Intīmā kopšana vasarā

Vasarā, kad ir silts un mitrs laiks, un mēs daudz vairāk atkailinām savu ķermeni, rodas jautājums, vai jāievēro kādi īpaši principi, domājot par intīmo higiēnu un veselību. Vairāk stāsta ginekoloģe Nataļja Kalašņikova.

Intīmā kopšana vasarā

FOTO: Edijs Pālens, http://www.edijsfoto.lv/

Imunitātes pieci stūrakmeņi
Lai cilvēkam būtu pretestība pret dažādām baktērijām un infekcijām, kuras atrodas apkārtējā vidē, ir visu laiku jārūpējas par savu imunitāti ne tikai ziemā, bet arī vasarā. Ja cilvēkam imunitāte ir spēcīga, viņš var pat kontaktēt ar tuberkulozes vai gripas slimniekiem un nesaslimt. Un te uzreiz jāatbild uz jautājumu, kas nodrošina labu imunitāti. Un tas ir – labs uzturs, pozitīvas emocijas, pietiekama atpūta, pietiekama fiziskā aktivitāte un, protams, paralēli visam jāievēro personīgā higiēna. Turklāt vasarā šīs lietas nodrošināt ir daudz vieglāk – dārzā izaug vitamīniem bagāti augļi un dārzeņi, saule nodrošina ar D vitamīna devu, gaišais un saulainais laiks ļauj justies pozitīviem un priecīgiem, un mēs daudz biežāk dodamies atpūsties brīvā dabā.
Speciāliste teic, ka liela nozīme ir arī domāšanai: „Ja es visu laiku baidīšos, ka inficēšos, tad es arī inficēšos. Tāpat ir citās dzīves jomās, ja visu laiku domā, ka citiem klājas labāk kā tev, tad arī citiem visticamāk arī klāsies labāk. Ja cilvēks māk priecāties par to, kas viņam ir, un ļoti bieži cilvēks nemaz neapzinās, cik daudz viņam ir dots, –  viņš ir vesels, ir ģimene, draugi, mājoklis, darbs, tā jau ir liela laime. Laimes sajūtu mēs varam paši sev radīt. Protams, vienmēr var atrast kaut ko sliktu, bet vienmēr taču var atrast arī kaut ko labu. Tas, ko mēs domājam, nosaka imunitātes pamatu.”

Mazgājam rokas un tīrām zobus!
Personīgā higiēna ir jāievēro jebkurā gadalaikā. Tas nozīmē – tīra miesa, vesels mutes dobums, regulāra roku mazgāšana, bet tas nenozīmē, ka rokas jāmazgā divdesmit reizes dienā. Pilnīgi pietiek, ja rokas mazgā pirms ēšanas, pēc labierīcību apmeklēšanas un ienākot no āra. Vēl viens no principiem ir ādas, īpaši roku un kāju, kopšana, jo sausa un saplaisājusi āda ir pateicīga vide sēnīšu slimību attīstībai.

Personīgā higiēna ir jāievēro jebkurā gadalaikā. Tas nozīmē – tīra miesa, vesels mutes dobums, regulāra roku mazgāšana, bet tas nenozīmē, ka rokas jāmazgā divdesmit reizes dienā.


