Jūties labi arī menopauzē

Menopauzi dažkārt mēdz salīdzināt ar sievišķības galu un gaidīt kā nolemtību. “Jā, daļai sieviešu šajā laikā tiešām ir izteiktas sūdzības par sliktu emocionālo un fizisko pašsajūtu,” saka ginekoloģe Maija Dace Broša un piebilst – tomēr arī šo dzīves posmu iespējams izdzīvot skaisti, nezaudējot sievišķo šarmu un labu pašsajūtu.
Šis ir īpašs laiks, kad organisms tiek pamatīgi satricināts

FOTO: Shutterstock.com

Šis ir īpašs laiks, kad organisms tiek pamatīgi satricināts

 

Svarīga hormonu un cukura kontrole

Aptuveni 40 līdz 45 gadu vecumā diezgan būtiski mainās sievietes hormonālā sistēma. Šo pārmaiņu dalībnieki nav tikai hormoni, bet visi dziedzeri, kas ar tiem saistīti, – hipotalāms un hipofīze, aizkuņģa dziedzeris, vairogdziedzeris, arī virsnieres un, protams, olnīcas. Šo pārmaiņu laiku sauc par perimenopauzi. Jāteic, ka pārmaiņas gan ir salīdzinoši nemanāmas un var ilgt vēl 10 gadus, tāpēc šajā laikā nevajadzētu izjust ne svīšanu, ne karstuma viļņus. Ja tādi tomēr piemeklē, iespējams, vainīga nevis menopauze, bet, piemēram, vairogdziedzera problēmas. “Tāpēc šis ir laiks, kad regulāri jāapmeklē ārsts, jākontrolē hormonu līmenis un – svarīgi! – jāpārbauda arī cukura līmenis asinīs,” uzsver speciāliste, piebilstot, ka tā dēvētajā perimenopauzē tas pēkšņi var uzskriet griestos. Lai neiedzīvotos 2. tipa cukura diabētā, steidzami jāpievēršas savas ēdienkartes un dzīvesveida sakārtošanai. 

 

Kas īsti notiek perimenopauzē

Kopumā jāteic, ka gatavošanās menopauzei dažkārt ir daudz ilgstošāka un jūtamāka nekā pati menopauze. Sievietes organismā cikliski veidojas dažādi sievišķie hormoni, no kuriem galvenais ir estrogēns. Tas sintezējas olnīcās, folikulos. Ik mēnesi viena olšūna no olšūnu “noliktavas” nokļūst folikulā, kur aug, līdz sasniedz gatavību. Seko ovulācija – brīdis, kad folikuls plīst un olšūna izkļūst brīvībā. Jau pieminētais estrogēns rodas tieši folikulārajā šķidrumā. Taču, kad organisms sāk gatavoties menopauzei un hormonu sistēma pārkārtojas, palēnām apsīkst olnīcu darbība un arī estrogēns vairs neveidojas. 

Galvenā pazīme, ka menopauze ir pavisam tuvu, – mēnešreizes kļūst neregulāras. Vienu mēnesi ir, nākamajā nav, arī to ilgums pēkšņi var mainīties. Jā, ap šo laiku var parādīties arī karstuma viļņi un svīšana naktīs. Tomēr vairums sieviešu šīs izpausmes piedzīvo vēlāk, kad menopauze jau pa īstam sākusies. Vēl viena pazīme ir nervozums. Ne velti īgnas un kašķīgas būtnes dažkārt mēdz dēvēt epitetos, kas saistīti ar menopauzi… Arī pie šīm pārmaiņām vainojami hormoni. Var parādīties arī bezmiegs un libido krišanās. 

 

Viens no veidiem, kā mazināt visnepatīkamāko no simptomiem – maksts sausumu, nepatīkamas izjūtas –, ir līdzeklis, kas satur efektīvus laktobaktēriju celmus, kas ātri palīdz atjaunot dabisko maksts mikrofloru vajadzīgajā līmenī. 

 

Īstā menopauze

Reklāma
Reklāma

Par īsto menopauzes sākumu uzskata laiku, kad mēnešreizes nav bijušas veselu gadu. Menopauze vidēji sākas 49–51 gadu vecumā. Kā liecina pētījumi, trīs no četrām sievietēm menopauzes laikā izjūt nopietnus traucējumus, no kuriem tipiskākie ir jau pieminētie – svīšana jeb karstuma viļņi, krasas garastāvokļa maiņas, galvassāpes un tamlīdzīgi. 

Šis ir īpašs laiks, kad organisms tiek pamatīgi satricināts. Menopauzes “blakne” ir risks iedzīvoties dažādās veselības problēmās – sirds un asinsvadu slimībās (mazinoties estrogēnam, palielinās risks saslimt), tāpat jāuzmana nieres, aknas, jāveic onkoloģisko slimību skrīnings. 

Mazinoties estrogēnu līmenim, būtiski var mainīties arī kaulu stāvoklis, tāpēc jāpārbauda to blīvums un jāseko D vitamīna līmenim asinīs.

Samazinoties estrogēnu daudzumam, sausāka kļūst arī vagīna, tās sieniņa plānāka un ātri ievainojama, kas var rezultēties ar dažādām problēmām, tostarp piena sēnes jeb vaginālās kandidozes pastiprinātu veidošanos un urīnizvadceļu iekaisumu. Līdztekus jau pieminētajām problēmām menopauzē novēro tā saukto atrofisko kolpītu – vagīnas gļotādas dedzināšanu, plaisas. Papildus tam var pievienoties biezi dzeltenīgi vai dzeltenzaļi izdalījumi ar smaku. Tāpat menopauzes laikā var būt vērojams svara pieaugums, jo samazināto estrogēnu daudzums ietekmē vielmaiņu, tā kļūst lēnāka, kā arī mainās ķermeņa tauku izvietojums, un tie vairāk uzkrājas vēdera daļā. 

 

Modernie palīgi labsajūtai

Mūsdienās visi sliktās pašsajūtas iemesli ir uzveicami, un viena no iespējām, kā to izdarīt, ir hormonus aizvietojošā terapija jeb HAT. Tā novērš estrogēnu trūkumu sievietes organismā, un menopauzes traucējošās izpausmes ievērojami samazinās vai pat izzūd pavisam. No otras puses – dažādi riski (piemēram, krūts vēža rašanās) dažkārt sievietes kavē izvēlēties šo terapiju. Daudzām sievietēm labi palīdz homeopātiskie preparāti, kas mazina klimaktēriskos simptomus. 

Viens no veidiem, kā mazināt visnepatīkamāko no simptomiem – maksts sausumu, nepatīkamas izjūtas –, ir līdzeklis, kas satur efektīvus laktobaktēriju celmus, kas ātri palīdz atjaunot dabisko maksts mikrofloru vajadzīgajā līmenī. 

Ne velti saka – nav nepiemērotu laikapstākļu, ir tikai nepiemērots apģērbs. Runājot par menopauzi, var teikt līdzībās – ja vien tai sagatavojas, ar to var ne tikai sadzīvot, bet pat sadraudzēties.