Aromterapija zīdaiņiem

Aromterapija un ēteriskās eļļas pēdējos gados kļūst populāras visā pasaulē. Tā ir viena no saudzīgākajām alternatīvajām terapijām, kas piemērota visai ģimenei, īpaši zīdaiņiem un maziem bērniem.
Aromterapeitiskos līdzekļus lietot ir viegli un patīkami – brīnumainie aromāti pārsteidz visu ģimeni, un ikdienas rituāli mazajiem ļoti patīk.

FOTO: Publicitātes foto

Aromterapeitiskos līdzekļus lietot ir viegli un patīkami – brīnumainie aromāti pārsteidz visu ģimeni, un ikdienas rituāli mazajiem ļoti patīk.

 

Ēterisko eļļu terapeitiskās īpašības ir izpētītas un zinātniski pierādītas, savukārt par aromterapeitisko līdzekļu efektivitāti drīz vien paši varēsiet pārliecināties. Vienīgais aromterapeitisko līdzekļu trūkums – nepietiek tos nopirkt un reizēm palietot. Tie jālieto sistemātiski, jo tā nav “brīnumtabletīte”, kas acumirklī novērš vienu vai otru simptomu. Tomēr šos līdzekļus lietot ir viegli un patīkami – brīnumainie aromāti pārsteidz visu ģimeni, un ikdienas rituāli mazajiem ļoti patīk. 

 

Ēteriskās eļļas nav attiecināmas uz zāļu kategoriju, bet ir pierādīts, ka tās ir gaistošas, no augu ziedkopām, lapām, saknēm vai citām daļām iegūtas, ļoti koncentrētas smaržvielas, kam piemīt antibakteriālas, pretvīrusu, pretsēnīšu un imunitāti stimulējošas īpašības. Nevar teikt, ka ēteriskās eļļas ārstē, jo to darbības princips ir citāds. Aromterapija ir maiga šoka terapija cilvēka imūnsistēmai, dabīgo organisma aizsargspēju atmodināšana, kas stimulē mūsu ķermeni pašatveseļoties. Aromterapijas procedūras ir ļoti noderīgas jutīgiem zīdaiņiem un bērniem ar vāju imunitāti, kā arī tiem, kas slikti guļ un bieži slimo. Praktizējot aromrituālus, var atvieglot nelielas ikdienas kaites, mazināt saslimšanas gadījumus, uzlabot miegu, garastāvokli un vispārējo labsajūtu. 

 

Reklāmas informācija.
 

Pamatinformācija par ēterisko eļļu kvalitāti un drošu lietošanu

1. Lai sajustu atveseļojošu ēterisko eļļu iedarbību, ļoti svarīgi ir lietot tikai augstas kvalitātes ēteriskās eļļas. Šādas ēteriskās eļļas nevarēsiet iegādāties tirgū, kosmētikas veikalos, bieži vien pat ne aptiekās. Īstas ēteriskās eļļas, kas paredzētas aromterapijas procedūrām un atveseļošanās procesam, meklējiet specializētos aromterapijas salonos vai ekopreču veikaliņos. Kvalitatīvas ēteriskās eļļas tiek pildītas tumša stikla pudelītēs, uz etiķetes noteikti būs norādīts auga latīniskais nosaukums, eļļas izcelsmes valsts, derīguma termiņš, drošības frāzes un speciāls marķējums. Pērciet tikai 100 % tīras, ar augu eļļu nešķaidītas ēteriskās eļļas – tās droši varēsiet lietot elektriskajos difuzoros, ķermeņa ierīvēšanai, aromvannu pagatavošanai, kā arī atšķaidīt un izmantot masāžām.

