Atpazīt savu kastīti, lai izkāptu no tās. Deviņi cilvēku tipi, to vājās un stiprās puses

Droši vien katrs no mums ir bijis izbrīnīts vai pat dusmīgs par savām domām, sajūtām, reakcijām un izpausmēm. Iespējams, katrs ir vēlējies sevi labāk saprast. Un gribējis saprast, kāpēc cilvēki līdzās izturas un domā tieši tā un ne savādāk. Uz šiem un daudziem citiem jautājumiem atbildi rast palīdz eneagramma. 

Eneagramma palīdz ne vien ieraudzīt savas izdzīvošanas stratēģijas, bet arī saprast savas rīcības galveno motivāciju: kāpēc es tā daru?

FOTO: Shutterstock.com

Eneagramma palīdz ne vien ieraudzīt savas izdzīvošanas stratēģijas, bet arī saprast savas rīcības galveno motivāciju: kāpēc es tā daru?

Katrs Eneagrammas tips atklāj to psiholoģisko mehānismu caur kuru mēs esam aizmirsuši, tikuši nošķirti no mūsu patiesās būtības, kas notiek jau agrā bērnībā. Eneagramma definē 9 dažādus cilvēku tipus (saimes), kas balstās uz 9 kaislībām jeb saknes grēkiem (dusmas, lepnums, meli, skaudība, skopums, bailes, negausība, iekāre, slinkums). 

 

Eneagramma ir mācība par deviņiem cilvēku tipiem. Tā ir detalizēta personības karte, kurā var redzēt personības stiprās un vājās puses, vajadzības, bailes un potenciālu. 

 

Kā uzver nesen izveidotā portāla eneagramma.lv veidotāja, uzņēmēja Elita Moiseja – eneagramma cilvēku nevis ieliek noteiktā kastītē, bet gan palīdz šo kastīti atpazīt un tālāk jau atrast ceļu no tās ārā, apzināti izmantojot savas stiprās puses un rēķinoties ar vājākajām pusēm.
 

Metodes popularitāte arvien pieaug, tā tiek izmantota ne vien pašizaugsmes jomā, attiecību veidošanā, konfliktu risināšanā, bet arī biznesa un izglītības sfērā. “Eneagramma palīdz ne vien ieraudzīt savas izdzīvošanas stratēģijas, bet arī saprast savas rīcības galveno motivāciju: kāpēc es tā daru? Kāpēc izvēlos tieši šos draugus, darbu utt.,” skaidro “NP Properties” valdes priekšsēdētāja Elita Moiseja, kas metodes pasniedzējas kvalifikāciju ieguvusi Eneagrammas Institūtā ASV
 

Īss ieskats katras eneagrammas zīmes raksturojumā: 


Pirmais tips - PERFEKCIONISTS
PIRMAIS tips ir principiāli ideālisti ar augstiem iekšējiem standartiem un morāles principiem. Ātri pamana, kas ir pareizi, kas nepareizi un tiecas to uzlabot. Viņiem ir augsta atbildības sajūta, disciplinētība, kārtīgums. Rodas aizvainojums, ja cilvēki nerīkojas pareizi vai ir bezatbildīgi vai negodīgi, kaut arī neizrāda to tieši. Stresa apstākļos var kļūt kritiski perfekcionisti. Viegli aizvainojami, visvairāk nosoda un kritizē sevi - nepārtraukti iekšienē skan tiesājoša balss. Izvirza sev augstus standartus. PIRMIE uzskata, ka viņiem jābūt labiem un pareiziem. Savos augstākajos attīstības līmeņos PIRMIE ir cēli, gudri, apķērīgi, objektīvi. 


