Vienkārši uzdevumi, kas palīdzēs domāt pozitīvi un konstruktīvi

Jo stiprāk mēs kādu mīlam, jo varāk mēdzam satraukties un baidīties. Personīgās meistarības trenere, NLP meistare Sarmīte Šmite iesaka vairākus paņēmienus, kā sevi noskaņot pozitīvi.

Esmu pamanījusi, ka galvā bieži lien dažāda rakstura sliktas domas, visvairāk tās saistītas ar maniem vismīļākajiem cilvēkiem. Ne no kā galvā izspēlējās šausminošas ainas, kurām patiesībā nebūtu nekāda pamata...

FOTO: Shutterstock.com

Esmu pamanījusi, ka galvā bieži lien dažāda rakstura sliktas domas, visvairāk tās saistītas ar maniem vismīļākajiem cilvēkiem. Ne no kā galvā izspēlējās šausminošas ainas, kurām patiesībā nebūtu nekāda pamata...

"Esmu pamanījusi, ka galvā bieži lien dažāda rakstura sliktas domas, visvairāk tās saistītas ar maniem vismīļākajiem cilvēkiem. Ne no kā ne no šā galvā izspēlējās šausminošas ainas, kurām patiesībā nebūtu nekāda pamata (runa ir par nelaimes gadījumiem, nāvi utt.). Esmu sapratusi, ka tas viss man rodas, skatoties ziņas, lasot netā dažādus dzīves stāstus. To visu darot, es it kā apzinos dzīvības trauslumu un to, ka tādas lietas var notikt ar katru, arī ar manu ģimeni. Taču zinu, ka domājot negatīvi, cilvēks arī pievelk negatīvo, tāpēc gribu vaicāt, kā visefektīvāk nomainīt savu domāšanas veidu uz pozitīvu. Diemžēl man pašai tas tik vienkārši nepadodas. Varbūt ir kādi vingrinājumi?"

Atbild personīgās meistarības trenere, NLP meistare Sarmīte Šmite:
"Sākumam ieteikšu dažus it kā ļoti vienkāršus un varbūt pat zināmus vingrinājumus. Lai zemapziņa pierastu pie jaunas pasaules uztveres, to vajadzēs trenēt vismaz 21 dienu. Es gan ieteiktu to darīt mazliet ilgāk, kamēr, tas kļūst kā parasts ieradums kā zobu tīrīšana no  rītiem. Tā jau ir automātiska darbība.
 


Uzdevumi:

  • Iegādājies blociņu, kurā katru dienu ierakstīsi 10 labas lietas, kas šajā dienā notikušas. Negaidi, kad dienā notiks kaut kas tiešām ievērojams, bet pieraksti visu, kas bija patīkams. Piemēram, laba kafija, bērna smaids, vīra kompliments, draudzenes zvans, kolēģa atbalsts utt. Iespējams, būs lietas, kas atkārtosies. Bet katru dienu to apzināti darot, mēs apzināti pievelkam arvien vairāk pozitīvā. Kam pievēršam uzmanību savā dzīvē, tas vairojas.
  • Kad rodas brīvs brītiņš pabūt ar sevi vienatnē, uzraksti pateicības. Katru teikumu sāc ar vārdiem: "Es esmu pateicīga par..." (attiecības, ģimene, vecāki, darbs, veselība, izskats, mājas, atpūta, ......). Ieraudzīsi, cik daudz laba ir tavā dzīvē. Tas dos iekšēju harmoniju un mieru. Tātad atkal pārslēdzam savu uzmanību uz pozitīvo.
    Bieži, atskatoties pagātnē, lietas, kas mums izskatījušās negatīvas, patiesībā mums ir daudz laba devušas. Šo darbiņu – rakstīt pateicības – dari ik pa laikam, it sevišķi, kad atsāc domāt  negatīvi... Ja nav laika rakstīt, to var darīt arī domās.
  • Ātrais variants, kā apturēt domas ir ievilkt un aizturēt elpu. Negatīvā doma vienkārši pazudīs.
  • Katru rītu sākt ar pozitīvu domu – piemēram, pasakies, ka esi šajā pasaule, ka mums ir ģimene, laba veselībā, mājas... Lai pirmā doma no rīta pamostoties ir gaiša. Kā dienu sāksim tāda tā būs...
  • Dodoties uz darbu vai pēc brokastīm, vari pateikties par visu labo, kas no rīta pieredzēts. Ieplāno dienas darbiņus. Paredzēi, cik labi tie veiksies.
  • Pēc darba, dodoties mājās, atkal atzīmē visu patīkamo, kas dienas laikā noticis. Paslavē sevi par paveikto un vakaram ieplāno kaut ko labu. Pirms miedziņa, pasakies saviem vecākiem, ka esi šajā pasaulē, par bērniem, par vīru un par visu, kas šajā brīdī atnāk...
    Tātad atkal apzināti četras reizes dienā pārslēdzam savu uzmanību...
  • Gaidi brīnumu un saredzi to. Atzīmē to savā dienasgrāmatā. Lai brīnums tavā dzīvē, varbūt ir pat ikdienišķas lietas un tomēr, tu tās ieraugi... Jo vairāk ieraudzīsi, jo vairāk Visums tās dos.
  • Izdomā, kā vari pārsteigt kādu savu tuvinieku vai draugu, vai arī nedraugu. :)
    Lai šī dāvana ir anonīma. Piemēram, bērna kabatā ielikta mīļākā konfekte. Vīram kabatā – zīmīte... Ļaujies radošumam, sūti dāvanas arī savā iztēlē...
  • Mīlestība ir baiļu pretstats... Svarīgi sevī atvērt mīlestības enerģiju. Tā pamazām, vispirms uz sevi pašu. Jo kam ir, tam ir ko dot...

 

Sieviete ir tā, kas ģimenē rada emocionālu harmoniju un savā ziņā drošības sajūtu, mīlestības gaisotni, uz kuru ģimenes locekļi tiecas kā tauriņi uz gaismu. Lai šī gaisma nav dedzinoša bet patīkama un sildoš.

Reklāma
Reklāma

Lai izdodas būt par gaismas avotu saviem mīļajiem un galvenais pašai sev!"

 

IZLASI ARĪ: Kā uzveikt domas, kas vakarā neļauj iemigt?
 

Saistītie raksti