Ziemas vēdervīrusi, un kā tos pareizi ārstēt

Vēdera vīrusi aukstajā gadalaikā uzdarbojas ar īpašu intensitāti. Norovīruss, rotavīruss, adenovīrusi un enterovīrusi ir tikai daži no nosaukumiem, ko ir dzirdējuši mazo bērnu vecāki. Tieši mazuļi visvairāk cieš no vēdervīrusu infekcijām, jo pasauli iepazīst caur muti, bet organismam vēl nav imūnās atmiņas, kā cīnīties ar svešo vīrusu.
Lielākoties vīrusi pāriet paši, bez īpašas ārstēšanas. Pietiek ar pareizi organizētu mierīgu dienas režīmu un ēdienkartes revīziju.

FOTO: Publicitātes foto

Lielākoties vīrusi pāriet paši, bez īpašas ārstēšanas. Pietiek ar pareizi organizētu mierīgu dienas režīmu un ēdienkartes revīziju.

No vēdervīrusiem nav jābaidās, ja tos ārstē pareizi un nesākas komplikācijas – organisma atūdeņošanās, – saka ārste pediatre Daira Brenča. Turklāt daļa respiratoro jeb augšējo elpceļu vīrusu bērniem norit ne tikai ar iesnām un klepu, bet arī ar zarnu diskomfortu. Kad organismā ir infekcija, tā izkonkurē no zarnu trakta normālo mikrofloru un ieņem tās vietu. Tas tad arī izskaidro vēdersāpes un caureju gadījumos, kad bērns ir it kā tikai saaukstējies.

 

Lielākoties vīrusi pāriet paši, bez īpašas ārstēšanas. Pietiek ar pareizi organizētu mierīgu dienas režīmu un ēdienkartes revīziju. 

 

Solis pa solim, kā ārstēt ziemas vēdervīrusus

Slimošanas laikā organisms pāriet citā darbības režīmā. Tas velta spēkus atveseļošanās procesam, tāpēc akūtā periodā nevajadzētu slimniekam piedāvāt treknus, smagus, cukurotus ēdienus. Ir jāatsakās no svaigpiena. Piemērots ēdiens ir tvaicēti dārzeņi, sausiņi, tējas, banāni, rīsu putra. Vecāku kļūda ir sākt uztraukties, ja bērns dažas dienas neēd pilnvērtīgi, un viņam piedāvāt našķus un kārumus. 

Dehidratācija jeb atūdeņošanās ir nopietnākais veselības sarežģījums akūtu zarnu infekciju gadījumā. Zīdaiņi un mazi bērni ar izteiktu vemšanu un caureju atūdeņojas visātrāk, un tas var būt dzīvību apdraudošs stāvoklis. Tāpēc svarīgākā ārstēšana, kas saistīta ar akūtu zarnu infekciju, ir pietiekama šķidruma uzņemšana. Dzeršanai der tējas, ūdens, rozīņu vai burkānu novārījums. Ja ir vemšana, tad dzert dod maziem malciņiem un bieži. Ja nav kārtībā vēders, svarīgi ir vairāk dzert, mazāk ēst. 

 

Kad infekcijas akūtais posms ar paaugstinātu temperatūru, vemšanu un vēdersāpēm ir beidzies, var sākt piedāvāt svaigus dārzeņus, rupjmaizi, skābpiena produktus. Visi šie produkti “garšo” labajām baktērijām jeb probiotiķiem, kas atveseļo slimības laikā cietušo zarnu trakta mikrofloru. 

 

Atveseļošanās pēc vēdervīrusiem notiek pakāpeniski (apmēram divas nedēļas), jo laiks ir vajadzīgs tam, lai atjaunotos gan bojātā zarnu gļotāda, gan zarnās dzīvojošo labo baktēriju kolonijas. 

 

Lai ātrāk sakārtotu zarnu traktu, var papildus dot pareizi izvēlētus probiotiķus. Labo baktēriju celmus atbilstošās devās papildus dod tikai pēc saskaņošanas ar ārstējošo ārstu! Lēnāk, bet arī efektīvi vēdera mikrofloru var sakārtot, ja ēd prebiotiķus – dārzeņus, sēklas, šķiedrvielas. 

 

SVARĪGI: Nav jēgas dot labās baktērijas jeb probiotiķus, kamēr ir akūta caureja! 

 

Vai “Coca-Cola” ārstē?

Nav neviena zinātniska pētījuma, kas apstiprinātu, ka gāzētie cukurotie dzērieni, tostarp “Coca-Cola”, ārstētu vēdera infekcijas. Iemesls, kāpēc dažreiz tā palīdz, iespējams, ir lielais cukura daudzums, ko bērns uzņem ar glāzi dzēriena. Ja bērnam ir bijusi vemšana un viņš ir novārdzis, cukurs dod enerģiju. Tomēr šo ātri uzņemamo cukuru tikpat labi var sniegt arī banāns, kurā ir arī vērtīgais kālijs, kas jāatjauno pēc caurejas un vemšanas.

Turklāt saldi dzērieni var veicināt šķidru vēdera izeju, kā arī pastiprināt gāzu veidošanos.

 

Vai palīdz absorbenti?

Aktīvā ogle, “Smecta” un citi aptiekās nopērkamie līdzekļi ir lietojami atbilstoši vecumam.

To uzdevums ir uzsūkt patoloģisko zarnu šķidrumu, iespējams, arī toksīnus, ko izdala vīrusi vai baktērijas, un izvadīt tos, kā arī vajadzības gadījumā pārklāt zarnu gļotādu.