Otrais tips - PALĪDZĒTĀJS 
OTRĀ tipa pārstāvji ir sirsnīgi, dāsni, pakalpīgi, atsaucīgi un līdzjūtīgi, jo viņi ir jūtīgi pret citu cilvēku sajūtām, vēlmēm, vajadzībām, viņi redz to, kas citiem nepieciešams, pat tad, ja tos nepazīst. OTRAJAM tipam ir svarīgi rūpēties par citiem. Ļoti svarīgas viņiem ir attiecības. Viņam ir viegli ziedot sevi. OTRĀ tipa pārstāvji vēlas, kaut viņiem labāk izdotos pateikt NĒ, jo viņi velta pārāk daudz enerģijas, rūpējoties par citiem nevis par sevi. Viņiem sāp, ja cilvēki domā, ka viņi mēģina manipulēt vai kontrolēt citus. Viss, ko viņi cenšas darīt, ir saprast citus un viņiem palīdzēt. Palīdzētājam patīk, ka viņu uzskata par sirds siltu un labestīgu cilvēku, bet, ja viņu neņem vērā vai nenovērtē, viņš var kļūt ļoti emocionāls, prasīgs vai agresīvs. OTRIE rīkojas, lai justos vajadzīgi. Bet savu vajadzību atzīšana OTRAJIEM sagādā lielas grūtības un kaunu. Viņi uzskata, ka pilnībā jāatdod sevi citiem, lai tiktu mīlēti. Viņi var būt privātīpašnieciski, iedomīgi, uzmācīgi un sagaida no citiem pārāk daudz.  Attīstīti OTRIE ir nesavtīgi un izjūt beznosacījuma mīlestību pret apkārtējiem. 

 

Reklāma
Reklāma


Trešais tips - UZ PANĀKUMIEM VĒRSTAIS
TREŠAIS personības tips ir uz sasniegumiem vērstais, karjerists, kurš spēj labi pielāgoties jebkurai situācijai vai cilvēkiem. Trešā personības tipa pārstāvji ir pašpārliecināti, viņus motivē pašu sasniegumi. Viņi daudz paveic un ir veiksmīgi gandrīz visā, ko uzņemas. TREŠIE spēcīgi identificējas ar savu darbu, jo uzskata ka lielā mērā viņu vērtība balstās uz viņu panākumiem. TREŠAJIEM ir svarīga atzinība, lai justos mīlēti. TREŠIE ir pašpārliecināti, atraktīvi, apburoši, ambiciozi, kompetenti un enerģiski. Viņiem ir vairāk darba, nekā laika tā paveikšanai. Savas emocijas bieži noliek malā, lai tās netraucētu pienākumu veikšanai. Viņiem patīk sacensties, bet ir arī labi komandas spēlētāji. Mēdz būt norūpējušies par savu tēlu. Viņu ēnas puse ir darbaholisms, nepārtraukta vēlme konkurēt. Viņi ir efektīvi. Attīstīti TREŠIE ir patiesi autentiski, sevi pieņemoši un mīloši. 

 


Ceturtais tips - INDIVIDUĀLISTS
CETURTAIS ir jūtīga un radoša, mākslinieciski apdāvināta personība ar intensīvu jūtu pasauli, romantisks, uz sevi vērsts cilvēks. Bieži jūtas pārprasts un vientuļš, jo sevi redz savādāku, atšķirīgu no pārējiem. Ilgojas pēc emocionāla kontakta un dziļi izjustas attiecību pieredzes. Citi viņu kritizē par to ka CETURTAIS sakāpina savas jūtas. CETURTAJAM ir grūti novērtēt patreizējās attiecības, jo viņam ir tieksme vēlēties to, ko viņš nevar iegūt, nenovērtējot to, kas viņam ir. Izvairās no kontaktiem ar "pelēko masu". Ilgojas pēc emocionāli piesātinātām attiecībām. Ir nosliece uz melanholiju un drāmu. Viņiem piemīt tieksme apmierināt savas iegribas un žēlot sevi. Individuālists tic, ka pilnību var sasniegt tikai unikālās, īpašās un piepildītās situācijās. Viņi ir ideālisti un tiecas būt autentiski. CETURTAJIEM ir izjūta par to, kas ir patiesi skaists. 


