Klajā nākusi izglītojoša īsfilma meitenēm un viņu vecākiem par seksualitāti

Klajā nākusi biedrības Papardes zieds sagatavotā īsfilma „Parunāsim...”. Filmiņas veidotāji stāsta, ka tā paredzēta meitenēm un viņu vecākiem ar mērķi rosināt ģimenē uzsākt sarunu par to, kā vislabāk pateikt „nē” nevēlamām seksuālām attiecībām. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Īsfilmas aktualitāte pamatota ar to, ka pirmās seksuālās attiecības pusaudžu vidū nereti ir pārsteidzīga un līdz galam neizsvērta rīcība, ļoti bieži tās tiek uzsāktas attiecību rozā briļļu periodā. Meitenei lēmuma par seksuālo attiecību uzsākšanu pamatā ir vēlme būt mīlētai un līdzināties vienaudzēm. Filmas veidotāji aicina vecākus pārrunāt ar meitām, ka seksuālas attiecības nav mīlestības garants un agrīna seksa sekas nereti rada problēmas tālāku attiecību veidošanā vairāku gadu garumā.

 

„Īsfilma „Parunāsim...” ir neliels ieskats kādu divu draudzeņu  sarunā. Saruna notiek viedtālruņos, un tās laikā meitenes runā gan par seksuālu attiecību uzsākšanu vai neuzsākšanu, gan apmainās padomiem. Filmas mērķis ir aicināt meitenes padomāt, pirms uzsākt seksuālas attiecības, un būt drosmīgām pateikt „nē!”, kā arī dalīties savos pārdzīvojumos ar mammu vai citām uzticības personām. Mēs ceram, ka filmiņa rosinās gan jaunietes, gan vecākus sarunām par šo tēmu, jo sarunas ir vislabākais veids attiecību veidošanai un konfliktu risināšanai,” uzsver biedrības Papardes zieds valdes priekšsēdētāja Iveta Ķelle.

 

Reklāma
Reklāma

 

Latvijas Ģimenes plānošanas un seksuālās veselības asociācija norāda, ka "vairāki nozīmīgi zinātniskie pētījumi apliecina, ka agrīnu seksuālu attiecību uzsākšana lielā mērā ir atkarīga no mikroklimata ģimenē. Labas attiecības starp tēvu un māti ir būtisks aizsargājošs faktors bērnu labklājībai un veselīgai, nesasteigtai attīstībai. Pētījumi liecina, ka agrīnu seksuālu aktivitāti veicina tādi faktori kā zema pašcieņa, sliktas attiecības vecāku starpā, pusaudža uzvedības problēmas un vāji sasniegumi skolā. Arī pārlieku liela vecāku vēlme kontrolēt bērnus var radīt pretēju efektu. Agrīnas seksuālās attiecības veicina arī stress ģimenē un apkārtējā vidē – piemēram, ģimenes attiecību kvalitāte vai zems sociālekonomiskais stāvoklis. Agrīnas seksuālās attiecības meitenēm var sekmēt arī agrīna fiziska nobriešana un augstāks sevis kā seksuāla partnera pašnovērtējums − sociālā kompetence, fiziskais briedums un pievilcība prognozē agrāku dzimumdzīves uzsākšanu un riskantāku seksuālo uzvedību. Interesanti, ka aizsargājošs faktors no agrīnas seksuālās pieredzes ir kautrība un grūtības kontaktos ar vienaudžiem − tieši komunikablie un pievilcīgie pusaudži ir vairāk pakļauti seksualizācijas riskam."

 

Autore: Audra Šauere, mammamuntetiem.lv redaktore