Pirmizrāde filmai "TU NEESI VIENS.ONKOLOĢIJA"

Otrdien, 7.maijā, “Arēnā Rīga” pirmizrādi piedzīvoja informatīvi izglītojoša filma “TU NEESI VIENS - ONKOLOĢIJA”, kurā iekļauti onkoloģijas pacientu stāsti, prevencijas, jaunākās diagnostikas un ārstēšanas iespējas, kā arī pacientu un tuvinieku atbalsta organizāciju pieredze. 

 Filmas mērķis ir aktualizēt izplatītākos dzimumspecifiskos audzējus sieviešu un vīriešu vidū – krūts, olnīcu, dzemdes kakla un prostatas vēzi.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Filmas mērķis ir aktualizēt izplatītākos dzimumspecifiskos audzējus sieviešu un vīriešu vidū – krūts, olnīcu, dzemdes kakla un prostatas vēzi.

Filma tika demonstrēta pirms Latvijā populāru mūziķu, Ziedot.lv un Latvijas Televīzijas kopīgi organizētā labdarības koncerta smagi slimu cilvēku atbalstam - “VIENOTI PAR IESPĒJU!”.

 

 

 

Otrs biežākais nāves cēlonis Latvijā ir ļaundabīgi audzēji. Ik gadu Latvijā tiek konstatētas aptuveni 11 tūkstoši jaunas saslimšanas ar vēzi. Vidēji gadā 5000 cilvēki, kuriem konstatēts ļaundabīgs audzējs, pēc cīņas ar šo slimību mirst. Filmas mērķis ir aktualizēt izplatītākos dzimumspecifiskos audzējus sieviešu un vīriešu vidū – krūts, olnīcu, dzemdes kakla un prostatas vēzi. Filmā iekļauti stāsti, kuros parādīts, kā saslimšana ar onkoloģisku slimību maina ģimenes dzīvi - vīrieša un sievietes pašapziņu, savstarpējās attiecības un intīmo dzīvi. 

Reklāma
Reklāma

Nereti diagnoze vēzis asociējas ar bailēm, neizpratni, šoku. Tomēr mūsdienās vēzis tiek uzskatīts par hronisku saslimšanu, ar kuru iespējams dzīvot. Pateicoties pētījumiem un zinātniskiem atklājumiem, pēdējos gados jaunas vēsmas ienākušas arī onkoloģisko slimību ārstniecībā. Efektīvāku un inovatīvāku tehnoloģiju ieviešana vēža ārstēšanā, uzlabo pacientu dzīves ilgumu un kvalitāti. 

Filma iekļauti vadošo nozaru speciālistu viedokļi, tādi kā Dr.med. Jānis Eglītis (Latvijas Onkologu asociācijas prezidents), Dr. med. Gunta Purkalne (Latvijas Onkologu ķīmijterapeitu asociācijas valdes locekle), Dace Matule (Latvijas Ginekologu un dzemdību speciālistu asociācijas viceprezidente), u.c.. Sadarbībā arī ar onkoloģisko pacientu atbalsta organizācijām: “Movember Latvija”, Biedrība “VITA”, fonds “Rozā vilciens”, onkoloģisko pacientu biedrība “Dzīvības koks”, u.c. Aktualizējot jautājumus par onkoloģisko slimību prevenciju, diagnostikas un ārstēšanas iespējām, viedokli pauda arī speciālisti no Centrālās laboratorijas, VCA Poliklīnikas, Siguldas slimnīcas Radioķirurģijas centra, E. Gulbja laboratorijas. 

Filma “TU NEESI VIENS - ONKOLOĢIJA” veidota kā daļa no sociālā projekta ar saukli “TU NEESI VIENS”. Jau tuvākajā laikā radošā filmu studija “Ai Production” sadarbībā ar vairākām nevalstiskajām organizācijām un sabiedrībā zināmiem cilvēkiem, publiskos sociālo projektu – informatīvu īsfilmu, aktualizējot situāciju LGBT jautājumos Latvijā, īpašu uzmanību vēršot uz viendzimuma pāru attiecībām un sabiedrības attieksmi pret to.