Karstā laikā ieteicams izvēlēties ērtu, dabīga materiāla apģērbu, īpaši veļu, kuru jāmaina katru dienu. Daktere Kalašņikova kritiski izsakās par tā saucamo „stringu” valkāšanu: „Pieguļoša, cieša veļa var izjaukt dabīgo līdzsvaru maksts vidē. Te jāsaprot, kā daba pati ir izveidojusi aizsargmehānismu. Pirmkārt, maksts vidē dzīvo laktobaktērijas, kas veido skābo vidi, otrkārt, maksts izdalījumi tek no augšas uz leju, līdz ar to viss liekais iztek ārā, un kas nonāk veļā, kontaktā ar gaisu oksidējas un tādejādi baktērijas tiek neitralizētas, bet, ja sievietei ir pieguļoša veļa, maksts ir pacelta uz augšu, un izteces mehānisms ir traucēts.”
Mēnešreižu laikā drīkst arī sauļoties, tikai jānovērtē sava labsajūta. No medicīniskā viedokļa tas nelabvēlīgi neietekmē organismu. Arī peldēties ir atļauts, tikai vajadzētu lietot tamponu un pirms peldēšanās tampona striķīti arī ievietot makstī.
Klasiski, sākoties vasarai saasinās jautājums par publisko tualešu apmeklēšanu un iespēju tur inficēties ar dažādām seksuāli transmisīvajām slimībām. Tomēr uztraukumam nav pamata, jo baktērijas no poda makstī neielido. Turklāt arī labierīcībās var veikt drošības pasākumus – poda malas apklāt ar papīru un pēc tam rūpīgi nomazgāt rokas.

Piesardzība pludmalē
Mitrais un siltais laiks veicina dažādu mikroorganismu vairošanos, savukārt peldēšanās var ietekmēt maksts mikrofloru, tāpēc vasara ir laiks, kad var lietot speciāli intīmajai higiēnai paredzētos kopšanas līdzekļus, piemēram, Vagisan Intimate Wash Lotion, kas satur pienskābās baktērijas un stabilizē maksts mikrofloru un saglabā normālu pH līmeni, novērš nepatīkamu aromātu un diskomforta sajūtu. Tajā pašā laikā gribētos atgādināt, ka nevajadzētu skalot maksti, jo tas var būt pat kaitīgi. Maksts mikroflorai ir noteikts sastāvs un to speciāli ārdīt nav nepieciešams.
Ir sievietes, kuras, dodoties uz publisku peldvietu, liek tamponu, bet šādai rīcībai nav nekāda pamatojuma. Jo maksts ir sprauga, kuras sieniņas pieguļ viena pie otras, un ūdens iekšā neskalojas. Tieši pretēji – ja tampons ir ievietots, bet „astīte” atstāta ārā, pa to ūdens uzsūcas un nonāk makstī.

Ja pārim gribas pamēģināt mīlēties ūdenī, un tas izraisa pozitīvas emocijas un laimes sajūtu, – uz priekšu!

Sekss ūdenī. Vai droši?
Viena no vasaras aktualitātēm ir sekss ūdenī. Speciāliste stāsta, ka mīlēšanās ūdenī no saslimšanas viedokļa ir droša, jo nekādas seksuāli transmisīvās slimības ūdenī nedzīvo. Tās var iegūt tikai fiziskā kontakta ceļā, tātad, ja seksa partneris ir vesels, tad saslimšana nedraud, ja partneris ir inficējies, tad arī sieviete ir apdraudēta neatkarīgi no tā, kur pāris mīlējas. Vienīgi jautājums var būt par to, vai sekss ūdenī un vispār peldēšanās notiek atļautās vietās, kur ūdens kvalitāte ir pārbaudīta. Tātad – ja pārim gribas pamēģināt mīlēties ūdenī, un tas izraisa pozitīvas emocijas un laimes sajūtu, – uz priekšu!

 

________________________________________________________________________
 

Reklāma
Reklāma

Raksta publicēšanu atbalsta Vagisan ®

 

Vagisan ® Intimate Wash Lotion
Intīmās higiēnas līdzeklis 200ml
Satur dabīgās piena sūkalas, pienskābi un kumelītes ekstraktu. Maigi mazgā un stiprina ādas dabīgo aizsargslāni, nomierina ādu, novērš kairinājumu.


Piemērots ikdienas intīmai higiēnai.
Jūs to varat lietot gan mēnešreižu laikā, gan grūtniecības laikā, gan papildus medikamentozai terapijai.


Vagisan® Intimate Wash Lotion ir ekonomisks: intīmās zonas mazgāšanai pietiek ar zemesrieksta lieluma daudzumu.