Kā izšķirties bez nežēlīgas cīņas un trauku plēšanas?

Portālā mammamuntetiem.lv var lasīt daudzus šķiršanās stāstus, kur jūtams liels aizvainojums, bēdas, pat naids un vēlme atriebties. Un vistrakāk, ja visam pa vidu ir bērni.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Tas mani pamudināja sākt interesēties par Latvijā maz zināmu lietu ar nosaukumu mediācija (lūdzu nejaukt ar meditāciju!), kas divām nedraudzīgi noskaņotām pusēm tomēr ļauj nonākt pie konflikta risinājuma bez trauku plēšanas un durvju dauzīšanas. Turklāt tāda risinājuma, kas abiem ir pieņemams.

Kas ir mediācija?
Mediācija ir paņēmiens konfliktu risināšanai, ko var izmantot ļoti plaši – biznesa konfliktu risināšanā (nupat taču notika mediācijas process dzelzceļa lietā!), darba strīdu risināšanā, mantojumu lietās, arī skolās un, protams, ģimenes konfliktos un šķiršanās procesos.

Kā mediācija var palīdzēt ģimenēm?
Ģimenes mediācija ir process, kura laikā vecāki var atrast kopīgu vienošanos problēmjautājumos par bērnu (un ne tikai). Ģimenes mediācijas klienti ir vecāki, kuri šķiras vai ir jau šķīrušies, bet nespēj vienoties nozīmīgos jautājumos, kas skar viņu bērnu (bērna dzīvesvieta, tikšanās ar bērnu, uzturlīdzekļu jautājums u.tml.) Klienti var būt arī audžu (adoptētāju, aizbildņu u.c.) ģimenes, kurās ir neatrisināti konflikti, strīdīgi jautājumi, saistībā ar bērniem. Te noteikti jāpiebilst, ka ģimenēs bieži ir šķietami neatrisināmi konflikti starp paaudzēm – vecākiem un pilngadīgiem bērniem, sievām ar vīra vecākiem un otrādi.

Ja runājam par ģimeņu šķiršanos, vienmēr pastāv iespēja strīdus gadījumā vērsties tiesā. Tomēr tas var būt ļoti  laikietilpīgi – ikvienā valstī sabiedrība pārmet, ka tiesāšanās ir ļoti ilgs process. Latvijā tiesāšanās ilgst pat 3 gadus. Tam ir vairāki iemesli, gan nedisciplinēti tiesas dalībnieki, gan Civilprocesa likumā paredzētas plašas iespējas atlikt lietas izskatīšanu, liels lietu skaits, plašas pārsūdzēšanas iespējas. Pretēji, mediācijā – strīdus jautājumu var atrisināt dažu stundu laikā.

Ko vēl svarīgi zināt?
Mediācija ir brīvprātīga. Ja kāda no pusēm nevēlas, mediācijas process nav iespējams.
Mediators ir neitrāls. Mediators nenostājas neviena pusē, nevienu netiesā. Un galvenais – nesaka priekšā „pareizo” risinājumu. To puses izlemj pašas, kas viņu gadījumā būtu labākais risinājums.
Mediācijas process ir konfidenciāls. Dalībnieki var  runāt atklāti un brīvi, jo zina, ka informācija nekad netiks publiskota.
Procesa puses pašas izlemj, kuri risinājuma varianti būtu vislabākie sev un otrai pusei (piemēram, tiesa var lemt, ka bērns visu laiku dzīvos pie mātes, bet mediācijas procesā vecāki var vienoties par kādu citu risinājumu).

 

Atliek vien cerēt, ka laika gaitā iemācīsimies konfliktus risināt bez nežēlīgas cīņas un trauku plēšanas.


Vairāk par mediāciju var lasīt www.mediacija.lv

Reklāma
Reklāma

Ja ir nepieciešama mediatora palīdzība, skaties šeit!

 

Autore: Audra Šauere, mediatore un mammamuntetiem.lv redaktore