Oksidatīvais stress liek rūsēt pat dzelzij, bet ādai?

Mūsdienu piesārņotajā vidē tomēr vēl ir vietas, kur daba saglabāta tīra un kur ļauts uzplaukt brīnišķīgiem augiem ar burvju zālīšu spēku. Alpu pļavu zālītes ir viens no šādiem pasaules ieguvumiem, kas izmantotas kosmētiskajos līdzekļos ar augstāko efektivitāti kopj cilvēku ādu.

Foto no www.e-kosmetika.lv arhīva

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto no www.e-kosmetika.lv arhīva

Stress liek rūsēt pat dzelzij!
Sniegotas kalnu virsotnes atspoguļojas kristāldzidrā ezerā. Zilas zilas debesis, bez neviena mākonīša. Nogāzes noaugušas leknām pļavām, kas no vienas vietas piebārstītas baltām, sarkanām, zilām ziedu zvaigznītēm. Tā ir vīzija, kas pirmā pazib prātā, iedomājoties Alpu pļavas. Un gaiss tur tik spirgts, ka gribas dziļi ieelpot, un pasaule šķiet neticami tīra! Arī mūsu līdzenuma daba ir nepārspējama, taču pilsētas piesārņotajā vidē bieži rodas vēlme it kā pacelties visam pāri, pieskarties debesīm vai vismaz kalnu galotnēm. Un tas ir tāpēc, ka mums regulāri jāpārvar ne vien psihoemocionālais stress darbā, ielās, nereti arī mājās, bet – vēl oksidatīvais stress. Tā ir organisma nespēja tikt galā ar apkārtējās vides faktoru radītajiem šūnu bojātājiem - brīvajiem radikāļiem. Arī šis stress var kļūt par labvēlīgu fonu straujākai novecošanai un dažādu slimību (visbiežāk aterosklerozes un onkoloģisko saslimšanu) attīstībai.

Stress var kļūt par labvēlīgu fonu straujākai novecošanai un dažādu slimību (visbiežāk aterosklerozes un onkoloģisko saslimšanu) attīstībai.

Oksidatīvais stress veidojas, kad ļaundabīgās molekulas - brīvie radikāļi – gūst virsroku pār organisma aizsargspējām. Tā kā tie satur vienu vai vairākus nesapārotus elektronus, brīvie radikāļi ir ļoti nestabili. Tie organismā piesaista un atdod elektronus, tā bojājot šūnas, proteīnus un DNS (ģenētisko materiālu). Līdzīgi oksidatīvie procesi liek sasmakt eļļām, kļūt brūnganiem nomizotiem āboliem un pat rūsēt dzelzij.

Pilnībā izvairīties no brīvo radikāļu kaitnieciskuma nav iespējams - mūsu antioksidantu sistēmas nav perfektas. Brīvie radikāļi uzbrūk mūsu ķermenim gan no iekšienes, gan ārienes. Tie organismā parādās ne tikai tad, kad sevī uzņemam sadzīves ķīmijas izgarojumus, cigarešu dūmus, alkoholu, ultravioleto (UV) starojumu. Brīvie radikāļi veidojas organismā arī normālos bioķīmiskos procesos: aerobas elpošanas, vielmaiņas un iekaisumu (slimojot brīvie radikāļi uzkrājas) rezultātā.

