Vai pēc vīna vai brendija mērces baudīšanas drīkst sēsties pie auto stūres?

Dažu ēdienu receptūrās mēdz iekļaut dažādus alkoholiskos dzērienus, piemēram, vīnu vai brendiju, lai piešķirtu maltītei daudzveidīgāku garšas buķeti. Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums “Pārtikas revidents” skaidroja, vai pēc šādu ēdienu baudīšanas drīkst sēsties pie automašīnas stūres. Izrādās, ka labāk to tomēr nevajadzētu darīt.
Vai tiešām alkohols gatavošanas izgaro procesā neizgaro?

FOTO: Shutterstock.com

Vai tiešām alkohols gatavošanas izgaro procesā neizgaro?

Latvijas Lauksaimniecības universitātes  Pārtikas Tehnoloģijas fakultātes vadošā pētniece Zanda Krūma, stāsta, ka pilnīgi viss alkohols neizgaro produktus termiski apstrādājot. “Jāskatās, protams, cik daudz pēc receptūras mēs to pievienojam un kāda ir tā koncentrācija ēdienā, un zudums var būt trešdaļa, dažiem ēdieniem pat 80%, bet alkohols tomēr saglabājas”.  

 

 

Dāņu kolēģi ir pētījuši šo vairāk un secinājuši, ka visvairāk alkohola paliek brendija pīrāgos un konditorejas izstrādājumos, kur var būt palikuši pat 3 grami spirta vienā ēdiena porcijā

 

Likumdošana nosaka, ka bezalkoholiskajā alū var būt līdz 0,5% spirta, kas nozīmē, ka, izdzerot vienu glāzi, maksimāli var uzņemt 0,8 gramus spirta. Ja salīdzina ar to, kas saglabājas ēdienā, kam gatavošanas laikā pievienots tāds alkohols kā vīns vai alus, tas būs 1 grams spirta, tātad līdzīgi kā glāzē bezalkoholiskā alus. Salīdzinājumam – glāzē vīna (150 ml) ir 15 grami spirta.  

 

Reklāma
Reklāma

“Dāņu kolēģi ir pētījuši šo vairāk un secinājuši, ka visvairāk alkohola paliek brendija pīrāgos un konditorejas izstrādājumos, kur var būt palikuši pat 3 grami spirta vienā ēdiena porcijā,” stāsta LLU pētniece. Viņa arī uzsver, ka, ja vīnu pievieno vienā pannā uzreiz pie gaļas, spirts izgaros lēnāk, tāpēc labāk būtu mērci, kam pievienots alkohols, pagatavot atsevišķi un gaļai pievienot pašās gatavošanas beigās. Ja ir vēlme ar alkohola pievienošanu uzlabot maltītes garšas īpatnības, tad jārēķinās, ka kaut nedaudz, bet spirts ēdienā būs.  

 

«Pārtikas revidents» ir analītisks raidījums, kas pēta veikalu plauktos un tirgū pieejamās pārtikas izcelsmi, saturu un cenu atšķirību, katru nedēļu īpašu uzmanību veltot kādam produktam, produktu grupai vai produkta sastāvdaļai. Raidījums  LTV 1 ēterā tiek pārraidīts trešdienās plkst. 21:10.