Sieviešu cietuma bērniem trūkst ratiņu

Iļģuciema cietumā šobrīd ar savām māmiņām kopā mīt ļoti daudz bērnu — 11 zīdaiņi un 5 bērni vecumā no gada līdz četriem gadiem. Šogad gaidāmi vēl vismaz 10 zīdainīši! Lai izvestu mazos svaigā gaisā, nepieciešami ratiņi, un to cietumam trūkst.
 

FOTO: Aigars Jansons, http://www.ajstudio.lv/

Kad pirms vairākiem mēnešiem portāls mammam.lv/tetiem.lv organizēja palīdzības akciju Lūdzu, dāvini sieviešu cietuma bērniem, tika saziedoti tik daudz ratiņu un drēbīšu, ka šķita — nu gan pietiks vairākiem gadiem. Jā, apģērbs mazajiem tagad ir nudien daudz un skaists, taču ratiņu jau pietrūkst. Pirmkārt, tāpēc, ka šobrīd bērnu cietumā ir tik lielā skaitā, cik sen nav bijis, otrkārt, tāpēc, ka tad, kad māmiņām beidzas soda termiņš un viņas tiek atbrīvotas, lai būtu vieglāk uzsākt jaunu dzīvi, līdzi tiek dotas gan bērnu drēbītes, gan bērnu ratiņi (ja vien ir, ko dot). Tāpēc cietumā sadāvinātās lietas ilgi nepaliek, un šogad brīvībā kopā ar bērniņiem pastāvīgu dzīvi uzsāks ap 10 jauno māmiņu!

Daudzas no šīm sievietēm ar bērniem dosies uz Māras krīzes centru, jo viņām nav māju, kur atgriezties. Viņas ir bijušas ielas bērni, un tikai cietumā ierauga, ka dzīvot var arī savādāk...


Cietuma māmiņas tev saka paldies!
Visiem, kas, atsaucoties uz mammam.lv/tetiem.lv organizēto palīdzības akciju, ir palīdzējuši un aizvien palīdz mazajiem cietuma iemītniekiem, viņu mammas saka lielum lielo paldies! Bērni ir tikuši ne vien pie minētajām sadzīves lietām, rotaļlietām, jauniem spilvenkrēsliem un mēbelēm, bet nu kāds uzņēmums mazajiem apmaksā dziedāšanas nodarbības, turklāt šis pasniedzējs dziedāt māca arī māmiņām! Tāpat kāds labdaris ir apmaksājis jogas nodarbības cietuma māmiņām. Varbūt viens otrs teiks — pat es nevaru atļauties jogu! Taču atceries, ka, pienākot atbrīvošanas laikam, daudzas no šīm sievietēm ar bērniem dosies uz Māras krīzes centru, jo viņām nav māju, kur atgriezties. Viņas ir bijušas ielas bērni, un tikai cietumā ierauga, ka dzīvot var arī savādāk...

Nepieciešami līdzekļi zīdaiņu pārtikai
Zīdainīšiem aizvien aktuāla ir pārtika. Lai arī jaunās māmiņas tiek mudinātas mazuļus barot ar krūti, ir arī tādas mammas, kas nedrīkst to darīt vai arī bērnam ir kādas komplikācijas. Piemēram, drīz vien no slimnīcas cietumā pārradīsies jaundzimušais, kas šobrīd ārstējas, lai pārvarētu tā dēvētās lomkas — paģiras no narkotikām, jo māte visu grūtniecības laiku tās ir lietojusi... Bez šaubām ir dusmas uz sievieti, kas grūtniecības laikā nav likusies zinis par bērnu zem savas sirds. Taču mums atliek cerēt, ka cietums viņu izmainīs, parādīs, ka var dzīvot arī citādi. Iepriekšējā palīdzības akcijas laikā no cietuma tika atbrīvota trīs gadus vecā Milana un viņas māte, kas bija piekopusi līdzīgu dzīvesveidu nupat minētajai sievietei. Cietuma darbinieki ar bailēm gaidīja ziņas, kā nu viņām klājas ārpasaulē, jo tika nogādātas uz krīzes centru. Bet krīzes centrā teica — labāku māti mēs neesam redzējušas. Nudien! Šobrīd Milana ar savu mammu ir atradušas sev dzīvoklīti, un dzīvo labi.  


Vaicājot, vai ir kas tāds, ko gribētu palūgt, lai labie cilvēki uzdāvina, māmiņas teic, ka ļoti priecātos par apaviem, ziemas un grūtnieču apģērbu — cietumam viņām nav ko piedāvāt. Bet zināms taču, cik ļoti dažāda izmēra drēbes vajadzīgas, bērniņu gaidot, kā arī pēc dzemdībām! Taču vēl lielāka sāpe par pareiza izmēra drēbēm ir ziemas apavi — lai šajā aukstumā izvestu mazo ārā, mammas sniegā brien pat ar iešļūcenēm...

 
NEPIECIEŠAMO LIETU SARAKSTS

* Bērnu ratiņi
* Autiņbiksītes (cietumā tiek lietoti kokvilnas autiņi, tomēr aukstajā sezonā autiņbiksītes ir ļoti nepieciešamas diendusām un * pastaigām ārā)
* Silti apavi cietuma māmiņām
* Grūtnieču apģērbs
* Naudas ziedojumi zīdaiņu pārtikai


KUR NOGĀDĀT DĀVINĀJUMUS
Dāvinājumus Iļģuciema cietuma Mātes un bērna nodaļai vari nogādāt katru darbdienu. Kontaktpersona šajos jautājumos ir Agita, tālrunis 27570569.
Iļģuciema cietuma adrese:
Tvaikoņa iela 3, Rīga.

Māras centrs, krīzes centrs bērniem un sievietēm (tā kā daudzām māmiņām nav māju, kur atgriezties, viņas dodas uz šo krīzes centru, tāpēc gan ratiņus, gan apģērbu var nogādāt arī šeit)
Tālrunis: 67609261
Māras centra adrese: Cieceres iela 1, Rīga.

TU VARI ARĪ PALĪDZĒT, ZIEDOJOT NAUDU
Saņēmējs: Iļģuciema cietums
Reģistrācijas numurs LV90000057371
Banka: Valsts Kase
Bankas kods: TRELLV22
Saņēmēja konts: LV64TREL7190260000000
Informācija saņēmējam: Mātes un bērnu daļai

Reklāma
Reklāma


PALĪDZĪBAS AKCIJU ATBALSTA portāli www.draugiem.lv, www.kasjauns.lv un Radio Skonto!