 

2. Bieži vien nepieredzējušus lietotājus mēģina apmānīt, ka tikai ļoti dārgām ēteriskajām eļļām piemīt terapeitiskas īpašības. Tā nav taisnība, tāpēc neļaujiet sevi apmānīt ar skaļām mārketinga frāzēm, piemēram, “ļoti tīra”, “nešķaidīta”, “terapijas klases”, “vienīgā pasaulē”. Bieži vien šādas frāzes izmanto tīkla mārketinga kompāniju pārstāvji, kam ir svarīgi pārdot savu produktu pēc iespējas dārgāk. Kvalitatīvas, aromterapijas procedūrām paredzētas ēteriskās eļļas ikdienas lietošanai maksā no 4 līdz 15 eiro par 5 ml. Ir arī krietni dārgākas eļļas, taču tie ir profesionālai lietošanai paredzēti nišas produkti. 

 

3. Aromterapijā darbojas princips “Mazāk ir vairāk”, tādēļ pēc aromterapijas uzsākšanas uzmanīgi izlasiet ieteicamās receptūras un nedomājiet, ka, iepilinot trīsreiz vairāk pilienu, nekā ieteicams, tiks panākts trīsreiz labāks terapeitisks efekts. Tieši pretēji: pētījumi rāda, ka, palielinot devu, terapeitiskais efekts mazinās. Nedomājiet, ka ēteriskās eļļas ir vienkārši nevainīgas “smaržiņas”, kuru aromātu ieelpoju-izelpoju un viss. Ēteriskās eļļas ir ļoti koncentrētas augu izcelsmes ķīmiskās vielas, kuru gaistošās molekulas nonāk mūsu organismā un apmēram 7 minūšu laikā jau pilnībā cirkulē asinsritē. Ēterisko eļļu metabolisms notiek aknās, tāpēc, nesamērīgi lietojot ēteriskās eļļas, varat kaitēt šim dzīvībai svarīgajam orgānam. 

 

4. Aromterapeitiem bieži uzdod jautājumu, vai ēteriskās eļļas ir piemērotas alerģiskiem cilvēkiem. Jā! Ne vienmēr, bet vairumam alerģisku cilvēku ir piemērotas noteiktas ēteriskās eļļas. Vajadzētu sākt ar vienkāršākajām, piem., lavandas, kumelītes, rozalīnas, mandarīna ēterisko eļļu, lietot ar mēru un vērot organisma reakcijas. Drošākais veids, kā “izmēģināt”, vai izvēlētā ēteriskā eļļa jums der, ir iztvaicēt vienu vai divus pilienus ēterisko eļļu difuzorā. Ja pirmo 30 minūšu laikā neparādās klasiskie alerģijas simptomi – vaigu apsārtums, nieze, klepus, iesnas, acu asarošana u. tml., tas nozīmē, ka izvēlētā ēteriskā eļļa nekairina organismu un to droši var lietot.


 

Kuras ēteriskās eļļas ir piemērotākās zīdaiņiem un maziem bērniem?

No dzimšanas līdz 6 mēn.: lavandas, mandarīna, bergamotes, kumelītes, rozalīnas, priedes;

no 6 mēn.: visas iepriekš minētās + tējas koka, radiālā eikalipta, citrona, greipfrūta, apelsīna, timiāna (linalola tipa), vīraka;


 

Kāds terapeitisks efekts ir ēteriskajām eļļām?

  • Nomierina, atslābina, uzlabo miegu: lavandas, kumelītes, mandarīna, bergamotes.
  • Atvieglo elpošanu, atbrīvo aizliktu degunu (izmantojiet iztvaicēšanai difuzorā!): rozalīnas, priedes, vīraka.
  • Mazina vēdera uzpūšanos un kolikas: lavandas, kumelītes, mandarīna.
  • Palīdz saaukstēšanās gadījumā: rozalīnas, radiālā eikalipta, priedes, timiāna, citrona.
  • Attīra un dezinficē telpu gaisu: rozalīnas, priedes, citrona, radiālā eikalipta, tējas koka.
  • Atvieglo ādas problēmas, izsutumus, sviedreni (izmantojiet vannām!): lavandas, kumelītes, tējas koka, rozalīnas.
  • Līdzsvaro, uzlabo garastāvokli (piem., kad šķiļas zobiņi): mandarīna, bergamotes.


