Kā vieglāk tikt galā ar tulznām un noberzumiem? Iesaka farmaceite

Vasara ir laiks, kad mūsu pēdas un to āda ir pakļauta īpašiem pārbaudījumiem – to ietekmē karstums, mitrums, smiltis un putekļi, kas var iekļūt vaļējos apavos. No karstā laika pēdas var arī biežāk piepampt, tādējādi vēl vairāk veicinot noberzumu risku. Kā izvairīties no noberzumiem un tulznām un ko darīt, lai pēdas un to āda vasarā jūtas labi? Konsultē BENU Aptiekas klīniskā farmaceite Ilze Priedniece.
Pēdām ir nepieciešama atbilstoša kopšana ik dienas – mazgāšana, kāju vanniņas, mitrinošu pēdu krēmu lietošana, pedikīra veikšana.

FOTO: Shutterstock.com

Pēdām ir nepieciešama atbilstoša kopšana ik dienas – mazgāšana, kāju vanniņas, mitrinošu pēdu krēmu lietošana, pedikīra veikšana.

Lai izvairītos no tulznām un pēdu diskomforta, jāsāk ar profilaksi un piemērotu apavu izvēli, uzsver farmaceite. Tas nozīmē, ka ir jāizvēlas piemēroti un ērti (ja nepieciešams –

ortopēdiskie) apavi. Speciālu zolīšu vai palīglīdzekļu lietošana palīdzēs mazināt spiedienu uz noteiktām pēdas vietām. Jaunus apavus jāsāk valkāt pakāpeniski. Vasarā jāizvēlas gaisu caurlaidīgi apavi un zeķes no dabiskiem materiāliem, piemēram, kokvilnas. Pareizu zeķu un apavu izvēle ir īpaši svarīga sportojot, lai novērstu berzi un mitrumu. Pēc valkāšanas apaviem jāļauj izžūt.

 Pēdām ir nepieciešama atbilstoša kopšana ik dienas – mazgāšana, kāju vanniņas, mitrinošu pēdu krēmu lietošana, pedikīra veikšana. Īpaša kopšana nepieciešama, ja pēdas pastiprināti svīst.

 

Tulzna! Ko iesākt?

Ādas bojājums tulznu veidā veidojas berzes ietekmē. Tas bieži vien mūs piemeklē, sākot nēsāt jaunus apavus vai paaugstinātas slodzes apstākļos, piemēram, ejot garākos pārgājienu maršrutos vai skrienot garākas distances. Kā arī to veicina mitrums un karstums, stāsta klīniskā farmaceite I. Priedniece.

Novērst tulznu veidošanos var palīdzēt speciāli līdzekļi rullīšu veidā, ko uzklāj uz pēdām profilaktiski, lai novērstu berzi. Savukārt, kad tulzna jau ir izveidojusies, talkā nāks dažādi plāksteri. Tie tulznām visefektīvāk palīdzēs, ja tiks pielīmēti uzreiz – pie pirmajām beršanas pazīmēm. Plāksteri kalpo kā aizsargbarjera pret berzi, kas rada tulznas.

 

Tulznu un to brūcīšu apkopšana

Ja noberzumā nokļuvuši netīrumi, vispirms tas ir jāskalo ar tīru ūdeni vai ūdeni un ziepēm. Nelielu noberzumu apstrādei izmanto dezinficējošos šķīdumus, kas pieejami ērti lietojamu spreju veidā, iesaka farmaceite. Lai aprūpētu brūces, var izmantot dzīšanu uzlabojošus gelus, krēmus un ziedes, piemēram, kas satur dekspantenolu, oktenidīnu vai hialuronskābi.

Tulznas nevajadzētu pārdurt! To var darīt vienīgi tad, ja tā ir izveidojusies liela un pati nav vēl pārsprāgusi. Virsējo ādiņu nedrīkst plēst nost, jo tā pasargā audus! Savukārt pārsprāgušas tulznas dezinficē. Te aktuāli būs plāksteri, lai pasargātu brūci no netīrumiem un baktērijām. Taču, ja izveidojusies ļoti liela tulzna, kā arī tā ir sāpīga, ieteicams vērsties pie ārsta.

 

Kā izvēlēties īsto plāksteri?

Plāksteru izvēle ir plaša – nesamitrināmi, elpojoši, caurspīdīgi, elastīgi, izturīgi, no biezāka

auduma, hipoalerģiski, antibakteriāli, turklāt pieejami dažādos izmēros, stāsta I. Priedniece. Tie ir arī dažādās krāsās – balti, brūni, bērniem domātie – ar zīmējumiem. Plāksteros marles slānis var būt speciāli apstrādāts, lai tie neliptu pie brūces, vai piesūcināts ar antiseptisku šķīdumu (bieži izmanto benzalkonija hlorīdu vai arī alvejas ekstraktu). Pēcoperāciju plāksteri ir dažādu izmēru, sterili, elpojoši, hipoalerģiski, mīksti un elastīgi. Tie uzsūks izdalījumus no brūces. Ir pieejami arī plāksteri stingrākai fiksācijai brūcēm uz pirkstiem.

