Peldināšana - stiprai mazuļa veselībai

Ūdens labvēlīgā iedarbība uz cilvēka organismu jebkurā viņa dzīves posmā ir zināma jau kopš seniem laikiem. Faktiski nevienas citas fiziskās aktivitātes sniegtie ieguvumi nav salīdzināmi ar tiem, ko sniedz nodarbības ūdens vidē. Par to, kā peldināšana jau agrīnā vecumā attīsta bērniņa fizisko un garīgo veselību, stāsta SIA “Rīgas veselības centrs” galvenā speciāliste rehabilitācijas un fizikālās medicīnas jomā, RSU Rehabilitācijas katedras lektore, ārste Lolita Cibule un šīs iestādes “Ķengaraga” filiāles sertificētā fizioterapeite un peldēšanas trenere Alīna Kurmeļeva.

Peldināšanu vēlams uzsākt jau zīdaiņu vecumā, jo ūdens zīdainim nav svešs - tā ir viņa veselīgā, dabiskā vide, kurā viņš pavadījis savas dzīves pirmos deviņus mēnešus.

FOTO: Shutterstock.com

Peldināšanu vēlams uzsākt jau zīdaiņu vecumā, jo ūdens zīdainim nav svešs - tā ir viņa veselīgā, dabiskā vide, kurā viņš pavadījis savas dzīves pirmos deviņus mēnešus.

Rīgas veselības centrs 

 

 

 

Raksts publicēts sadarbībā ar SIA "Rīgas veselības centrs"

Peldināšana kā attīstoša aktivitāte tiek piemērota kā zīdainīšiem, tā lielākiem bērniem, neatkarīgi no tā, vai viņi ir veseli vai piedzīvo kādas veselības problēmas. Mazuļa peldināšanu labi uzsākt jau pavisam agrīnā vecumā, jo pierādīts, ka ūdens uz trauslo zīdaiņa ķermeni iedarbojas kompleksi, stimulējot daudzu audu receptorus. Ūdens blīvums ir 600 – 800 reizes lielāks par gaisa blīvumu, tāpēc tas rada pretestību, kas izmantojama gan muskuļu spēka uzlabošanai, gan vispārējās izturības treniņam un visu orgānu un sistēmu darbības uzlabošanai. 

Rīgas veselības centra baseins

Foto: "Rīgas veselības centra" filiāles "Imanta" baseins.

 

Peldināšanas pozitīvie ieguvumi:

  • Peldināšanas laikā tiek nodarbinātas praktiski visas muskuļu grupas, maksimāli atslogots mugurkauls un locītavas. 
  • Kustības, ko bērns veic ūdenī fizioterapeita vadībā un vecāku tuvumā, stimulē refleksu attīstību vājākiem bērniem un samazina uzbudinājumu aktīvākiem, jo, atrodoties ūdenī, bērns vienlaikus ir gan fiziski aktīvs, gan arī izbauda pilnīgu relaksāciju.
  • Vingrinājumi ūdenī īpaši ieteicami bērniem ar paaugstinātu muskuļu tonusu, kā arī bērniem, kuri pieredzējuši sarežģītas dzemdības. 
  • Ūdens procedūras uzlabo sirds asinsvadu un elpošanas sistēmas, stiprinot asinsvadu sieniņas un iekšējos orgānus, kā arī darbību un smadzeņu asins apgādi.
  • Peldināšana pozitīvi ietekmē bērna centrālās nervu sistēmas darbību, palīdzot viņam kļūt mierīgākam, emocionāli līdzsvarotākam.
  • Ūdens procedūras normalizē miega un nomoda režīmu, palielina miega ilgumu un kvalitāti, kā arī uzlabo apetīti. 
  • Aktivitātes ūdenī uzlabo bērna imunitāti. Katra ieniršana veicina vitāli svarīgo orgānu apgādi ar skābekli.
  • Ja peldināšana notiek kopā ar vecākiem, aktivitātes nostiprina arī savstarpējo emocionālo saikni.

Rīgas veselības centrs

Kad uzsākt bērna peldināšanu?

Peldināšanu vēlams uzsākt jau zīdaiņu vecumā, jo ūdens zīdainim nav svešs - tā ir viņa veselīgā, dabiskā vide, kurā viņš pavadījis savas dzīves pirmos deviņus mēnešus. Tāpēc vecākiem nevajadzētu gaidīt, kad bērns sasniegs piecu sešu mēnešu vecumu, kā dažkārt tiek rekomendēts. Jo agrāk bērns iegūs peldināšanas pieredzi, jo labāka būs viņa psihomotorā attīstība. 