 

Ko var darīt ar šiem brīnumainajiem smaržīgajiem pilieniem?

Iztvaicējiet ēteriskās eļļas dzīvojamās telpās – tās lieliski attīra gaisu. Ēteriskās eļļas vislabāk iztvaicēt elektriskajā difuzorā – tā maksimāli tiek saglabātas eļļu terapeitiskās īpašības. Var tvaicēt arī klasiskajā keramikas aromsvečturī, tikai, ja izvēlēsieties šo veidu, sekojiet līdzi, lai temperatūra ūdens/eļļas tvertnē nepārsniegtu 60 grādus – ja pārsniedz šo temperatūru, eļļu terapeitiskās īpašības “iet bojā”, savukārt karstuma ietekmē ēteriskās eļļas sadalās veselībai bīstamos savienojumos. Ja jums nav ne kvalitatīvas aromlampas, ne elektriskā ēterisko eļļu difuzora, varat pagatavot gaisu attīrošu izsmidzināmu aromterapeitisku līdzekli. 

 

RECEPTE: 

45–50 pilieni ēterisko eļļu un 100 ml ūdens. Tumša stikla pudelītē iepiliniet ēteriskās eļļas, ielejiet ūdeni, sakratiet maisījumu un izsmidziniet mājās vairākas reizes dienā. 


 

Nomierinošs izsmidzināms līdzeklis zīdaiņu guļamistabai un gultas veļai:

25 pilieni lavandas ēteriskās eļļas

10 pilieni mandarīna ēteriskās eļļas

10 pilieni bergamotes ēteriskās eļļas

5 pilieni kumelītes ēteriskās eļļas

100 ml ūdens

 

Aromterapijas vannas ir īpašs atveseļojošs rituāls, jo, mazgājoties vannā ar ēteriskajām eļļām, aromterapijai ir divējāda iedarbība: caur ožu un ādu. Šādas vannas lieliski atslābina, uzlabo miegu, saaukstēšanās gadījumā atvieglo elpošanu, atkrēpošanu, atbrīvo aizliktu degunu, stimulē imūnsistēmu un palīdz ātrāk kļūt veselam. 

 

Gatavojot aromvannas, ir jāatceras viena lieta: ēteriskās eļļas ir 10 % vieglākas par ūdeni un nešķīst tajā, tāpēc, iepilinot tīru ēterisko eļļu ūdenī, pastāv risks sakairināt jutīgu ādu. Pirms ēterisko eļļu pilināšanas vannā iesakām atšķaidīt ar pienu vai augu eļļu (ēteriskās eļļas šķīst taukvielās). Nepieciešamo daudzumu izvēlētās ēteriskās eļļas piliniet pusglāzē piena vai tējkarotē augu eļļas (piem., saldo mandeļu, olīvu, sezama u. tml.) un tikai tad šo maisījumu pievienojiet vannas ūdenim.

 

Aromvannā ieteicams mazgāties 10–15 min., lai ēteriskās eļļas pilnībā nonāktu organismā un jūs sajustu terapeitisku efektu. 

 

Zīdaiņiem vanniņā iepiliniet 1–2 pilienus ēteriskās eļļas, maziem bērniem – 2–4 pilienus. Parasti zīdaiņu vanniņām izmanto nomierinošu lavandas, kumelītes ēterisko eļļu, kā arī rozalīnas ēterisko eļļu, kas atvieglo elpošanu un atkrēpošanu.

 

Uzmanību! Nekad nelietojiet tīras, nešķaidītas ēteriskās eļļas tieši uz ādas!

