Kuru dzērienu izvēlēties, ja ūdens ir galīgi apnicis?

Uztura speciālistei Ksenijai Andrijanovai, kāda portāla mammamuntetiem.lv lasītāja jautā, kuru no veikalā nopērkamajiem dzērieniem izvēlēties, ja ūdens ir galīgi apnicis.

Atbilde uz jautājumu par to, ko veikalos var izvēlēties kā alternatīvu ūdenim, diemžēl neeksistē. Jo ūdens ir pamatu pamats, un no veselīga uztura viedokļa neviens cits šķidrums to nespēj aizvietot.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Atbilde uz jautājumu par to, ko veikalos var izvēlēties kā alternatīvu ūdenim, diemžēl neeksistē. Jo ūdens ir pamatu pamats, un no veselīga uztura viedokļa neviens cits šķidrums to nespēj aizvietot.

"Ko Jūs ieteiktu dzert no veikalā pudelēs nopērkajamajiem dzērieniemja gluži pliks  ūdens apnicis? Jūsu viedoklis par kvasiem, iesaliem, porteriem, minerālūdeņiem, sulām, sulu versijām pakās, limonādēm, ledustējām, kolām, fantām... Par gāzētajiem dzērieniem vispār. Unkas ir viskaitīgākais veselībai, kas sastopams šajos dzērienos un kādu rezultātu uz organismu tas rada? Laikam jau vienkāršāk prasītko Jūs ieteiktu veikalā nopērkamu droši dzert kā veselībai/gremošanas traktam nekaitīgu?"

 


Atbild uztura speciāliste Ksenija Andrijanova:
"Atbilde uz jautājumu par to, ko veikalos var izvēlēties kā alternatīvu ūdenim, diemžēl neeksistē. Jo ūdens ir pamatu pamats, un no veselīga uztura viedokļa neviens cits šķidrums to nespēj aizvietot. Katrs pats var aprēķināt sev ūdens patēriņa normu – tie ir 30 ml un 1 kilogramu svara. Tieši tik daudz tīrā ūdens nepieciešams uzņemt dienā. Dažādībai var pamēģināt dzert minerālūdeni, kam klāt pievienoti vērtīgi sāļi, cilvēki bez kuņģa – zarna trakta problēmām retu reizi var dzert arī gāzētu ūdeni.
Protams, mums visiem apnīk vienveidīgums un brīžiem prasās pēc pārmaiņām. Bet tas nenozīmē, ka uzreiz vajag iegadāties cita veida dzērienu – ūdeni var pamēģināt dažādot. Viens no variantiem – pievienot klāt kādu piedevu. Vispopulārākais variants ir piegriezt klāt ūdenim citrona šķēli. Ne mazāk garšīgs un veselīgs variants – pievienot ūdenim laimu un piparmētras. Arī greipfrūta šķēle piedod interesantas garšas nianses. Dārzeņu mīļotāji var ūdenim pievienot klāt gurķa šķēles un pētersīļus – tas ir ļoti garšīgi un lieliski remdē slāpes.

Vispopulārākais variants ir piegriezt klāt ūdenim citrona šķēli. Ne mazāk garšīgs un veselīgs variants – pievienot ūdenim laimu un piparmētras.

Visi gāzēti, saldināti dzērieni satur ievērojamu cukura daudzumu. Piemēram, kolas bundža satur aptuveni 39 g cukura. Pats par sevi cipars neko neizsaka, bet, ja iedomājamies, ka viena tējkarote ir 5 grami cukura, tad varam vizuāli ieraudzīt, cik liels cukura daudzums ir viena mazā bundžā. Šāds cukura patēriņš ikdienā var novest pie liekā svara, sirds – asinsvadu un endokrīnām saslimšanām, zobu veselības pasliktināšanās. Šādu dzērienu diētiski varianti nav risinājumus, jo satur mākslīgus saldinātājus, piemēram, aspartāmu. Mākslīgu saldinātāju drošība joprojām tiek pētīta, un to pārmērīgs patēriņš var izsaukt nepatīkamus gremošanas simptomus. Kaut to daudzumi dzērienos tiek kontrolēti un uzskatīti par drošiem, vairāki pētījumi pierāda mākslīgu saldinātāju saistību ar onkoloģiskām saslimšanām.

Reklāma
Reklāma

Piemēram, kolas bundža satur aptuveni 39 g cukura. Pats par sevi cipars neko neizsaka, bet, ja iedomājamies, ka viena tējkarote ir 5 grami cukura, tad varam vizuāli ieraudzīt, cik liels cukura daudzums ir viena mazā bundžā.


Ar lielu cukura daudzumu un E – vielu klātbūtni izceļas arī paku sulas. Ekoloģisko veikalu plauktos var atrast arī tādas sulas, kuras nesatur pārtikas piedevas un netiek taisītas no koncentrātiem – tādi ir ieteicami patēriņam ikdienā. Taču cilvēkiem, kas seko līdzi savam svaram, jāatceras, ka sula nav dzēriens, bet ēdiens – tā satur noteiktu kaloriju daudzumu un liekā sulas glāze dienā var nojaukt visu svara samazināšanas plānu. Visvairāk ir ieteicamas svaigi spiestas sulas, ko lietot uzreiz pēc izspiešanas.
Iegādājoties kvasu un iesalu dzērienus, būtu ieteicams izpētīt dzēriena sastāvu. Šo dzērienu kvalitāte ir dažāda – dažai produkcijai klāt tiek pievienotas E- vielas lielā daudzumā. Turklāt, vēlams iegadāties produktu, kas saucas „kvass”, nevis „kvasa dzēriens”, vai „iesala dzēriens” – kvasam, lai nesabojātu tā dabīgumu, nedrīkst pievienot nekādus konservantus, šādi paildzinot uzglabāšanas termiņu. Tomēr, lai realizācijas laiku pagarinātu, kvasu drīkst pasterizēt, kā arī regulēt tā skābumu un pievienot pienskābi (E 270), citronskābi (E 330), askorbīnskābi (E 300), nātrija benzoātu (E 211) un kālija sorbātu (E 202). Neviena cita pārtikas piedeva nedrīkst būt pievienota kvasam. Kvasa un iesala dzērieniem, atšķirībā no dabīgā kvasa, drīkst pievienot arī saldinātājus un aromatizētājus. Kvass ir vērtīgs produkts, taču tā patēriņam nav jābūt lielam un uzņemta šķidruma pamatu joprojām jāsastāda ūdenim.

Iegādājoties kvasu un iesalu dzērienus, būtu ieteicams izpētīt dzēriena sastāvu. Šo dzērienu kvalitāte ir dažāda – dažai produkcijai klāt tiek pievienotas E- vielas lielā daudzumā.

Ledus tējas tiek pozicionētas kā veselīgs produkts, taču to sastāvā ir ievērojams cukura daudzums, kas to padara par produktu, kas potenciāli veicina svara pieaugumu. Izvēloties ledus tēju, jāskatās, lai to sastāvā nav kukurūzas sīrupa.
Izvērtējot veikalos pieejamus dzērienus, var apgalvot, ka visieteicamākās ir svaigi spiestas sulas bez E - vielām, krāsvielām un konservantiem, kas pārsvarā pieejamas ekoveikalos un ekoloģiskās pārtikas plauktos lielveikalos, un kvass. Visi pārējie dzērieni nav ieteicami patēriņam ikdienā."