Pētījumi liecina, ka agrīni peldēšanas nodarbības uzsākušie bērni, uzrāda labākas izziņas un arī fiziskās prasmes.

Pētījumi liecina, ka agrīni peldēšanas nodarbības uzsākušie bērni, uzrāda labākas izziņas un arī fiziskās prasmes. Kustības ūdenī vienlaikus nodarbina abas ķermeņa puses, tādējādi tiek stimulēta smadzeņu struktūru un to funkciju vienmērīga attīstība. Arī Grifitas universitātes Austrālijā pētnieki norāda, ka peldēšana uzlabo lasīšanas un mācīšanās prasmes, ķermeņa uztveri un orientāciju telpā - viņu pētījumos secināts, ka mazie peldētāji, salīdzinājumā ar saviem vienaudžiem, sāk agrāk lasīt, rakstīt, stāstīt un rēķināt. Savukārt īslandiešu pētniece H. Sigmundsone, pamatojoties uz savu pētījumu rezultātiem, secina, ka zīdaiņiem – peldētājiem ir labāk attīstīts ķermeņa līdzsvars un tveršanas prasmes.

Mazie peldētāji, salīdzinājumā ar saviem vienaudžiem, sāk agrāk lasīt, rakstīt, stāstīt un rēķināt. 


 Pierādīts, ka cilvēki, kuri agrīni (2 mēnešu līdz 4 gadu vecumā) uzsākuši peldēšanas nodarbības, vēlāk dzīvē ir disciplinētāki un par sevi pārliecinātāki. Vēl vairāk – viņi veiksmīgāk pielāgojas jaunām situācijām, piemēram, sekmīgāk uzsāk skolas gaitas. Tas nozīmē, ka peldēšana veicina arī sociālo prasmju attīstību. Novērots arī tas, ka agrīna peldēšana sekmē personības harmonisku attīstību - piesardzīgie bērni iemācās uzņemties risku un izaicinājumu, bet aktīvie - mācās būt piesardzīgāki. Tāpat ūdens nodarbības veicina bērna patstāvību un pašapziņu. Tas tādēļ, ka ūdens bērniem piedāvā negaidītas situācijas, kurās jāspēj reaģēt, tāpat šīs nodarbības māca pašiem orientēties specifiskā vidē. 

 

Alīna Kurmeļeva

Foto: "Rīgas veselības centra" filiāles “Ķengarags” sertificētā fizioterapeite un peldēšanas trenere Alīna Kurmeļeva.

Reklāma
Reklāma

 

Peldēšana kā terapija

Peldēšana ir īpaši iesakāma gadījumos, kad kavējas bērna psihomotorā attīstība. Īpaši tā piemērota priekšlaikus dzimušiem mazuļiem. Speciālisti ūdens terapiju iesaka arī bērniem ar citiem veselības traucējumiem, piemēram, astmu, autismu, cerebrālo trieku un citām.  Peldēšana ir iesakāma bērniem ar dažāda veida veselības problēmām, jo ūdens vidē samazinātā gravitācijas spēka dēļ kustības ir iespējams veikt lielākā apjomā, kā ūdens pretestības dēļ tiek attīstīts muskuļu spēks bez locītavu papildus noslogošanas. 

 

Kas jāņem vērā, lai peldēšana nāktu par labu!

