Arī vīrietim vajag sejas krēmu, turklāt – pretgrumbu

Vai zini, kāpēc vīrietim pat labākajos gados ir tik grūti noteikt vecumu? Jo dabā tā iekārtots, ka vīrieša āda saglabā savu jauneklīgo tvirtumu pat bez īpašas piepūles vai rūpēm. Taču, kad parādās pirmās grumbiņas, tās nav vis šādas tādas, bet pamatīgas rievas. “Sejas āda ir jāpabaro, jāmitrina arī vīriešiem, un jau no jaunības,” saka kosmetoloģe ar vairāk nekā 20 gadu pieredzi Terēze Beļkova.
Lai gan vīrieša āda ir blīvāka, ilgāk notur mitrumu un ir elastīgāka, arī tā ir jāmitrina un jābaro.

FOTO: Shutterstock.com

Lai gan vīrieša āda ir blīvāka, ilgāk notur mitrumu un ir elastīgāka, arī tā ir jāmitrina un jābaro.

Rakstu sērija tapusi sadarbībā ar SIA "Swixx Biopharma". Papildu informāciju var skatīt arī Mustela Latvija Facebook.com un Instagram.com kontos. 

 

Izmaiņas notiek krasi

Speciāliste uzsver – ir vienalga, vai tā ir vīrieša, vai sievietes āda, abos gadījumos par to ir jārūpējas un tā jākopj. Ādas atšķirības abiem dzimumiem galvenokārt ir tādas, ka

 vīriešiem ir biezāks raga slānis un viņiem āda ir par 30% blīvāka nekā sievietēm. Tā ir arī bagātāka ar kolagēnu, tāpēc elastīgāka, plastiskāka un, tā kā ādas virsējais slānis jeb epiderma ir biezāka, tā ilgāk notur mitrumu, kā arī mazāk reaģē uz apkārtējās vides ietekmi – temperatūras svārstībām, dažādām traumām un citiem nelabvēlīgiem apstākļiem.

“Pretējā gadījumā diezin vai vīrieši varētu visu laiku skūt bārdu,” teic Terēze Beļkova piebilstot, ka, jā, vīrieša āda patiesi ir pateicīgāka, izturīgāka un sagādā mazāk raižu, taču tas nenozīmē, ka par to būtu jārūpējas mazāk. 

Parasti vīrietim sejas ādas problēmas sākas ap 40-50 gadu vecumu, kad tā sāk kļūt kuperoza, sāk veidoties hiperpigmentācijas plankumi, sāk kļūt redzami kapilāri jeb mazie asinsvadi, parādās sausas ādas pleķi un citas problēmas. 

Kosmetoloģe atklāj, ka visbiežāk minētās izmaiņas ādā ir krasas, turklāt arī vīrieša organismā notiek hormonālās svārstības, kas ietekmē šīs izmaiņas. “Tā kā mēs, sievietes, esam pieradušas par sevi rūpēties, mums novecošanās pazīmes ir redzamas mazāk un uzreiz ne tik izteikti kā kungiem,” saka Terēze Beļkova, vēlreiz atgādinot, kāpēc arī vīriešiem nevajadzētu aizmirst parūpēties par savu ādu: 

“Mēs taču ēdam katru dienu, un arī āda ir jāpabaro divreiz vai vismaz vienreiz dienā!”

 

Rīcības plāns

Sejas ādas kopšanas shēmu droši var pašpikot no kādas sev līdzās esošas dāmas – mammas, draudzenes, sievas, meitas vai māsas. Noteikumi ir vienādi abiem dzimumiem. Galvenais, kas jāņem vērā – gadalaiks un savs dzīvesveids jeb ikdienas ritms. 

Reklāma
Reklāma
  • Gadalaiks. Vēsajam gadalaikam optimālais algoritms – no rīta barojošs, bet vakarā mitrinošs krēms.
  • Ikdienas ritms. “Ja cilvēks lielāko daļu laika pavada ofisā, kur ir diezgan silts, bet darbdienas beigās iziet ārā aukstumā, tas nelabvēlīgi ietekmē mūsu ādu,” saka Terēze Beļkova, “tātad noteikti jābūt uzklātam kādam barjerkrēmam, lai aukstajā, lietainajā vai sniegotajā laikā ādai būtu papildus aizsardzība un tā neapvējotos un neapsalstu.” 
    Speciāliste norāda, ka sevišķi svarīgi tas ir tad, kad ārā ir mitrs un termometra stabiņš rāda ap nulli grādu. Tāpat arī pēc dušošanās vai jebkurām citām ūdens procedūrām jāatceras par ādas iekrēmošanu, jo "lielākā slodze ādai ir brīdis, kad no siltas dušas izejam ārā aukstumā, tad dienu pavadām siltā birojā, kur apkures dēļ lielākoties ir sauss gaiss”.

 

Papildu slodze ādai – skūšanās

Lai gan mūsdienās pieejami kvalitatīvi skūšanās līdzekļi, ādu tik un tā nepieciešams pabarot pēc šīs procedūras. “Sevišķi, ja tas ir vīrietis vecumā virs 30 gadiem,” teic kosmetoloģe. Viņa paskaidro, ka skūšanās dēļ tiek nojaukta ādas aizsargbarjera, kā rezultātā āda kļūst cietāka, bet tas var rezultēties ar ieaugušu bārdas rugāju. Uzklājot krēmu un mīkstinot ādu, šis risks samazinās. 

Arī pēc skūšanās lietots speciāls losjons neaizvieto krēmu, izņemot gadījumus, kad tas pēc konsistences atgādina kosmētisko pieniņu un tā sastāvā ir nedaudz eļļas. 

“Ja lieto spirtotu pēcskūšanās losjonu, kas parasti ir šķidrā veidā, tad noteikti pēc tam jāuzklāj arī barojošs krēms. Tāpat kā tad, ja šis losjons ir želejveida konsistences. Parasti tādi ir gatavoti uz ūdens bāzes, bet vēsajā gadalaikā ādas aizsardzībai noteikti ir nepieciešams kaut kas treknāks,” stāsta Terēze Beļkova.

 

2 lietas, kas vēl jāzina

  • Vīrieša ādai domātie sejas krēmi no dāmām paredzētajiem lielākoties atšķiras vien ar aromātu, tāpēc “kungs droši var lietot arī sievietes ādai paredzētu krēmu, un nereti tas tiek arī darīts”.
  • Tā kā vīrieša āda noveco lēnāk un grumbiņas parādās vēlāk, bet uzreiz ir izteiktākas, kungiem ieteicams padomāt par pretgrumbu krēmu vēl pirms tās parādījušās un pirms āda sāk kļūt plānāka.