Ko patiesībā nodara antibiotiku lietošana?

Gandrīz katrs sava mūža laikā kaut reizi ir lietojis antibiotikas. Ārsts parasti šos medikamentus izraksta pacientiem, kas saslimuši ar baktēriju izraisītām slimībām. Antibiotikas mūsu veselības aizsardzībā ir ļoti svarīgas un katru gadu glābj neskaitāmas dzīvības, bet ar tām jābūt uzmanīgam. Šo medikamentu lietošanu būtu ļoti rūpīgi jāapsver un jāklausa ārsta norādēm. Patvaļīgi lietotas, tās var izraisīt vairāk problēmu kā ieguvumu.
Probiotikas vēlams lietot gan visu antibiotiku kursa laiku, gan divas nedēļas pēc tā, lai palīdzētu vēderam atjaunot līdzsvaru tā darbībā.

FOTO: Publicitātes foto

Probiotikas vēlams lietot gan visu antibiotiku kursa laiku, gan divas nedēļas pēc tā, lai palīdzētu vēderam atjaunot līdzsvaru tā darbībā.

Vai zināji, ka veselā zarnu traktā mājo milzīgs daudzums baktēriju, kas veicina gremošanu, veido vitamīnus un pat piedalās mūsu imunitātes veidošanā? Antibiotikas atstāj dramatisku iespaidu uz šiem, mūsu zarnu trakta iemītniekiem, jo savā ceļā iznīcina gan sliktās, gan labās baktērijas.  Rezultātā antibiotiku kursa laikā tiek izjaukts dabiskais vēdera darbības līdzsvars, un pacientam bieži sākās caureja. Pēc pētījumu datiem katrs ceturtais antibiotiku lietotājs to dzeršanas laikā piedzīvo caurejas epizodes! 

 

 

Cieš arī mūsu imūnā sistēma un pašsajūta. Pierādīts, ka izmaiņas zarnu mikrobiotā (mikroorganismu kopumā zarnās) ir saistītas ar dažādu alerģiju un slimību, piemēram, cukura diabēta un iekaisīgo zarnu slimību risku. Tāpat liela daļa pacientu atzīmē izteiktu nogurumu antibiotiku lietošanas laikā. 

 

Bet kā aizsargāt savu veselību, ja jālieto antibiotikas? Atbilde slēpjas labajās baktērijās – probiotikās. Uzņemot tās papildu, varam atjaunot iznīcināto labo baktēriju apjomu zarnu traktā. Šobrīd pasaulē visvairāk pierādījumi ir tieši Lactobacillus rhamnosus jeb LGG baktērijām. Tās par visefektīvākajām pie antibiotiku izraisītas caurejas atzinusi arī Pasaules Gastroenterologu organizācija. Tāpēc, pirms iegādājies probiotikas, pārbaudi, vai to sastāvā ir LGG.

 

Probiotikas vēlams lietot gan visu antibiotiku kursa laiku, gan divas nedēļas pēc tā, lai palīdzētu vēderam atjaunot līdzsvaru tā darbībā. Tās ieteicams dzert aptuveni 3 stundas pēc antibiotikām, lai lielāks apjoms ar labajām baktērijām varētu izdzīvot, un to iedarbība būtu efektīvāka. Speciālisti rekomendē probiotikas lietot kopā ar antibiotikām profilaktiski un negaidīt, kad katastrofa vēderā jau sākusies. 

 

LIVEO pienskābo un bifidobaktēriju komplekss satur LGG un BB-12 labās baktērijas, kas ir ar Nr.1 zinātniski pierādītu efektivitāti. Tās ir īpaši radītas, lai būtu piemērotas jaundzimušajiem, bērniem un pieaugušajiem zarnu mikrofloras uzlabošanai, jo pieejamas dažādās formās – pilienu, šķīstošu pulverīšu un kapsulu veidā.

 

Avoti:

https://www.worldgastroenterology.org/guidelines/probiotics-and-prebiotics/probiotics-and-prebiotics-english

Doron et al, Probiotics for Prevention of Antibiotic-associated Diarrhea, Journal of Clinical Gastroenterology: Volume 42 

Dudek-Wicher et al. The influence of antibiotics and dietary components on gut microbiota. Prz Gastroenterol. 2018