No vemšanas līdz dehidratācijai: rotavīrusa simptomu ārstēšana bērniem

Rota vīruss ir viens no biežākajiem caurejas un vemšanas izraisītājiem zīdaiņiem un bērniem visā pasaulē. Tā ir akūta vīrusa infekcijas saslimšana, kas Latvijā visstraujāk izplatās tieši ziemas un agra pavasara periodā, tomēr mūsu klimatiskajos apstākļos rotavīrusa izplatību mēreni novēro visa gada garumā.
Rotavīrusa izraisīta caureja ir viens no izplatītākajiem bērnu hospitalizācijas iemesliem visā pasaulē, jo smagas vemšanas un diarejas gadījumā bērniem bieži novēro atūdeņošanos, kas ir dzīvībai bīstams stāvoklis.

FOTO: Freepik.com / freepik

Rotavīrusa izraisīta caureja ir viens no izplatītākajiem bērnu hospitalizācijas iemesliem visā pasaulē, jo smagas vemšanas un diarejas gadījumā bērniem bieži novēro atūdeņošanos, kas ir dzīvībai bīstams stāvoklis.

Tieši bērniem, īpaši zīdaiņiem, rota vīruss var būt krietni bīstamāks kā pieaugušajiem un nereti saslimšana, kas sākas ar temperatūru un vemšanu vai caureju, beidzas ar ārstēšanos slimnīcā, jo bērnam konstatēta dehidratācija jeb atūdeņošanās. Kā laikus atpazīt rotavīrusa infekciju, kā to ārstēt mājas apstākļos un kādos gadījumos tomēr nepieciešams meklēt medicīnisko palīdzību – par to visu raksta turpinājumā! 
 

Rotavīrusa simptomi bērniem 

Rota vīruss ir akūta infekcijas slimība, kas izraisa gremošanas trakta gļotādas iekaisumu jeb gastroenterītu, kas veicina nopietnus gremošanas trakta darbības traucējumus un pasliktinātu šķidruma un uzturvielu uzsūkšanos. Pēc inficēšanās, pirmie simptomi parasti parādās 15–48 stundu laikā, taču rotavīrusa inkubācijas periods var ilgt pat 7 dienas.

 

Rotavīrusa simptomi parādās pēkšņi. Visbiežāk slimība sākas ar paaugstinātu ķermeņa temperatūru un drudzi, kam seko slikta dūša, vemšana un/vai ūdeņaina caureja. Dažkārt paaugstināta temperatūra var parādīties tikai vēlāk un pirmie simptomi ir pēkšņa vemšana vai caureja. Tāpat var novērot arī tādus simptomus kā sāpes vēderā, izteiktu vājumu, apetītes zudumu, galvassāpes.

 

Rotavīrusa simptomi var saglabāties pat 3–7 dienas un slimība īpaši smagi mēdz izpausties jaundzimušajiem, bērniem ar izteikti pasliktinātu imunitāti un citām hroniskām saslimšanām, kā arī bērniem, kas nav saņēmuši rotavīrusa vakcīnu
 

Vakcinācija pasargā no smagas slimības gaitas 

Latvijā caur muti ievadāmas rotavīrusa vakcīnas pieejamas no 2015. gada. Vakcinācija norit saskaņā ar valstī noteikto vakcinācijas kalendāru, vakcināciju uzsākot mazuļiem no 6 nedēļu vecuma un noslēdzot līdz 8 mēnešu vecumam.

Lai gan vakcinācija neizslēdz inficēšanās risku, tomēr tā pasargā no smagas slimības gaitas un iespējamām komplikācijām. 

Rotavīrusa gadījumā iespējama atkārtota inficēšanās jebkurā vecumā un nevakcinētiem slimniekiem pirmās inficēšanās reizes lielākoties norit vienādi smagi. Turklāt svarīgi atcerēties, ka rotavīrusam ir dažādi paveidi. Dabiski antivielas organismā izveidojas tikai pēc vairākkārtējas inficēšanās, kad arī  novēro vieglāku un ātrāku slimības gaitu.

 

Tomēr rotavīrusa izraisīta caureja ir viens no izplatītākajiem bērnu hospitalizācijas iemesliem visā pasaulē, jo smagas vemšanas un diarejas gadījumā bērniem bieži novēro atūdeņošanos, kas ir dzīvībai bīstams stāvoklis. Dehidratācijai raksturīgi tādi simptomi kā:

  • sausas lūpas, mutes gļotāda un mēle; 
  • apātija, izteikta miegainība; 
  • samazināta urinācija un bērns raud bez asarām; 
  • izteiktas slāpes.

