Liekais svars bērniem ir vecāku atbildība, skaidro uztura speciāliste

Runājot ar vecākiem, bieži var dzirdēt bažas, ka bērnam ir slikta apetīte, bērns ir tievs. Turpretim ārsti ir nobažījušies tieši par pretēju procesu – strauji pieaugošo bērnu skaitu, kuriem ir virssvars jeb liekais svars. 

Mūsdienās liekā svara iemesli pamatā ir divi - mazkustīgs dzīvesveids un liels pārtikas patēriņš ar augstu enerģētisko vērtību, ko bērns uzņem ik dienu.

FOTO: Shutterstock.com

Mūsdienās liekā svara iemesli pamatā ir divi - mazkustīgs dzīvesveids un liels pārtikas patēriņš ar augstu enerģētisko vērtību, ko bērns uzņem ik dienu.

 

 

 

 

 

 

Raksts publicēts sadarbībā ar SIA "Rīgas veselības centrs"

Slimības profilakses un kontroles centra skolu vides pētījuma dati liecina, ka liekā svara problēmas ir katram piektajam skolēnam, bet vecāki parasti sāk aizdomāties un vēršas pie speciālistiem pēc palīdzības tikai tad, kad bērnam paliek 10 – 12 gadi. Diemžēl, nereti šinī laikā bērns ir turpinājis pieņemties svarā, un cīnīties ar sekām jau ir grūtāk.
 

Par skolēnu virssvara problēmām stāsta Rīgas Veselības centra uztura speciāliste Ineta Jurkevica. 

Vēl tikai pirms dažām paaudzēm bērnu dzīvesveids bija pilnīgi citāds nekā mūsdienās. Atnākot no skolas, bērniem bija savi mazie mājas pienākumi, bija jāpalīdz vecākiem kaut ko paveikt dārzā, nebija datoru kārdinājuma, kas piesaista pie virtuālās vides uz stundām, savukārt veikalu plauktos pārtikas klāsts bija daudz mazāks, un ar mazāk krāsainiem un vilinošiem iepakojumiem. Mūsdienās liekā svara iemesli pamatā ir divi - mazkustīgs dzīvesveids un liels pārtikas patēriņš ar augstu enerģētisko vērtību, ko bērns uzņem ik dienu. 

Uztura speciāliste vērš uzmanību ne tikai uz to, kādu pārtiku bērns ēd ikdienā, bet aicina arī padomāt par psiholoģiskajiem un sadzīviskajiem faktoriem, kas ietekmē veselību mazajiem skolēniem. 
 

Ieradumi, kas veicina liekā svara rašanos
Viens no iemesliem, kāpēc skolēns jau pirmajā skolas gadā sāk pieņemties svarā, dažkārt ir stress, ko bērns piedzīvo, mainot vidi no mierīgā bērnudārza, kur viņu uztvēra kā aprūpējamu mazuli, uz skolu, kur vide ir daudz skarbāka. Arī vecāki bērnu sāk uztvert jau kā lielu cilvēku. Pieaug prasības pret bērnu gan skolā, gan mājās. Dažkārt, nonākot skolā, bērns sastopas ar vienaudžu neizpratni. Rodas iekšējs stress, ko bērns mēģina “apēst” ar saldumiem, un tas rada īslaicīgu labsajūtu. Arī nelabvēlīgs mikroklimats mājās var būt iemesls bērna emocionālajai ēšanai.
 

 

Vecmāmiņu lielākās rūpes ir par mazbērniem, kuri, kā viņām liekas, ir pārāk tievi, tāpēc viņus ir kārtīgi jāpabaro ar treknām mērcēm, pīrādziņiem, un dažādiem našķiem. 

 

Ja līdz gada vecumam bērniņu cenšas barot pēc iespējas veselīgāk, tad, augot lielākam, vecāki veselīga uztura principus ievēro arvien mazāk. Pārnākot no skolas bērns nereti pusdienās mājās ēd pusfabrikātus – cīsiņus un pelmeņus, jo vecākiem nav bijis laika pagatavot mājas ēdienu. Pusfabrikātos ir ļoti daudz slēpto tauku un pārāk daudz sāls, kā arī dažādu piedevu, kā, piemēram, nitrītu, ko izmanto gaļas produktu ražošanas tehnoloģiskajā procesā. Treknu gaļu, kurai ir redzams speķis, bērns, iespējams, neēstu, bet cīsiņu, kurā, iespējams, ir tikpat daudz tauku, apēd ar gardu muti. Ja bez cīsiņiem iztikt nav iespējams, vismaz izvēlieties tos, uz kuru iepakojuma ir norādīts, ka tie satur vismaz 70 % gaļas. 