Pirms līmēt plāksteri, brūce ir jāattīra no netīrumiem, jāizskalo un jādezinficē. Plāksterus

nomaina regulāri – katru dienu, sekojot līdzi brūces dzīšanai. Lentveida plāksteri rullīšos ir paredzēti pārsēja fiksēšanai un medicīnisko ierīču nostiprināšanai. Tie ir pieejami no dažāda materiāla – auduma (balti, brūni), neausta materiāla, caurspīdīgi (polietilēna). Savukārt silikona plāksteri paredzēti īpaši jutīgai ādai, bet speciālie silikona pārsēji – rētu ārstēšanai. Tulznu gadījumā vislabāk līdzēs speciālie prettulznu plāksteri ar hidrokoloīda slāni, kas mazina sāpes, pasargā no berzes, novērš tālākus bojājumus un veicina dzīšanu. Pirms uzlīmēšanas ir jādezinficē āda. Šo plāksteri atstāj uz vairākām dienām, kamēr tas pats nesāk atdalīties no ādas. Šī plākstera hidrokoloīda gela slānis nodrošina atbilstošu mitru vidi brūces dzīšanai. Šie plāksteri pieejami dažādos izmēros, priekš tulznām uz papēžiem un pirkstiem. Ir arī plāksteri aerosola veidā, ko uzsmidzina uz ādas, lai aizsargātu un dziedētu nelielas, virspusējas brūces, skaidro I. Priedniece. 

 

Ikdienas rūpes par pēdām un kājām

Lai ikdienā pienācīgi rūpētos par kāju veselību un labsajūtu, kā arī mazinātu tūsku,

farmaceite iesaka ņemt vērā šādus ieteikumus:

Reklāma
Reklāma
  •  Sportojiet regulāri. Ieteicama sportošana, kas uzlabo kāju asinsriti, piemēram,

peldēšana, staigāšana, nūjošana vai riteņbraukšana.

  •  Regulāri izkustieties dienas laikā. Īpaši pēc ilgākas sēdēšanas vajag izkustināt

pēdas un pirkstus, pastaigāt.

  •  Centieties samazināt lieko ķermeņa svaru, ja tāds ir.
  •  Sekojiet līdzi sāls patēriņam uzturā.
  •  Valkājiet kompresijas zeķes. Īpaši garākos ceļojumos, kuros paredzami ilgstoši

lidojumi vai tālāki braucienos ar auto vai autobusu.

  •  Veiciet kontrastdušu ar vēsu ūdeni. Savukārt karsta vanna, pirts un sauļošanās

nav ieteicama.

  •  Atpūtiniet kājas pēc slodzes. Paceliet tās un veiciet masāžu. Šim nolūkam var

izmantot arī atvēsinošus gelus.

  •  Izvēlieties piemērotus apavus. Ikdienas nēsāšanai jāizvēlas ērti apavi ar zemu

vai vidēju augstu papēdi līdz 4 cm. Vasarā īpaši būtiski ir izvēlēties apavus no

elpojoša materiāla.

  •  Ikdienā uzņemiet pietiekamu ūdens daudzumu.
  •  Nepieciešamības gadījumā dodieties pie ārsta. Kāju tūskas gadījumā dodieties

pie speciālista un noskaidrojiet tās iemeslus. Tūska kājās var būt saistīta ar

dažādām saslimšanām – vēnu, sirds un asinsvadu sistēmas, nieru un vairogdziedzera vai citām saslimšanām.

  • Izmantojiet līdzekļus kāju tūskas mazināšanai. Zirgkastaņa ekstraktu saturošiem

līdzekļiem piemīt vēnas tonizējoša un tūsku mazinoša darbība. Lazdu mizu un

lapu drogai ir pretiekaisuma, vēnas tonizējoša un kapilārus stiprinoša darbība.

  • Venozās asinsrites traucējumu izsauktu sūdzību, piemēram, noguruma,

smaguma sajūtas, tūskas un kāju sāpju, atvieglošanai lietojami līdzekļi, kuru

sastāvā ir diosmīns, hesperidīns un trokserutīns. Par medikamentu vai uztura

bagātinātāju lietošanu konsultējieties ar ārstu vai farmaceitu!

 

Saudzējiet kājas un pēdas, kā arī rūpējieties par tām!

Saistītie raksti