 

Nereti vecāki nepamana dehidratācijas pazīmes, jo bērniņu nomoka slāpes, kā rezultātā bērns šķietami šķidrumu uzņem pietiekamā daudzumā. Tomēr smaga caureja, vemšana un pastiprināta svīšana izraisa gandrīz tūlītēju uzņemtā šķidrumu zudumu, tāpēc ļoti svarīgi novērot gan bērna pašsajūtu, gan to, cik bieži bērniņš urinē.

 

Novērojot atūdeņošanās pazīmes, svarīgi nekavējoties sazināties ar ģimenes ārstu vai doties uz slimnīcu, kur tiks nozīmēti papildu izmeklējumi un lemts par lemts par ārstēšanu stacionārā.

 

Foto: freepik.com/Freepik 
 

Rotavīrusa izplatība un cēloņi 

Reklāma
Reklāma

Tā kā rota vīruss ir ārkārtīgi lipīgs, visplašākā šīs slimības izplatība tiek novērota tieši pirmsskolas izglītības iestādēs. Saskaņā ar Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas sagatavoto informāciju, aptuveni 97 % bērnu līdz 5 gadu vecumam vismaz vienu reizi jau ir izslimojuši rotavīrusa infekciju, taču vidēji 80 % bērnu pirmo reizi rotavīrusu izslimo jau 6–8 mēnešu vecumā.

 

Rota vīruss izplatās no inficētā fekālijām vai atvemtām masām. Tā kā vīrusam raksturīga ilga dzīvotspēja, tas ilgstoši var izdzīvot uz virsmām, kurām pieskāries inficētais. Piemēram, pieskaroties rotaļlietām, durvju rokturiem, tualetes poda virsmām, vīruss nonāk uz bērna rokām un tālāk mutē. Pēc inficēšanās rota vīruss fēcēs vai atvemtajās masās pastiprināti izdalās pirmās 10 dienas, taču arī pēc atveseļošanās vīruss var saglabāties aktīvs slimnieka fēcēs pat 3–4 nedēļas. 


Profilakse un ārstēšana 

Rotavīrusa primārie profilakses pasākumi ir ļoti rūpīga higiēnas ievērošana un regulāra roku mazgāšana, kā arī izvairīšanās no bērnu dārza vai skolas apmeklējuma vismaz 2 nedēļas, taču ideālā gadījumā, 3 nedēļas no inficēšanās pirmās dienas. Tāpat svarīgi pēc iespējas mazgāt un dezinficēt visus priekšmetus, kam pieskāries saslimušais un slimnieka gultasveļas mazgāšana/žāvēšana īpaši augstā temperatūrā.

 

Ja bērns jūtas salīdzinoši labi, labprāt uzņem šķidrumu un pietiekamā daudzumā urinē, kā arī neparādās citi dehidratācijai raksturīgie simptomi, ārstēšana notiek mājas apstākļos.

  • Pietiekama zaudētā šķidruma uzņemšana: bērnam regulāri jāpiedāvā ūdens, nesalda sula, tēja vai aptiekās pieejamie rehidratācijas šķīdumi, kas satur ūdeni, sāļus un glikozi. Mazus bērnus nepieciešams dzirdīt bieži, pa maziem malciņiem. Zīdaiņiem ideālā gadījumā jānodrošina krūtsbarošana. 
  • Vieglas maltītes: svarīgi pēc iespējas ātrāk atjaunot ēšanas režīmu, turklāt šobrīd ārsti vairs neiesaka ievērot specifisku diētu. Galvenais, lai slimnieka uzturā būtu veselīgi, viegli sagremojami produkti, izvairoties no trekniem, saldiem ēdieniem un svaigiem augļiem/dārzeņiem, kas veicina vēdera pūšanos. Ja bērns vemj, aptuveni divas stundas pēc vemšanas bērnam var piedāvāt tikai šķidrumu, maltīti piedāvājot tad, kad bērns jūtas labāk.

Tāpat simptomu mazināšanai un ātrākai gremošanas sistēmas darbības atjaunošanai, konsultējoties ar ārstu, bērnam var dot arī aptiekās pieejamos medikamentus. 
 