Reklāma
Reklāma


Kabatas nauda ir kārdinājums iegādāties to, ko vecāki, iespējams, nepirktu. Paveicies ir tiem skolēniem, kuriem skolā tiek pasniegtas garšīgas pusdienas. Diemžēl, tā nav visās skolās, toties bulciņu un našķu kioski un veikali izvietojas tieši blakus skolai. Tiek pirktas bulciņas, saldinātie dzērieni un konfektes, un citi našķi. 
 

Ļoti svarīgi skolēnam pirms došanās uz skolu paēst brokastis. Bērniem, kas ir vecāki par 10-12 gadiem, ir izveidojies ieradums nebrokastot, jo nav laika, nav ēstgribas tik agri. Protams, ar varu ēst nepiespiedīsi, bet vajadzētu mudināt izdzert vismaz krūzi tējas un apēst kādu sviestmaizi. Ideāls brokastu ēdiens ir putra vai vārīta ola, biezpiens. Vecākiem vajadzētu veicināt bērnā ieradumu ēst brokastis. Ja tas neizdodas, līdzi noteikti jāiedod kārbiņa ar veselīgām uzkodām. Tie varētu būt dārzeņi, kāds auglis, vārīta ola, siera nūjiņas, sviestmaizes vai galetes. Un tas noteikti būs labāk nekā ēst ātrās uzkodas kafejnīcā. 
 


Liekie kilogrami un veselības problēmas
Novērots, ka vecāki bieži vien nepamana, ka bērnam ir liekais svars, un arī neseko līdzi tam, ko bērns ēd. Savukārt, vecmāmiņu lielākās rūpes ir par mazbērniem, kuri, kā viņām liekas, ir pārāk tievi, tāpēc viņus ir kārtīgi jāpabaro ar treknām mērcēm, pīrādziņiem, un dažādiem našķiem. 

Ir labi, ja bērns nodarbojas ar sportiskām aktivitātēm, dejošanu. Arī šādiem bērniem dažreiz var parādīties apaļīgums, tomēr ar laiku viņi no tā ”izaug” un, kļūstot pieauguši, necieš no liekā svara. 

Liekais svars nav tikai vizuāla problēma. Bērnam vai pusaudzim ar lieko svaru, tas bieži saglabājas arī pieaugušo vecumā, un var būt par iemeslu dažādām slimībām. Tas var izraisīt cukura diabētu, dažādas sirds un asinsvadu slimības, zarnu vēzi, aknu aptaukošanos, žultsakmeņu slimību, podagru, osteoartrītu. Tāpēc rūpēs par bērna veselību nākotnē būtu nopietni jāpadomā par to, kā varam to novērst.
 

Ir labi, ja bērns nodarbojas ar sportiskām aktivitātēm, dejošanu. Arī šādiem bērniem dažreiz var parādīties apaļīgums, tomēr ar laiku viņi no tā ”izaug” un, kļūstot pieauguši, necieš no liekā svara. 

 


Visai ģimenei ir nopietni jāapsver, ko tad var darīt šodien, lai bērnam palīdzētu. Iespējams, ir jāmaina uztura tradīcijas un paradumi ģimenē, jāpalielina fizisko aktivitāšu daudzums. Bērnam ir ļoti svarīgs vecāku un visas ģimenes atbalsts, jo tieši vecāki veido sociālo vidi mājās, kas vistiešāk iespaido bērna uzturu un fizisko aktivitāti. 

 

Vēl tikai oktobrī un novembrī Rigas veselības centrā tiek piedāvātas BEZMAKSAS nodarbības vecākiem kopā ar bērniem - virssvara problēmu multiprofesionāls risinājums. Pieteikšanās un papildu informācija: esivesels@rigasveseliba.lv; 29502008

 


 

Rīgas veselības centrs

SIA "Rīgas veselības centrs"

SIA "Rīgas veselības centrs" – pašvaldības kapitālsabiedrība, kas apvieno sešas filiāles (5 – Daugavas kreisajā krastā, 1 – labajā), kurās gan lielie, gan mazie rīdzinieki var saņemt kvalitatīvus diagnostiskos, ārstnieciskos, rehabilitācijas un veselības aprūpes profilakses pakalpojumus gan valsts nodrošināto kvotu ietvaros, gan par maksu. Daudzi valsts finansētie pakalpojumi (t.sk., pieprasītu speciālistu konsultācijas) centrā ir pieejami bez ilgas gaidīšanas rindā, savukārt maksas pakalpojumu cenas ir patiešām draudzīgas. Centrā ir plašs, tieši bērniem domātu rehabilitācijas pakalpojumu klāsts, un tas sadarbojas ar visām lielākajām veselības apdrošināšanas kompānijām.

Rīgas veselības centrs