10 vērtīgi ieguvumi no skrituļošanas

Tehnoloģiju un dažādu citu modernu izgudrojumu laikmetā cilvēki aizmirsuši par pavisam vienkāršu, taču noderīgu lietu – skrituļslidām. Vai zinājāt, ka skrituļošanai ir daudz vairāk priekšrocību, nekā kardio treniņam?

Skrituļošana tā ir ne tikai jautra nodarbe, bet arī sniedz lielu labumu organismam.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Skrituļošana tā ir ne tikai jautra nodarbe, bet arī sniedz lielu labumu organismam.

Turklāt tā ir ne tikai jautra nodarbe, bet arī sniedz lielu labumu organismam. 

 

Esam apkopojuši 10 vērtīgus ieguvumus no skrituļošanas – apskatiet tos un, iespējams, nolemsit, ka vēlaties iegādāties skrituļslidas un doties izbraucienā.

 

 1. Saudzīgi trenē locītavas

Skrituļošana nodrošina ķermenī fluīdu kustību, kas garantē, ka trenējoties nesatraumēsit locītavas. Turklāt skrituļojot cilvēks rada kustības, kas intensitātes ziņā līdzīgas dejošanai vai skriešanai, taču traumu ziņā ir daudz saudzīgākas. Saskaņā ar Masačūsetsas universitātē veiktu pētījumu, salīdzinot ar skriešanu, skrituļošanas laikā cilvēks savām locītavām izraisa par 50 procentiem mazāk triecienu. Interesants fakts – mierīgi skrituļojot, varat gūt tādu pašu labumu, kā tad, ja lēni, taču intensīvi skrienat.

 

2. Trenē vairākas muskuļu grupas reizē

Skrituļošana savā būtībā ir vairāku vingrinājumu komplekss, kuru laikā cilvēks patērē kalorijas, trenē izturību un dažādas ķermeņa muskuļu grupas. Tātad, ja neesat pieradis pie lielas slodzes un meklējat aktivitāti, kas ir mierīga, taču tajā pašā laikā spēj uzturēt ķermeni labā fiziskajā formā, Jums var palīdzēt skrituļslidas!  

 

Interesants fakts – mierīgi skrituļojot, varat gūt tādu pašu labumu, kā tad, ja lēni, taču intensīvi skrienat.

 

3. Samazina tauku procentu

Vidusmēra auguma vīrietis, kurš sver apmēram 80–90 kilogramu, katrā skrituļošanas minūtē var sadedzināt aptuveni 10 kalorijas. Savukārt vidusmēra auguma sieviete, kura sver aptuveni 70–80 kilogramus, katrā skrituļošanas minūtē var sadedzināt aptuveni 9 kalorijas. Tātad, ja intensīvi skrituļojat aptuveni stundu, iespējams sadedzināt no 300 līdz pat 600 kalorijām! 

 

4. Pozitīvi ietekmē garastāvokli

Vai esat kādreiz redzējis, ka kāds brauc ar skrituļslidām un dusmojas vienlaikus? Protams, ka nē! Skrituļošana veselības ziņā ir viens no noderīgākajiem un arī  jautrākajiem veidiem, kā pavadīt savus brīvos mirkļus. Īpaši pozitīvi tas var ietekmēt garastāvokli tad, ja ir pareizā kompānija un interesants galamērķis. Skrituļslidas var iegādāties internetā, tādēļ izmanto iespēju un jau pavisam drīz dodies pozitīvā piedzīvojumā!

 

Ja intensīvi skrituļojat aptuveni stundu, iespējams sadedzināt no 300 līdz pat 600 kalorijām! 

Reklāma
Reklāma

 

5. Stiprina kājas un rokas

Kamēr notiek kustība un cilvēks notur ķermeni līdzsvarā, tiek stiprināti gan kāju, gan roku muskuļi. Tā kā skrituļošanas laikā aktīvāko un atbildīgāko darbu veic tieši kājas, īpaši tiek trenēti kāju apakšējie muskuļi un to izturība. Spēcīgi muskuļi un laba koordinācija mijiedarbojas ne tikai skrituļojot, bet visā dzīves laikā, novēršot traumu risku un saglabājot lielisku ķermeņa fizisko izturību.

 

6. Uzlabo līdzsvaru, veiklību un balansu

Skrituļošanas procesā, aktīvi iesaistot vēdera un muguras lejas daļas muskuļus, cilvēks cenšas saglabāt ķermeni stabilu un noturēties stāvus. Nepieciešami vairāki nopietni mēģinājumi, līdz skrituļslidas kļūst par draugu, taču smagie pūliņi noteikti atmaksājas – līdzsvara turēšana un kāju kustības uzlabo ķermeņa koordināciju. Koordinācija ir noderīga iemaņa, kas nepiemīt visiem.

 

7. Stiprina sirdi

Skrituļošana ir efektīvs vingrojumu komplekss, kas arī palīdz stiprināt sirdi. Saskaņā ar dažādiem pētījumiem, mierīga skrituļošana palielina cilvēka sirds darbības ātrumu līdz līmenim, kas svārstās no 140 līdz 160 sitieniem minūtē, taču intensīva skrituļošana var palielināt sirds darbības ātrumu līdz aptuveni 180 sitieniem minūtē. Salīdzinot ar citiem sporta veidiem, skrituļošana teju nevar izraisīt pārslodzi – tā tikai nedaudz palielina sirds slodzi, nevis nogurdinot, bet gan stiprinot to.

 

8. Paaugstina ķermeņa fiziskās izturības robežu

Papildu dažādu muskuļu grupu trenēšanai, skrituļošana arī paaugstina šo muskuļu grupu izturību. Skrituļošanas laikā muskuļi tiek trenēti kopā ar sirds un asinsvadu sistēmu, un ķermenis ar katru reizi enerģijas krājumus izmanto efektīvāk. Tas nozīmē, ka ar laiku varat skrituļot arvien lielākus attālumus un darīt to intensīvāk, tajā pašā laikā nezaudējot fizisko spēku.

 

Skrituļošanas laikā muskuļi tiek trenēti kopā ar sirds un asinsvadu sistēmu, un ķermenis ar katru reizi enerģijas krājumus izmanto efektīvāk.

 

 

9. Ļauj iepazīt jaunas vietas

Daudziem patīk skrituļot skeitparkā kopā ar citiem, taču to var darīt arī uz uz ielas, bruģētām takām, jebkur citur, kur ir gluds, vienmērīgs segums. Skrituļslidas ir rīks, ar kura palīdzību var doties nezināmajā un iepazīt jaunas vietas. 

 

10. Nodrošina sociālo dzīvi

Skrituļošana ir aktivitāte, kuru iespējams realizēt ne tikai patstāvīgi, bet arī kopā ar citiem, draudzīgā bariņā. Būt sociāli aktīvam ir svarīgs veselības priekšnoteikums, tādēļ nākamreiz, kad draugi, radinieki, kaimiņi vai kāds cits vēlēsies satikties pie vakariņu galda, tā vietā aiciniet visus kopīgi apmeklēt skeitparku!

Saistītie raksti