz pašvaldības bērnudārzu gaida aptuveni 5000 bērnu. 

 

Lai mazinātu rindas uz bērnudārziem, Rīgas dome šopavasar apstiprināja jaunus saistošos noteikumus par kārtību, kādā pašvaldība nodrošina pirmsskolas izglītību. Ar jaunajiem noteikumiem plānots mazināt rindas uz vietu pašvaldību bērnudārzos, finansējot grupiņas vai līdzfinansējot atsevišķas vietas privātajos bērnudārzos. 


Vecākiem būs iespēja brīvi izvēlēties, vai savus bērnus vest uz valsts, pašvaldības vai privātu bērnudārzu, un tas mazinās rindas uz vietām bērnudārzos. 

Deputāti arī nolēma, ka vājdzirdīgiem un izglītojamiem ar redzes traucējumiem pamatizglītības iegūšana var ilgt 10 gadus, bet vidējās izglītības iegūšana - trīs gadus. 

 

Likums arī nosaka, ka pedagogam ir tiesības izstrādāt mācību priekšmetu programmu atbilstoši vispārējās izglītības mācību priekšmeta standartam un vispārējās izglītības programmai, kurā ietverts šis mācību priekšmets, vai izraudzīties mācību priekšmeta programmu no mācību priekšmetu programmu paraugiem. 

Reklāma
Reklāma

 

Pēc izglītības un zinātnes ministra Rolanda Broka (ZZS) priekšlikuma tiek noteikts, ka sākumskola ir no 1. līdz 6. klasei. 

 

Par vispārējās pamatizglītības programmas apguvi izglītojamajam izsniedz liecību, ja nav iegūts vērtējums kādā no mācību priekšmetiem gadā vai kādā no valsts pārbaudījumiem; ja vērtējums divos vai vairākos mācību priekšmetos gadā vai valsts pārbaudījumā atbilstoši valsts izglītības standartā noteiktajai izglītojamā mācību sasniegumu vērtēšanas kārtībai ir zemāks par četrām ballēm. Vērtējums mācību priekšmetā gadā un vērtējums valsts pārbaudījumā tajā pašā mācību priekšmetā uzskatāms par vienu vērtējumu.

 

Avots: www.kasjauns.lv