Ko darīt, lai pieņemtos svarā? Speciālistes ieteikumi

Skaistuma un veselības industrija katru dienu piedāvā jaunas metodes un risinājumus svara normalizēšanai. Diemžēl, laikā, kad aizraušanās ar diētām un liekā svara problēmām ir aktuālāka nekā jebkad, tiek aizmirsts par tiem, kuru problēma ir ķermeņa masas nepietiekamība un nespēja pieņemties svarā.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Šo cilvēku problēmas paliek nesadzirdētas, jo tiem, kuru mērķis ir notievēt, vēlme „uzbaroties” liksies visnotaļ dīvaina; zinātnieki ir aizņemti ar to, ka mēģina novērst populācijas aptaukošanos… Bieži vien cilvēki ar nepietiekamo ķermeņa masu, neiegūstot vajadzīgu informāciju, pievēršanas radikālām metodēm – lieto taukainus ēdiens, fast-food, saldumus. Vai arī atmet centienus kaut ko izlabot, un rezultāta tiem rodas problēmas ar veselību.
Runājot par svaru, veselības problēmas nerodas no liekā svara vien. Svara nepietiekamība arī ir nopietna problēma, īpaši tad, ja svara pietrūkst topošajai māmiņai.
Adekvātam tauku daudzumam sievietes organismā ir īpaša nozīme – bez tā nav iespējama normālā grūtniecības norise, tauku slānim ir jāveido izolācijas slānis, lai bērniņš ir drošībā. Tieši tāpēc katrai sievietei, plānojot grūtniecību, jānormalizē savs svars, līdz ķermeņa masas indekss* būs vismaz 21.


Ja ir nepieciešamība pieņemties svarā, obligāti jāatceras, ka procesam jānotiek:
• Pakāpeniski. Tas ir laikietilpīgs process,
• Veselīgi. Nav prātīgi sākt ēst visu, kas pagadās, cerot, ka kilogrami ātri nāks klāt. Tas var novest pie veselības problēmām.


Ar ko sākt?
• Aiziet pie ārsta un noskaidrot, vai nepietiekama svara iemesls nav hormonālā, gremošanas trakta slimība vai parazitārā infekcija.
• Svarīgi ir atcerēties, ka Jūsu mērķis nav tauku, bet muskuļmasas pieaugums. Līdz ar to savas ēdienkartes izmaiņas obligāti jākombinē ar trenažieru zāles apmeklēšanu vai vingrošanu ar atsvariem un hantelēm.
• Jāizanalizē sava ēdienkarte. Kā speciālists, iesaku godīgi pierakstīt visu apēsto vairāku dienu laikā un izrēķināt aptuveno kaloriju daudzumu. Tas ir ļoti svarīgi, jo var noskaidroties, ka Jūs nemaz neuzņemat vajadzīgo enerģijas daudzumu . Zinot savu ikdienas kalorāžu, turpmāk būs vieglāk koriģēt ēdienkarti.
• Iegūtajam kaloriju skaitam pieskaitām 500. Tik daudz Jums būs jāēd katru dienu.
• Ja nodarbojaties ar sportu kaloriju daudzumu var palielināt līdz 1000.

Uz kādu produktu rēķina iegūt 500 kalorijas?
• Kalorijas palielinām uz ogļhidrātu un olbaltumvielu rēķina. Vairāk jālieto gaļa, zivis, siers, putraimi, piena produkti. Palieliniet savas porcijas uzmanīgi, izvairoties no smaguma sajūtas pēc ēšanas.
• Uzkodām starp ēdienreizēm jābūt barojošām: rieksti, žāvēti augļi , īpaši dateles un vīģes, ja prasās pēc našķiem – sukādes, šokolāde (vēlams bez piedevām). Kalorijām bagāti augļi ir avokado, banāns, hurma.
• Labs risinājums ir mērces, kas taisītas uz miltu bāzes. Pievienojot tās klāt kartupeļiem, rīsiem vai griķiem, Jūs palielinat ēdiena uzturvērtību.
• Starp piena produktiem izvēlieties tos, kuros ir visaugstākais tauku procents.
• Nav nepieciešams ēst milzīgas porcijas. Ēdiet regulāri, 6-8 reizes dienā.
• Aptiekā var painteresēties par kokteiļiem, kuri satur sabalansētu uzturvielu daudzumu un nodrošina papildus kalorijas. Izdzerot tādu kokteili pēc maltītes vai starp ēdienreizēm, Jūs palielināsiet kopējo dienas kalorāžu. Pašlaik Latvijas aptiekās ir dabūjami kokteiļi Nutridrink un Ensure Plus.

Ko darīt, ja nav ēstgribas?
Ēstgribu ierosina asas garšvielas (čili, ingvers), garšaugi (baziliks, dille, koriandrs), augi, kas satur ēteriskās eļļas (melisa, piparmētra). Pastaigas svaigā gaisā arī ir labs veids apetītes ierosināšanai.

Veiksmi!

* Ķermeņa masas indekss ir matemātiski aprēķināts, dalot Jūsu svaru kilogramos ar Jūsu garuma rādītāja (cm) kvadrātu.

Reklāma
Reklāma

 

Autore: uztura speciāliste Ksenija Andrijanova