Dārziņā vējbakas, bet vecmāmiņa nezina, vai tās pārslimojusi. Ko darīt?

"Kā pieaugušam cilvēkam zināt, ir vai nav pārslimotas vējbakas, ja nav iespēju iegūt ziņas ne par bērnībā pārslimotām infekcijām, ne mazotnē saņemtām vakcīnām?" jautā Mammamuntetiem.lv lasītāja. Viņas bērna grupiņā uzliesmojušas vējbakas, un tagad ģimene bažījas, ka arī vecmāmiņa var saslimt.
Nav svarīgi, cik daudz antivielu konstatēts asinīs, galvenais, ka tās ir.

FOTO: Shutterstock.com

Nav svarīgi, cik daudz antivielu konstatēts asinīs, galvenais, ka tās ir.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Ģimenes vakcinācijas centra vadītāja un Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja, asoc. prof. Dace Zavadska skaidro, ka uztraukumam ir pamats vien tad, ja vecmāmiņai ir kontaksts ar inficētu bērnu. Ja mazajam nav ne paaugstinātas temperatūras, ne izsitumu, viņš nav bīstams citiem.

 

Taču uzzināt, ir vai nav pārslimotas vējbakas, var, laboratorijā nododot asins analīzi. 

 

“Klasiski runājam par vējbakām, masalām, masaliņām un cūciņām,” saka Dace Zavadska un paskaidro – šīs četras infekcijas ir tādas, kuras, ja vienreiz pārslimojam, otrreiz vairs raizes nesagādās, tāpat kā tad, ja cilvēks ir saņēmis pilnu vakcinācijas kursu pret šīm infekciju slimībām. “Tāpēc, ja nav zināms par bērnībā pārslimotām infekciju slimībām un savu vakcinācijas statusu, var nodot asins analīzes, lai noteiktu, ir vai nav antivielas pret šīm četrām infekcijām,” stāsta profesore. 

Reklāma
Reklāma

 

Ja pārbaužu rezultātā uzrādās jebkāds cipars, viss kārtībā – tas nozīmē, ka antivielas ir un cilvēkam vairs nav jādomā par minēto infekciju apdraudējumu vai vakcinācijas nepieciešamību pret tām. Un nav svarīgi, cik daudz šo antivielu konstatēts asinīs, jo, kā skaidro infektoloģe, nav noteikts cipars, kādam tam jābūt, lai būtu pozitīvs vai aizsargājošs efekts. Galvenais, ka šīs antivielas ir. 

 

“Pret masalām, masaliņām, cūciņām ir kombinētā vakcīna, un var būt situācija, kad cilvēkam analīzēs uzrāda antivielas, piemēram, pret masalām un pret masaliņām, bet pret cūciņām to nav. Tas liecina, ka vakcīna ir saņemta, un arī šādā gadījumā nerekomendējam saņemt balstvakcināciju,” uzsver Dace Zavadska. 

Saistītie raksti