Vai palīdzēt senioriem ir jocīgi?

Pensijas vecuma cilvēki tiek iekļauti cilvēku grupā, kam ir risks kļūt par sociāli atstumtajiem. Viens no veidiem, kā par tādiem nekļūt – ir vingrot. Kustēties. Un vēlreiz vingrot. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 

Ja cilvēks vingro un fiziskās aktivitātes ievieš par savu ikdienu, viņam uzlabojas fiziskā labsajūta, viņš pats spēj sevi aprūpēt – regulāri nomazgāties, apgriezt kājām nagus, pats aiziet iepirkties, pagatavot ēst. Jo kustību mazāk, jo lielāka veco cilvēku nevarība, činkstēšana un – jo vairāk jaunā paaudze no šāda cilvēka vēlas izvairīties. Un tajā brīdī seniors kļūst par atstumto. Neaizsargāto. Viņa pašapziņa ir kritusies. Un kā nu ne – ja tu vairs nespēj pats par sevi parūpēties. 

Jo kustību mazāk, jo lielāka veco cilvēku nevarība, činkstēšana un – jo vairāk jaunā paaudze no šāda cilvēka vēlas izvairīties. 

Mūsu vecāku organizācijas mammamuntetiem.lv “Gudro Sievu skolā” fizioterapeits vada vingrošanas senioriem. Grupas ir nelielas – ne vairāk par 5-6 cilvēkiem, lai ikvienu vingrotāju varētu uzraudzīt. Mūsu vingrotājas (šobrīd nāk tikai sievietes, bet gaidīti arī seniori) ir brīnišķīgas – dzīvesprieka un smaidu pilnas, foršas sievietes! Vienmēr ir prieks viņas sagaidīt mūsu telpās. Vingrošanās pārstāvētais vecums – līdz pat 80 gadiem.

 

Nodarbību maksa – tikai Ls 3 par nodarbību. Tomēr, kopā rēķinot, mēnesī sanāk Ls 24. Tāpēc es kā nodibinājuma "Fonds Mammām un Tētiem" vadītāja nolēmu iesniegt projektu stipendijas saņemšanai no organizācijas “Otrā elpa”. Ja projekts tiktu apstiprināts, mēs varētu ne mazāk kā 50 senioriem nodrošināt bezmaksas apmācību, kā vingrot mājās. Projekta ietvaros izstrādātu izdales materiālus ar vingrojumu kompleksu bildēs, kā arī fizioterapeita uzraudzībā varētu tos apgūt. Stipendijas lielums – Ls 500.

 

Mūsu iespēja uzvarēt konkursā ir atkarīga no veikala “Otrā elpa” apmeklētājiem. Proti, ikviens pircējs ar savu čeku jūnijā var nobalsot par vienu no trīs šobrīd aktualizētajiem projektiem. Veikals atrodas Rīgā, Marijas ielā 13, 2.stāvā, skat. www.otraelpa.lv. Ļoti priecāsimies, ja pagūsi turp aizstaigāt un atbalstīsi mūsu projektu!:)

Palīdzība senioriem, stipendija.

Reklāma
Reklāma

Šādi notiek balsošana - pircēji sava pirkuma čeku ieliek tajā ruksītī, kura projektu vēlas atbalstīt. Līdz pat balsojuma beigām nav zināms, kurš projekts uzvarēs.

 

Kad projektu jau biju iesniegusi, par tā būtību izstāstīju kādai paziņai – lai uzzinātu, kā tas izklausās no malas, vai pircējus tas varētu uzrunāt. “Tāds jocīgs projekts,” viņa atbildēja. 

 

Es apmulsu. Vai palīdzēt senioriem ir jocīgi? 

 

Autore: Inga Akmentiņa-Smildziņa, mammamuntetiem.lv vadītāja

Foto: Rūta Ķiploka un mammamuntetiem.lv