  • Lai fiziskās aktivitātes ūdenī nestu gaidītos rezultātus, tām jābūt regulārām – kā minimums divas reizes nedēļā. Dažkārt vecāki sūdzas – pēc baseina apmeklējuma mazulis saslimis. Taču jāatceras, ka pēc nodarbības baseinā nav pareizi mazuli uzreiz vest laukā – pirms došanās mājās bērniņam vispirms ir kārtīgi jāizžāvē mati, jāuzkavējas nedaudz telpās.
  • Vecāki ir vissvarīgākie cilvēki mazuļa dzīvē, viņiem bērns uzticas, tāpēc, ja peldināšana uzsākta pakāpeniski un ar viņu ciešu līdzdalību, peldināšana kļūst ne tikai par veselīgu, bet arī emocionāli piepildītu kopā būšanas laiku. 
  • Jāatceras, ka peldināšanas nodarbībām jārada prieks, nevis diskomforts, tāpēc nedrīkst bērnu piespiest kaut ko darīt ar varu - svarīgi ieklausīties zīdaiņa velmēs, jānodrošina visi iespējamie apstākļi, lai viņš ūdenī justos droši.
  • Sākotnēji mazuli svarīgi pieradināt pie vannošanas mājas vannā, radīt viņam pozitīvas emocijas no plunčāšanās. Bērnu peldinot, vecākiem nevajadzētu rādīt savas bailes. Ja vecāki paši no ūdens baidās, visbiežāk šīs emocijas pārņem arī bērnu. Ja vecāki kādā jautājumā nav par kaut ko pārliecināti, vienmēr var meklēt speciālistu. Piemēram, “Rīgas veselības centrs” nodrošina sekojošu konsultāciju: speciālists vecākiem parāda, kā zīdaini peldināt vannā, kā viņš jātur, kādam vajadzētu būt tehniskajam aprīkojumam, kā mazuli vannojot, viņu var izvingrināt. Šādi bērnu jau no pirmajām dienām pamazām var sagatavot peldēšanas nodarbībām baseinā.

Rīgas veselības centrs

Kas jāzina par peldēšanas nodarbībām:

  • Pirms bērniņš tiek vests uz peldināšanas nodarbībām, nepieciešama veselības pārbaude (piemēram, ja neirosonogrāfijā viņam konstatēti galvas smadzeņu traucējumi, jārēķinās ar dažādiem ierobežojumiem  -  piemēram, niršanas aizliegums).
  • Nodarbības 2,5 – 5 mēnešu veciem bērniem notiek vannās. Nodarbības ilgums ir 15 - 20 minūtes. 
  • Kopumā no 5 mēnešu vecuma zīdainis jau var peldēt baseinā, to apmeklējot kopā ar vecākiem. Nodarbības ilgums ir 20 - 35 minūtes un tā tiek individuāli pielāgota konkrētajam mazulim. Taču ir arī izņēmumi – ja bērnam ir lielāks svars un viņš ir fiziski labi attīstīts, nodarbības baseinā iespējams uzsākt arī pirms 5 mēnešu vecuma sasniegšanas. 

 

Ūdens terapijas procedūras

SIA “Rīgas veselības centrs” filiālēs “Ķengarags” un “Imanta” piedāvā dažādas ūdens terapijas procedūras zīdaiņiem un bērniem.


Pašiem mazākajiem – zīdaiņiem no apmēram 2,5 mēnešu vecuma: 

  • peldināšanu vannā (procedūru veic speciālists, ja mazuļa svars nepārsniedz 6 - 7 kilogramus);
  • peldināšanu baseinā kopā ar vecāku individuāli vai grupā (ja mazuļa svars lielāks par 7 kilogramiem);
  • konsultāciju vecākiem par zīdaiņu peldināšanu mājas apstākļos.

Bērniem – no viena gada līdz trīs četru gadu vecumam:

  • peldēšanu baseinā kopā ar vecāku individuāli vai grupā;
  • peldētapmācību.

Lielākiem bērniem: 

  • peldēšanu baseinā kopā ar vecāku individuāli;
  • peldētapmācību;
  • vingrošanu ūdenī individuāli un grupā;
  • ūdensaerobiku grupā.

 

Rīgas veselības centrs

SIA "Rīgas veselības centrs"

SIA "Rīgas veselības centrs" – pašvaldības kapitālsabiedrība, kas apvieno sešas filiāles (5 – Daugavas kreisajā krastā, 1 – labajā), kurās gan lielie, gan mazie rīdzinieki var saņemt kvalitatīvus diagnostiskos, ārstnieciskos, rehabilitācijas un veselības aprūpes profilakses pakalpojumus gan valsts nodrošināto kvotu ietvaros, gan par maksu. Daudzi valsts finansētie pakalpojumi (t.sk., pieprasītu speciālistu konsultācijas) centrā ir pieejami bez ilgas gaidīšanas rindā, savukārt maksas pakalpojumu cenas ir patiešām draudzīgas. Centrā ir plašs, tieši bērniem domātu rehabilitācijas pakalpojumu klāsts, un tas sadarbojas ar visām lielākajām veselības apdrošināšanas kompānijām.

Rīgas veselības centrs