Piektais tips - NOVĒROTĀJS
PIEKTIE ir zinātkāri, modri un vērīgi. Klusi, analītiski cilvēki, kuri mīl norobežoties no apkārtējiem un pasaules, lai varētu netraucēti darīt savas lietas. Viņi ir spējīgi koncentrēties un izstrādāt sarežģītas idejas vai attīstīt sarežģītas prasmes. PIEKTIE ir neatkarīgi, inovatīvi un atjautīgi. PIEKTIE parasti dod priekšroku vērošanai, nevis aktīvi iesaistās procesos. PIEKTAJAM nepatīk, ka cilvēki izvirza pārāk daudz prasību un liek dalīties ar savām jūtām. Ārēji izskatās emocionāli atturīgi, bet vienatnē izdzīvo ļoti intensīvu jūtu dzīvi. PIEKTAJIEM nekad nav garlaicīgi, jo vienmēr atrod par ko interesēties. Viņiem ir svarīgi sargāt savu laiku un enerģiju, tādēļ viņi dzīvo pieticīgu dzīvi un cenšas būt pašpietiekami. Nelabprāt dalās ar to, kas viņiem pieder. PIEKTIE var būt pārāk iegrimuši savās domu konstrukcijās. PIEKTIE var kļūt ekscentriski, nihilistiski un norobežojušies. Savās labākajās izpausmēs PIEKTAIS ir iztēles pionieris, kas rada dažādas inovācijas un iet laikam pa priekšu. Viņš ir spējīgs redzēt pasauli pilnīgi citā veidolā.

 

Sestais tips - LOJĀLAIS SKEPTIĶIS
SESTAJAM patīk drošības sajūta. Viņš parasti pamana to, kas varētu būt bīstams vai kaitīgs, un baidās,  ka notiks vissliktākais. SESTAIS gandrīz vienmēr spēj izvairīties no briesmām vai arī ar tām konfrontējas. Viņam gribētos, lai dzīve būtu noteiktāka. Viņš ir pienākumu cilvēks. Uz viņiem var paļauties, viņi strādā daudz un kārtīgi. Tiem piemīt izcila atbildības sajūta. Reiz nodevušies kādai lietai, ir tai ļoti lojāli. SESTIE ir brīnišķīgi problēmu risinātāji, jo labi spēj paredzēt iespējamos riskus. Viņi veicina sadarbību starp procesā iesaistītajiem cilvēkiem, labi jūt komandas dinamiku. Viņiem piemīt laba, nedaudz ekscentriska humora izjūta. Meklē atbalstu pie autoritātēm, tomēr tur tās aizdomās. Nepatīk pašiem būt par autoritātēm. SESTIE var būt ļoti satraukti – dzīvot nemitīgās raizēs un stresā. Var kļūt piesardzīgi un neizlēmīgi, sākt runāt pretī un dumpoties, būt izaicinoši. SESTIE ir kontrastu cilvēki. Bieži vien neuzticas ne sev, ne citiem. Savās labākajās izpausmēs SESTIE ir iekšēji stabili, paļaujas uz sevi, drosmīgi aizstāv sevi un citus. SESTIE uzskata, ka jāiegūst noteiktība un drošības sajūta šajā draudīgajā pasaulē, kurai nevar uzticēties. Viņi ir labi draugi un uzticami darbinieki, lieliski komandas dalībnieki.​


