Latvijā sāk darbu virtuāla platforma vīriešu veselības attālinātai novērtēšanai

Ik gadu visā pasaulē un arī Latvijā tiek rīkots vīriešu veselības mēnesis jeb Movembris, kas no angļu valodas atvasināts apvienojot vārdus ūsas un Novembris. 

Pārbaudies un būs miers!

FOTO: Shutterstock.com

Pārbaudies un būs miers!

Fonds Movember Latvija jau ceturto gadu atgādina vīriešiem par nepieciešamību doties uz savlaicīgām veselības pārbaudēm, rīkojot virkni aktivitātes visā Latvijā, un pagājušajā gadā aizsākto kustību “VĪRU TESTS” šogad ir papildinājis ar vīriešu veselības pārbaudes platformas izveidi tiešsaistē virutests.lv, kuru apmeklējot ikvienam vīrietim pēc indivuduālām atbildēm ir iespēja atklāt, kādas veselības pārbaudes būtu ieteicams apmeklēt un kādi veselības riski var ieteikmēt vīrieša dzīves kvalitāti, sasniedzot noteiktu vecumu. 

“Tas ir tikai loģisks solis, vērojot statistiku par vīriešu mirstību un valdošajām stigmām par vīriešu veselību valstī. Pēc SPKC 2017. gadā veiktā datu apkopojuma diagnoze prostatas vēzis ik gadu piemeklē ap 1000 kungu, bet kopā Latvijā prostatas vēža pacienti ir mērāmi vairāk kā 10 000. Katrs trešais vīrietis savā dzīves laikā nav apmeklējis valsts apmaksātās veselības pārbaudes, un vīriešu dzīvildze ir par 10 gadiem īsāka kā sievietēm. Protams, pēc 45 gadu vecuma ir ieteicams apmeklēt urologu, bet nereti tieši urologs ir tas ārsts, kurš vīrieti nosūta uz papildus izmeklējumiem, sākot ar asins vai urīna analīzēm.” Saka fonda Movember Latvija vadītājs Helmuts Bēķis. Platformu plānots papildināt ar izplatītāko slimību sarakstu un aprakstiem, attiecīgi ieteicamajām veselības pārbaudēm un noderīgu informāciju, jo, kā izrādās, tieši uzticamas informācijas trūkums tiek norādīts pacientu vidū. “Tā nav vīrieša izvēle novēloti saskarties ar onkoloģisku diagnozi, taču, ja tas ir noticis, tad fonds Movember Latvija ar šīs platformas palīdzību vīrietim būs labs ceļvedis un atbalsts cīņā.” Uzsver Helmuts Bēķis.

Katrs trešais vīrietis savā dzīves laikā nav apmeklējis valsts apmaksātās veselības pārbaudes, un vīriešu dzīvildze ir par 10 gadiem īsāka kā sievietēm. 

 

Papildus veselības platformas virutests.lv ieviešanai tiešsaistē, fonds izplatīs bukletu vīriešiem par veselības pārbaužu apkopojumu, lai vīrietim ārsta apmeklējumus būtu produktīvāks. Ņemot vērā ar vīrusa izplatību saistītos ierobežojumus un apstākļus, veselībai ir jābūt pirmajā vietā, tādēļ, turpinot pagājušā gadā iesākto,  kampaņa ar saukli  “Pārbaudies un miers” būs manāma pilsētvidē, savukārt kā kampaņas vēstnešus sociālo tīklu vidē iesaistīs virkni sabiedrībā zināmu vīriešu – radio Pieci dīdžejs Toms Grēviņš, TV raidījumu seja Aivis Ceriņš, mūziķis un TV raidījumu vadītājs Ansis Klintsons, spēka vīrs Dainis Zāģeris, mūziķi Andris Kivičs un Jānis Krīvēns un citi, kuri savus sekotājus aicinās pievērst uzmanību savai veselībai. Vairāk par kampaņas programmu: https://virutests.lv/aktivitates/

Reklāma
Reklāma

Šogad valstī esošo ierobežojumu dēļ fonds Movember Latvija, pārstāvot gan prostatas vēža pacientu intereses, gan esot onkoloģisko pacientu biedrību apvienības ONKOALIANSE dalībnieks, plašas kampaņas klātienē neorganizēs, taču, ievērojot epidemioloģiski drošus nosacījumus, tiks rīkotas lekcijas Talsu un Valmieras pašvaldībās, top īpašs vīrišķīgs sveiciens Latvijas 102. dzimšanas dienā un veselības programma ar labākajām kungu frizētavām, aicinot apmeklēt bārddzini un veikt vismaz vienu veselības pārbaudi.
 

Movember kustība pasaulē pastāv vairāk kā 15 gadus!
Ik gadu Latvijā un visā pasaulē novembrī tiek pievērsta īpaša uzmanība vīriešu veselībai. Novembrī norisinās vīriešu veselības kampaņa “Movembris” (no angļu vārda “mustache” – ūsas un “November – novembris). Visa mēneša laikā tiek aktualizētas ar vīriešu veselību saistītas problēmas, tiek informēts par ārstēšanās iespējām, un vīrieši tiek aicināti savlaicīgi veikt veselības pārbaudes. Simboliski “Movembra” jeb “Ūsu mēneša” laikā, vīrieši visa mēneša garumā audzē ūsas, lai tādējādi pastiprināti pievērstu vīriešu uzmanību savai veselībai. Kustība "Movember"  pasaulē pastāv kopš 2004. gada un 2012. gadā tikusi iekļauta Global Journal sarakstā kā vienuao 100 lielākajām globālajām nevalstiskajām organizācijām. Latvijā Movember kustība pirmoreiz oficiāli sevi pieteica 2017.gadā līdz ar organizācijas “Movember Latvija” nodibināšanu.