Māmiņ, domā ar galvu! Neskrien pāri ielai...

Šīs nedēļas nogale uz Latvijas ceļiem tiešām bijusi melna, bet pirmdienas rīts bija kā punkts uz I. Braucot uz darbu, nācās nolūkoties uz ceļa malā noguldītā un apsegtā ķermenī. Mirkli vēlāk soctīklos izlasīju, ka šodien bija pēdējais rīts kādai mammai un bērnam (pēc precizētās informācijas tā bija bērna vecmāmiņa), kas steidzās pāri šosejai pie Medemciema. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Ceļš slidens, mašīnas steidz uz Rīgu viena pēc otras. Sieviete ar bērnu neatļautā vietā šķērsojusi brauktuvi, un to pamanījis automašīnas «Volvo» vadītājs, kurš, izvairoties no sadursmes, ietriecās ceļazīmē. Aiz «Volvo» braucošā «Škoda» notrieca abus gājējus, un viņi no gūtajām traumām gājuši bojā. 

 

Pat nedēļa vēl nav pagājusi, kad mazliet labāk beidzās incidents Gulbenē, kur cita mamma ar ragavām un diviem tajās sēdošiem bērniem izskrēja tieši priekšā braucošai mašīnai. Šoferis noreaģēja pareizi un zibenīgi – ietriecoties blakus esošajos auto. Cilvēki palika dzīvi. 

 

Reklāma
Reklāma

 

Varbūt pēdējais laiks sākt vēl vienu kampaņu vai vismaz izglītojošu kursu tiem pieaugušajiem, kuriem pašiem nav autovadītāja tiesību un viņi īsti neizprot, kā notiek šoferēšana un kas notiek uz ceļiem un nelabvēlīgos laika apstākļos?


Varbūt tas mudinātu vecākus sākt domāt pašiem un tad iemācīt domāt arī saviem bērniem par drošību uz ceļa? Ka ejot pāri gājēju pārejai, ir ļoti, ļoti, ļoti jāskatās, vai kāds nenesas virsū; ka ceļi ziemas laikā ir slideni un mašīnu bremzēšanas ceļš ir garāks nekā uz sausa ceļa seguma; ka vispirms pašiem pieaugušajiem ir jādomā, kādu piemēru rādam bērniem un tikai pēc tam varam cerēt, ka bērni rīkoties saprātīgi... Jo citādi iznak skaudri. Kāds Medemciema iedzīvotājs secinājis, ka bojā gājušais bērns diemžēl šajā gadījumā nevarēja mainīt savu likteni. Viņu pāri ceļam neatļautajā vietā veda paša māte...

 

 

Līga Brūvere, mammamuntetiem.lv redaktore