Ģībonis - 18. gadsimta jaunkundžu kaite, ko izārstēja hematogens

18. gadsimtā meitenes vecuma grupā no 18 līdz 25 gadiem vairumā gadījumu bija ļoti tievas un bālas. Informācijas trūkuma dēļ nebija zināms, kas izraisa šādus simptomus. Meitenes parasti neatstāja māju bez pavadonēm, jo pastāvēja risks jebkurā vietā paģībt, un kā to novērst, neviens nezināja. 

18. gadsimtā daiļavas baidījās vienas pašas kur doties, jo varēja vienkārši paģībt.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

18. gadsimtā daiļavas baidījās vienas pašas kur doties, jo varēja vienkārši paģībt.

FOTO: mammamuntetiem.lv

 

Tikai 19. gadsimtā atklāja, ka „tieši dzelzs ir viena no svarīgākajām asins daļiņām”, kas ietekmē sarkano asinsķermenīšu daudzumu. Pateicoties šim atklājumam, Eiropas aptiekās sāka parādīties dažādi dzelzs un asins preparāti.

 

Pirmais preparāts bija hematogens "Gommelya" (Hämatogen des Dr. Hommel), kas 1890.gadā tika ražots Šveicē šķidrā veidā. Tā pamatā bija liellopu asinis. 20. gadsimta sākumā šo preparātu (tās nebija zāles) sāka aktīvi pārdot arī  Krievijā. Hematogena ražošana Krievijā tika uzsākta 1917. gadā. Līdz tam tika ražoti citi līdzīgi preparāti, izmantojot atšķirīgus nosaukumus. 

Vai šodien ir pieejams īstais hematogens? 

Īsto hematogenu šodien ražo Lietuvas uzņēmums SIA "Mogemas", kura izmantotās receptūras pamatā tiek lietots Krievijas Federācijas Farmakopejas raksts, kas arī bija pamatā mūsu bērnības atmiņu hematogenam. Viena no svarīgākajām hematogena sastāvdaļām visos laikos ir bijis pārtikas albumīns, kas satur organismam viegli asimilējamu dzelzi. SIA "Mogemas" ražo Eiropas standartiem atbilstošu pārtikas albumīnu, lai nodrošinātu hematogenā  noteiktu dzelzs daudzumu, kā arī produkta nekaitīgumu. Lietuvā ražotais hematogens atbilst visām Eiropas Savienības prasībām un satur gandrīz divas reizes vairāk dzelzs nekā NVS valstīs ražotais. 2007. gadā Lietuvā hematogens ieguva balvu kā Gada produkts. 

Šodien īsto hematogenu mēs varam iegādāties aptiekās un veikalos ar nosaukumu "Hematogenas Vita+", kas ir saglabājis savu uzturvērtību un palicis vēl kvalitatīvāks, jo tā sastāvā ir arī C un B vitamīni, kas nodrošina labāku dzelzs uzsūkšanos organismā. 

100g hematogena (~2 tāfelītes) satur 10 mg dzelzs, kas nodrošina no 1 līdz 10 gadu vecam bērnam 100% ieteicamo diennakts devu. Ja dodam vēl kādus vitamīnus vai pārtiku, kas bagāta ar dzelzi, tas būtu jāņem vērā. Jāatceras arī tas, ka hematogens ir salds, tātad satur ogļhidrātus (cukuru), tādēļ varbūt būs jāatsakās no kādas konfektes vai cita "našķa”. 

Reklāma
Reklāma

Ja jums rodas aizdomas par dzelzs trūkumu organismā vai nepieciešams vairot enerģiju, iekļaujiet savā ikdienas ēdienkartē hematogenu!

 

Cik daudz hematogena ieteicams lietot uzturā?

Hematogens ir dzelzi saturošs uztura bagātinātājs, ko nevajadzētu lietot kā pilnvērtīga uztura aizvietotāju. Ieteicams lietot ne vairāk kā 100g (2 tāfelītes) dienā. 100g hematogena satur 10mg dzelzi, kas atbilst 100% no ieteicamās diennakts devas bērnam 1-10 gadu vecumā. Ja vienlaicīgi tiek lietots kāds cits dzelzi saturošs produkts, to jāņem vērā. Tā kā hematogens satur ogļhidrātus (cukuru), tad to lietojot vajadzētu atteikties no kāda cita našķa. Vērts iepazīties ar produkta enerģētisko un uzturvērtību, kas norādīta uz marķējuma.

Plašāka informācija par hematogenu tagad pieejama arī sociālajos medijos Twitter (Hema2gen) un Facebook (Hematogens Vita), lai iegūtu plašāku informāciju par šo veselīgo saldumu!

 

Produkta "Hematogenas Vita+" ražotne

Latvijā pieejamo hematogenu ar nosaukumu "Hematogenas Vita+" ražo Lietuvas uzņēmums SIA "Mogemas". Latvijā produkta "Hematogenas Vita+" oficiālais izplatītājs ir SIA "G.Miežis Ārsts" - farmaceitiska kompānija, kas aktīvi darbojas Latvijas zāļu tirgū jau kopš 1993. gada, izplatot zāles, medicīnas preces un uztura bagātinātājus.

 

SIA "Mogemas" savu darbību uzsāka 1995. gada 14. jūnijā un šobrīd izstrādā izejvielas (melno albumīnu) hematogena ražošanai. SIA "Mogemas" izmano tikai pašu uzņēmumā ražotu, standartam atbilstošu pārtikas albumīnu, lai nodrošinātu nepieciešamo dzelzs saturu, kā arī produkta nekaitīgumu.

 

Uzņēmums darbojas saskaņā ar Lietuvas Pārtikas un veterinārā dienesta licenci Produktu ražošana no asinīm (veterinārā apstiprinājuma numurs: 82-04).

Produkta kvalitāti nodrošina ieviestās RFAGVP (riska faktoru analīze un galvenie kontroles punkti) un EN ISO 9001:2000 kvalitātes kontroles sistēmas, kurā ir skaidri noteikti visi ienākošo izejvielu un gatavās produkcijas kontroles principi.