Septītais tips - DZĪVES BAUDĪTĀJS
SEPTĪTIE ir ekstraverti, optimistiski, kustīgi, mīl dažādību un ir spontāni, jautri, strauji un praktiski. Viņam ir ļoti aktīvs prāts, kas šaudās šurp un turp, visas iespējas paturot atvērtas. Septītie ir ļoti aizņemti, produktīvi un radoši. Labi stratēģi. SEPTĪTAJAM patīk gūt kopskatu par to, kā šis idejas sader kopā.  SEPTĪTAJAM patīk strādāt pie lietām, kas viņus interesē, un viņam ir daudz enerģijas, ko tām veltīt. Viņiem patīk piedalīties projekta sākumā un tā plānošanas posmā, kad jāapsver dažādi interesanti risinājumi.  Kad viņi ir izsmēluši savu interesi par kaut ko, viņiem ir grūti pie tā palikt, jo viņi vēlas pāriet pie nākamās lietas, kas viņus interesē. Viņi var arī izniekot savus daudzos talantus, kļūstot izkaisīti vairākos projektos un darbos, kļūt nedisciplinēti. Viņi var kļūt noguruši no lielās aizņemtības. Viņiem problēmas sagādā nepacietība un impulsivitāte. Ja viņus kas nomāc, viņi novirza savu uzmanību uz patīkamām idejām, cenšoties izvairīties no emocionālām sāpēm. Savās labākajās izpausmēs SEPTĪTIE izmanto savas izcilās dotības vērtīgu mērķu sasniegšanai, spēj novērtēt lietas, kas viņiem jau ir patiesi priecīgi un apmierināti.​ 


Astotais tips - IZAICINĀTĀJS 
ASTOTAJIEM ir spēcīgi, godīgi un uzticami, gatavi rīkoties. Viņi ir pašpaļāvīgi un pašpārliecināti, kaislīgi un agresīvi.  Astotie runā tieši un ir apņēmīgi. ASTOTAJIEM patīk kontrolēt apkārtējo vidi un cilvēkus. Tas gandrīz vienmēr izraisa konfliktus. Viņiem ir grūti pieņemt citu cilvēku vājumu, bet taisnības vārdā Astotie gatavi aizsargāt neaizsargātos. ASTOTAJIEM ir grūti pakļauties citu cilvēku  rīkojumiem. Viņi labprāt uzņemās atbildību paši. Izrāda savas dusmas, kuras grūti noslēpt. ASTOTIE vienmēr ir gatavi iestāties par savējiem, īpaši ja pret tiem kāds izturas netaisnīgi. Viņi vienmēr cīnās līdz pēdējam. ASTOTAJIEM problēmas izraisa viņu nesavaldīgais temperaments un sava vājuma nepieļaušana. Savās labākajās izpausmēs ASTOTIE ir savaldīgi, izmanto savu spēku un enerģiju, lai uzlabot citu dzīves, kļūst varonīgi augstsirdīgi un iedvesmojoši.


Devītais tips - VIDUTĀJS
DEVĪTIE ir līdzsvaroti, mierīgi un harmoniski. izvairās no konfliktiem. DEVĪTIE grib būt apmierināti ar dzīvi, justies omulīgi. Viņi ir paļāvīgi, stabili un parasti piekrīt citu cilvēku viedoklim. Viņi var viegli saskatīt visu pušu viedokļu priekšrocības un trūkumus, tādēļ viņus sauc par vidutājiem un samierinātājiem. DEVĪTIE  izskatās neizlēmīgi, viņiem piemīt iekšējs kūtrums. DEVĪTIE parasti stāv ar abām kājām uz zemes, atbalsta citus un bieži vien ir radoši, bet savās sliktākajās izpausmēs plūst līdzi straumei,  lai tikai saglabātu mieru un izvairītos no konfliktiem. Viņus uzskata par patīkamiem cilvēkiem, ar kuriem viegli saprasties. Izvairās no būtiskiem uzdevumiem un pievēršas maziem ikdienas darbiem.  DEVĪTAJIEM ir grūti saprast, kas ir viņi paši. Saskaroties ar grūtībām ir stūrgalvīgi un ietiepīgi.  Dusmu atklāta izrādīšana no DEVĪTĀ prasa ļoti daudz enerģijas, tomēr viņi mēdz būt pasīvi agresīvi.  Savās labākajās izpausmēs devītie ir nelokāmi un visaptveroši, harmoniski un spējīgi apvienot cilvēkus un risināt konfliktus.