Caurejas mazināšanai 

  • Enterol: šo medikamentu sastāvā esošā aktīvā viela ir rauga šūnas Saccharomyces boulardii CNCM I-745, kas palīdz uzlabot vēdera izeju un mazina caureju. Enterol medikamenti pieejami gan kapsulu, gan pulvera formā, tāpēc ērti lietojami gan pieaugušajiem, gan bērniem. Enterol ieteicams lietot akūtas, infekciozas caurejas, ko izraisījis vīruss vai baktērijas, kairinātu zarnu sindroma vai antibiotiku terapijas izraisīta kolīta un caurejas ārstēšanai un mazināšanai. Precīzu zāļu lietošanu skatīt lietošanas instrukcijā vai zāļu aprakstā.
  • Smecta: Smecta preparātu sastāvā ir aktīvā viela diosmektīts – dabiski attīrīti māli, kas palīdz apturēt un ārstēt caureju, kā arī mazina vēdera sāpes. Diosmektīts sasaista toksīnus, baktērijas un vīrusus, palīdzot tos izvadīt no organisma, kā arī aizsargā zarnu traktu un pārklāj zarnu gļotādu, palīdzot novērst zarnu bojājumus. Smecta piemērota lietošanai pieaugušajiem un bērniem no 2 gadu vecuma vecuma. Precīzu zāļu lietošanu skatīt lietošanas instrukcijā vai zāļu aprakstā.

 

Pirms zāļu lietošanas uzmanīgi izlasiet lietošanas instrukciju vai atbilstošu informāciju uz iepakojuma. Par zāļu lietošanu konsultēties pie ārsta vai farmaceita.
ZĀĻU NEPAMATOTA LIETOŠANA IR KAITĪGA VESELĪBAI
 

Pret vemšanu, sliktu dūšu un zarnu trakta darbības atjaunošanai 

  • Silicea Gastro gels Direct: Silicea gels kuņģa-zarnu traktam saista patogēnus, toksīnus, vīrusus un baktērijas un palīdz tos dabiski izvadīt no organisma. Lieto caurejas, vemšanas, rota vīrusa un vēdera pūšanās, kā arī kairināto zarnu sindroma gadījumā. Gels piemērots lietošanai pieaugušajiem, grūtniecēm un bērniem. Līdzeklis palīdz atvieglot tādus simptomus kā kuņģa sāpes, sliktu dūšu, vemšanu, vēdera pūšanos, caureju un grēmas. 
  • Enterosgel: inovatīvs zarnu absorbents, kas piesaistītu kuņģa-zarnu traktā esošos toksīnus, patogēnu, baktērijas un alergēnus un efektīvi izvada tos no organisma. Palīdz mazināt vai novērst toksiskas un alerģiskas reakcijas, apturēt caureju vai saīsina caurejas ilgumu, palīdz atjaunot labvēlīgu zarnu mikrofloru, aizsargā kuņģa gļotādu un veicina bojājumu dzīšanu, samazina toksisko slodzi uz aknām un nierēm. Enterosgel lieto bērniem un pieaugušajiem akūtas vai hroniska caurejas gadījumā, saindēšanās, ieskaitot alkoholu un narkotiku intoksikācijas, hronisku aknu un nieru saslimšanas un to nepietiekamības, alerģisku slimību (bronhiālā astma, pārtikas alerģija, nātrene, u. c. ), ādas slimību (atopiskais dermatīts, ekzēma, acne vulgaris) un grūtniecības toksikozes gadījumos. 
     

Viss gremošanas trakta veselībai un simptomu mazināšana InternetAptieka.lv! 

Foto: freepik.com/Freepik

 

Medikamenti un preparāti rotavīrusa un citu kuņģa-zarnu trakta slimību izraisītu simptomu mazināšanai, uztura bagātinātāji gremošanas sistēmas veselībai un higiēnas preces par vienmēr izdevīgām cenām InternetAptieka.lv!

 

Pirms zāļu lietošanas uzmanīgi izlasiet lietošanas instrukciju vai atbilstošu informāciju uz iepakojuma. Par zāļu lietošanu konsultēties pie ārsta vai farmaceita.
ZĀĻU NEPAMATOTA LIETOŠANA IR KAITĪGA VESELĪBAI

Reklāmraksts. Reklāmdevējs SIA Panharmacy

Saistītie raksti