 

Aromterapijas masāža ir ļoti patīkams rituāls, kombinējot pieskārienu ar aromterapiju. Zīdaiņiem un maziem bērniem ļoti patīk masāža, tāpēc atslābinieties un vienkārši maigi pieskarieties, glāstiet, apmīļojiet bērniņu ar rokām, kas iesmaržinātas ar eļļām. Nav jābūt masierim, lai veiktu atslābinošu un nomierinošu masāžu savam bērnam. Pareizi izvēloties ēteriskās eļļas, masāža dāvās citādu terapeitisku efektu. Uzmanību! Nekad nelietojiet tīras, nešķaidītas ēteriskās eļļas tieši uz ādas! Varat sakairināt vai pat apdedzināt mazuļa jutīgo ādu. Droša ēterisko eļļu koncentrācija bērniem ir 1 %. Šādas koncentrācijas maisījumu pagatavosiet, sajaucot 50 ml augu eļļas un 10–12 pilienus ēteriskās eļļas. 


 

Dažas receptes:

Atslābinošs maisījums miega uzlabošanai:

50 ml saldo mandeļu eļļas

10 pilieni lavandas ēteriskās eļļas 

2 pilieni kumelītes ēteriskās eļļas

 

Maisījums vēderiņa masāžai (pret kolikām un gāzu uzkrāšanos):

50 ml saldo mandeļu eļļas

5 pilieni lavandas ēteriskās eļļas

5 pilieni mandarīna ēteriskās eļļas

 

Maisījums Zobu feja” (masējiet vaidziņus, kaklu, ausis, vietas aiz ausīm un zodu, kad šķiļas zobiņi):

50 ml saldo mandeļu eļļas

4 pilieni kumelītes ēteriskās eļļas

 

Maisījums pret saaukstēšanos (ja piemeklē iesnas, klepus):

50 ml saldo mandeļu eļļas

10 pilieni rozalīnas ēteriskās eļļas

Masējiet krūtis, muguriņu, pēdiņas, vairākas reizes dienā uzklājiet zonā zem deguna.


 

Runājot par zīdaiņu aromterapiju, nevar nepieminēt hidrolātus, ko sauc arī par ziedūdeņiem. Tas ir ēterisko eļļu destilācijas blakusprodukts, kura neliela koncentrācija ir īpaši piemērota zīdaiņiem un maziem bērniem. Zīdaiņu aromterapijā visbiežāk izmanto lavandas ziedūdeni. Ar šo maigo ziedūdeni varat kopt izsutušu, apsārtušu dibentiņa ādu, “nomierināt” sviedreni, ar hormoniem saistītus izsitumus uz jaundzimušā sejiņas, tīrīt actiņas, karstās vasaras dienās lietot kā atsvaidzinošu migliņu, bet vasaras vakaros – kā maigu, bērniem drošu, bet efektīvu pretodu līdzekli.

 

Atsevišķi ir vērts pieminēt zīdaiņu aromterapijā plaši izmantojamo šī sviestu. Tā ir cieta, sviesta konsistences augu eļļa, kas ir neaizstājama sausas, jutīgas un iekaisušas ādas kopšanai. Zīdaiņiem šī sviestu var lietot dibentiņa kopšanai ikdienā, sejiņas aizsardzībai pret aukstumu, kā arī noņemot piena kreveli. Šī sviests ir neaizstājams palīgs gada aukstajā laikā, kad mazuļa deguntiņš no sausā gaisa ir aizlikts un viņš nevar ne normāli elpot, ne zīst, ne gulēt. Tādā gadījumā šī sviestu var ieziest mazuļa deguna dobumā – pēc dažām minūtēm zīdainis atkal elpos viegli!

 

Vēlam patīkamus atklājumus aromātu pasaulē un māmiņas lomā!

Ar mīlestību, aromáma.

 

Ja vēlaties uzzināt vairāk, rodas jautājumi vai trūkst ideju aromterapijas receptēm, apmeklējiet mūsu mājas lapu, kā arī aromáma kontus sociālajos tīklos Facebook un Instagram. Šeit katru dienu dalāmies ar noderīgu informāciju ģimenes veselības uzlabošanas jautājumos!