Alpu augu rūdījums un nektārs
Domās atgriežoties Alpos, prāts iebilst, ka jaukajiem pļavu zvaniņiem un citiem augiem kalnu pakājē nemaz nav tik ideāli augšanas apstākļi, kā tiem, kas iestādīti piemājas dobē līdzenumā. Alpīnajā klimatā puķēm arī ir jāiztur sava veida stress: spēcīgs UV starojums, zems atmosfēras spiediens, ārkārtējas temperatūras un mitruma maiņas. Alpu pļavas ir izvietojušās vairāku tūkstošu metru augstumā – sākot no vietas, kur koki vairs neaug, līdz pat sniega joslai. Tik ekstrēmos apstākļos augi evolūcijas ceļā ir ieguvuši vērtīgas īpašības, ko iemācījušies savā labā izmantot arī cilvēki.
Ēdelveiss. Alpu kalnu simbols, kas vācu valodā nozīmē: „cēli baltais”. Savukārt latīniskais ēdelveisa nosaukums ir „lauvas ķepiņa”, kas visticamāk radies tā pūkainuma dēļ. Sīkie matiņi, kas klāj gan ziedu, gan lapas, pasargā to no kalnu saules un aukstuma, ļaujot tam izdzīvot pat 3400 m augstumā. Tautas medicīnā ēdelveiss izmantots vēdera problēmu un saaukstēšanās ārstēšanā. Tā kā ēdelveiss nomierinoši iedarbojas uz iekaisušu ādu, In Vito zinātniskajos pētījumos uzrādījis spēcīga antioksidanta un šlakvielu izvadītāja īpašības, tā ekstrakts ir ideāla sastāvdaļa pretnovecošanas un jutīgai ādai paredzētajā kosmētikā.  
Vērmele. Alpos tas ir otrs populārākais augs. Tā ārstnieciskās īpašības, sevišķi pret gremošanas un menstruāciju traucējumiem, pazīstamas izsenis. Analizējot Alpu vērmeles antioksidatīvās spējas, rezultāti parādīja, ka tā var sacensties ar C vitamīnu un lieliski spēj aizsargāt ādu no oksidatīvā stresa. Vērmeles ekstrakts ir sevišķi piemērota sastāvdaļa dienas krēmiem, īpaši tiem, kas paredzēti aizsardzībai pret apkārtējās vides ietekmi un novecošanu.
Meistarsakne. To sauc par augu karalieni Valē apgabalā Šveicē, kur tā izplatīta visvairāk. Jau senie romieši to dēvēja par burvju zālīti; tautas medicīnā tā izmantota ievainojumu dziedēšanā un kairinājumu mazināšanā. Mūsdienu pētījumi meistarsaknes efektivitāti ir apstiprinājuši. Šā auga pielietojums dienas un nakts kosmētiskajos līdzekļos, un jo īpaši ārstnieciskajos produktos, ir nenovērtējams.
Marūbija. Šī auga ārstnieciskās īpašības cilvēcei zināmas jau 2000 gadu. Antīkajā pasaulē to izmantoja hroniska klepus, saaukstēšanās, astmas ārstēšanā, arī kā pretindes līdzekli. In Vito zinātniski pētnieciskie testi apliecinājuši, ka marūbijai piemīt spējas samazināt histamīna veidošanos un aizsargāt ādu no alerģiskām reakcijām, ko izraisa UV starojums. Pateicoties šīm īpašībām marūbija tiek plaši izmantota kosmētikā, jo īpaši produktos jutīgai ādai.
Nectapure. Tas ir sinerģisks divu Alpu augu ekstrakts, speciāli radīts, lai cīnītos ar  „pilsētas stresa” pēdām. Šī savienojuma sastāvā ir Dāvida budleja un timiāns – augi ar izcilām antioksidatīvām un piesārņojuma negatīvo ietekmi dziedējošām īpašībām. Nectapure pētījumos apliecinājis, ka spēj iedarboties kā lielisks ādas mitrinātājs, aizkavēt grumbiņu rašanos, novērst ādas elastības un vitalitātes zudumu.
Izops. Minēts jau Bībelē, un Senajā Grieķijā izmantots gan tempļu šķīstīšanā, gan slimnieku apmazgāšanā, gan „krūšu kaitēm”, gan kulinārijā. Antibakteriālo, antiseptisko, pretiekaisuma un antioksidatīvo īpašību dēļ izopa pielietojums kosmētiskajos līdzekļos ir plašs – preparāti problemātiskas ādas tīrīšanai, līdzekļi sejas ikdienas kopšanai, produkti jaunu cilvēku ādas aizsardzībai un jutīgas ādas kopšanai.

ORGANIX COSMETIX  – alpīnā klimata esence
Tieši šos Alpu augus ar koncentrētajām, vērtīgajām īpašībām kosmētikas ražotājs B.4.U, ORGANIX COSMETIX (Izraēla) izmanto savos ekoloģiski tīrajos, sertificētajos sejas un ķermeņa kopšanas produktos. Uzņēmumam ir dadzu gadu pieredze gan ikdienas, gan profesionālās salonu kosmētikas ražošanā un tās efektivitātes pētīšanā. ORGANIX COSMETIX ekoloģiskajā līnijā izmantotas efektīvākās kosmētiskās formulas, aizvietojot sintētiskās sastāvdaļas ar ekoloģiski audzētām un sertificētām. Katru ORGANIX COSMETIX produktu ir sertificējusi viena no pasaules vadošajām ekoloģiskās sertifikācijas organizācijām – ECOCERT, kas garantē, ka produkts nesatur nevienu cilvēka veselībai kaitīgu vielu.

Produkti izgatavoti tikai no augstākās kvalitātes Eiropas piegādātāju izejvielām. Alpu ārstnieciskos augus piegādā vietējie Šveices zemnieki, kam ir vairāk kā 20 gadu pieredze bioloģiskajā saimniekošanā. Viņi tos audzē, ievērojot visstingrākos standartus un prasības, sākot jau ar sēklas materiāla izvēli un beidzot ar to, ka apstrādā nelielus zemes gabalus, lai saudzētu kalnu dabas teritorijas. Bez Alpu augu ekstraktiem ORGANIX COSMETIX savā produkcijā iekļauj arī dabīgas izcelsmes emulsijas, šī sviestu, alvejas sulu un ekoloģiski tīru olīvu, makadamijas un žožobas eļļu. Turklāt, produktu pamata bāze (pirmā un lielākā sastāvdaļa produktu sastāva sarakstos) ir alvejas sula nevis kā ierasts kosmētikā - ūdens, kas produktu sastāvu padara vērtīgāku. Produktos netiek izmantoti nekādi sintētiskie konservanti, smaržvielas un citas veselībai kaitīgas vielas.

Ņemot vērā ORGANIX COSMETIX sejas un ķermeņa kopšanas produktu vērtīgās izejvielas, šie līdzekļi ir vērtīgākais, ko var novēlēt savai ādai. Ekstrēmos apstākļos izturējušie augi bagāti ar kalnu svaigumu, sauli un galvenais ar noderīgām aktīvām vielām; un varam būs priecīgi, ka mums dāvāta iespēja tajā visā dalīties – arī tik ikdienišķā veidā, kā ādas kopšana!

 

 

 

Reklāma
Reklāma

 

 

 

 

Ieskaties: www.e-kosmetika.lv

/REKLĀMAS PROJEKTS/