Pabalstu nebūs, bet trīs gadu laikā sola atrisināt bērnudārzu rindas

Daudzi mazo rīdzinieku vecāki ir saskumuši, jo pēc jaunā gada vairs nesaņems 50 latu pabalstu, ko Rīgas Dome līdz šim maksāja vecākiem, kuru bērniem nav atradusies vieta Rīgas pašvaldības bērnudārzā. Domnieki sola, ka par ietaupīto naudu divu līdz trīs gadu laikā tiks atrisināta rindu problēma.

FOTO: Viktorija Kuprijanova, http://www.bernufoto.lv/

Rīgas dome šo pabalstu sāka maksāt 2006. gadā, toreiz uz to pieteicās 680 bērnu vecāki. Noteikumi paredz, ka uz šo pabalstu var pieteikties visi Rīgā dzīvojošie vecāki (viens no bērna vecākiem), kuru deklarētā dzīves vietas adrese ir Rīga un kuru bērns reģistrēts rindā kādā no Rīgas pašvaldības bērnudārziem. 2009. gadā pabalstu saņēmuši apmēram 6800 bērnu vecāki un Rīgas domes darbinieki pieļauj, ka daudzi no pabalsta saņēmējiem nemaz nedzīvo Rīgā, bet deklarējušies šeit pie radiem vai draugiem, lai saņemtu pabalstu.

Konsultējoties ar pirmsskolas izglītības iestāžu vadītāju padomi, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komiteja nolēma, ka ņemot vērā nepieciešamību samazināt budžetu visās Rīgas domes struktūrās, labākais risinājums ir šī pabalsta atcelšana. "Šo pabalstu sāka maksāt, kad Rīgas domes gada budžets bija 600 miljoni latu, nākamā gada budžets būs 300 miljoni lati, tas ir pusi mazāk. Attiecīgi naudas samazinājums ir visās sfērās," skaidro Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane. „Runājot ar bērnudārzu vadītājiem, secinājām, ka visefektīvāk būtu novirzīt šo naudu jaunu vietu iekārtošanai, lai atrisinātu bērnudārzu problēmu kā tādu, jo būsim godīgi – arī par 50 latiem nevar noalgot auklīti vai apmaksāt privāto bērnudārzu”.

Aldermane sola, ka par ietaupītajiem 1,9 miljoniem latu gadā jau nākamgad tiks nodrošinātas 800 – 1000 jaunas vietas bērnudārzā, pirmās no tām sāks darbu jau janvārī. Arī šogad atvērti trīs jauni bērnu dārzi – renovēts bērnudārzs Blāzmiņa Skuju ielā, atvērti jauni bērnudārzi Viestura prospektā un Valdeķu ielā.
Jau zināms, ka nākamgad būs jaunas grupas Raņķu dambī, Baltā ielā, Gaudišu ielā, Imantā, u.c. Lai pieteiktos reģistrācijai jaunajās grupās, sekojiet informācijai www.e-skola.lvsadaļā Pirmsskolas.

Tāpat ir ideja par pirmskolas vecuma bērnu pieskatīšanas grupu atvēršanu. Plānots, ka šādas grupas varētu veidot skolu brīvajās telpās. Tās būtu telpas ar atsevišķu ieeju, kur uz nepilnu laiku mazuļus var atstāt māmiņas, kas strādā uz pusslodzi vai vienkārši vēlas dažas brīvas stundas. Tā ir jauna ideja, tāpēc šobrīd Rīgas domes īpašuma departamentam uzdots izpētīt, kuras Rīgas skolas būtu pielāgojamas šādu grupiņu atvēršanai.

Savukārt vaicāta par to, cik pamatots ir princips, ka lielākas priekšrocības iekļūt bērnudārzā ir tiem bērniem, kas dzimuši gada sākumā, Aldermane skaidroja, ka jau decembrī tiks izskatīti un pieņemti jauni noteikumi par bērnu uzņemšanu bērnudārzā, kas izstrādāti kopā ar bērnudārzu vadītājiem, kas iespējams ļaus izvairīties no šīs netaisnības.
 

Reklāma
Reklāma