Infektologi aicina revakcinēties pret difteriju

Latvijā infektologi atgādina, ka reizi desmit gados katram iedzīvotājam jāatkārto pote pret difteriju. Izrādās, aizvien biežāk bērnībā veiktās vakcīnas vairs nedarbojas un aizsardzība beigusies. Taču revakcinācija palikusi pašu cilvēku un viņu ģimenes ārstu modrības ziņā, atdādina raidījumā "Panorāma". 

 

FOTO: Shutterstock.com

Mediķi  novērojuši, ka cilvēki bieži nezina un neatceras, kad pēdējo reizi veiktas obligātās vakcīnas. Tāpat, pieaugot cilvēka mūža ilgumam, ir skaidrs, ka antivielas asinīs ar gadiem vienkārši izzūd. Latvijā  lielākā daļa bērnu -  95% -  saņem kombinētās vakcīnas pret vairākām dzīvībai bīstamām slimībām, taču problēmas rodas vēlāk ar revakcināciju, ne visi to ievēro. 

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciāliste Elīna Dimiņa uzsver, ka vakcinēšana pret difteriju jāatkārto ik pēc 10 gadiem. "Tur ir grūtāk to izrēķināt, bet tie ir aptuveni 50 % jeb puse no populācijas, kas šobrīd ir vakcinēti," viņa paskaidroja.

Ģimenes ārste Līga Kozlovska savus pacientus uzrunā un atgādina, kad pienācis laiks vakcinēties. "Manā praksē ir diezgan apzinīgi pacienti," gandarījumu pauda Kozlovska. "Atsakās ļoti maz. Daudzi nāk uz maksas potēm, sevišķi rūpīgi seko līdzi vecie cilvēki un jau tagad prasa, kad būs gripas vakcīna."

Reklāma
Reklāma

Tam, ka bērnībā veiktās vakcīnas pasargās visu mūžu, uzticēties gan nevar. Cilvēki dzīvo aizvien ilgāk un nereti antivielu vairs asinīs nav. Tādēļ ārsti mudina pārskatīt potēšanas pases un doties saņemt vakcīnas, īpaši pret difteriju, ar kuru ik gadu saslimst vairāki iedzīvotāji.

Visu ziņu var izlasīt portālā LSM.lv

Saistītie raksti