Pret kondicionieru angīnu, bezmiegu, un sliktu dūšu. Kā izveidot dabisku aptieciņu ceļojumam ar bērnu

Ceļojums ar bērnu nav tikai prieks un piedzīvojumi. Diemžēl pat visveselākajiem gadās ko nelabu apēst, pārkarst saulē, noķert iesnas pēc ledainas peldes vai sastapt kādu niknu lapseni. 

Vecākiem uzmanīgi jāseko bērna veselības stāvoklim un nepieciešamības gadījumā jākonsultējas ar ārstu.

FOTO: Shutterstock.com

Vecākiem uzmanīgi jāseko bērna veselības stāvoklim un nepieciešamības gadījumā jākonsultējas ar ārstu.

Lai šādi mazi veselības traucējumi nesabojā ceļojumu, Rīgas Homeopātiskās aptiekas farmaceits Jānis Ventiņš iesaka, kā izveidot nelielu aptieciņu no dabīgiem ārstniecības līdzekļiem, kas kalpos kā ātrā palīdzība kritiskās situācijās. Kas tajā iekšā un kā to gudri izmantot?
 

Kondicionieru angīnas

Jebkurš ceļojums, īpaši ar pārlidojumiem, laika maiņu, negulēšanu, izsišanu no ierastā ritma organismam ir zināms stress, īpaši bērnam. Daudzi vecāki taču zina stāstu – no rīta jādodas uz lidostu, bet naktī bērnam pēkšņi uzlec 38 grādu temperatūra. Ja iespējamo saslimšanu pieņem kā realitāti un tai mazliet sagatavojas, ceļojumā būs vieglāk gan vecākiem, gan bērniem.

 

Pārāk dzesēts auto vai viesnīcas istaba, auksts ūdens apvienojumā ar karstu sauli bērniem ceļojumā nereti var izraisīt kakla sāpes vai tā sauktās caurvēja angīnas, ko provocē aukstums un straujas temperatūras svārstības. Efektīvs palīgs šādiem gadījumiem ir homeopātiskais preparāts Hepar Sulfur jeb kalcija sēra savienojums. Savukārt pēkšņas iesnas un saaukstēšanos ceļojumā labi ārstēs Baptisia complex, savukārt saaukstēšanos ar augstu temperatūru un nespēku – Ferrum phosphoricum vai Aconitum kompleksi. 
 

Ja miegs bēg vai bail no lidojuma

Ceļojuma gaidās bērniem nereti ir grūti aizmigt, bet garākos ceļojumos bezmiegu izraisa laika zonas maiņa. Ja mazo uztrauc tas, ka jāguļ svešā vietā, no homeopātiskiem līdzekļiem ieteicams ir Avena complex ar nomierinošu iedarbību, kura sastāvā ir auzas. Savukārt, ja vienkārši ir grūti iemigt, miegs bēg, var izvēlēties Passiflora complex, kas uzlabo miega kvalitāti.

 

Ja bērnam domas par gaidāmo lidojumu rada bažas, Jānis Ventiņš no prakses zina, ka šādās situācijās labi palīdz no dažādiem savvaļas augiem pagatavotās Baha ziedu esences. Tieši pret lidošanas bailēm īpaši efektīva ir pērtiķmutītes (Mimulus) esence – viena pati vai kopā ar populāro Piecu ziedu formulu, kas kalpo emocionālā līdzsvara atgūšanai dažādās stresa situācijās.
 

Pret nelabumu auto

Pat visskaistākais ceļojums nebūs pārāk patīkams, ja bērnam mašīnā no šūpošanās kļūst slikta dūša. Līdztekus zināmajām metodēm skatīties uz ceļu taisni priekšā, elpot svaigu gaisu, pirms braucien daudz neēst u.c. Jānis Ventiņš iesaka 0,5l ūdens pudelītei pievienot 20 Cocculus complex graudiņus un palēnām dot bērnam malkot. Tie gatavotie no dažādiem augiem un nomierinoši iedarbojas uz vestibulāro aparātu, noņem slikto dūšu un reiboņus.


Vemjamrieksts pret sliktu dūšu

Reklāma
Reklāma

Vienalga, ceļojiet uz tuvām vai tālām zemēm, vai tepat pa Latviju, sāpošs vēders, nelaba dūša no saindēšanās ar pārtiku var gadīties visur. Sliktas dūšas gadījumā homeopātija ārstē ar augu preparātiem, kuru lietošana uzturā var izraisīt vemšanu, piemēram, preparātu Nux vomica jeb vemjamo riekstu.

Ja ceļojums ved uz Austrumu zemēm, kur nereti vēdera darbību no ritma izsit sarežģīti ēdieni un tajos esošie mikrobi, aptieciņā drošībai var ielikt Absintium complex, kura sastāvā esošā vērmele un arsēns mazina pārtikas saindēšanās simptomus.
 

No kukaiņu dzēlieniem glābs... pats kukainis

Bites, lapsenes un citu kukaiņu dzēlieni sāp gan lieliem, gan maziem. Īpaši nepatīkami, ja tam pievienojas alerģiska reakcija ar tūsku, nātreni u.c. Homeopātijas princips līdzīgs ārstē ar līdzīgu kukaiņu kodumu seku mazināšanā saskatāms īpaši izteikti, jo sāpes, apsārtumu, pampumu ārstē ar Apis preparātu, kas pagatavots no bitēm. Tas noņems nepatīkamos simptomus arī pēc mazuļa vakcinācijas, odu, dunduru dzēlieniem, stimulējot organisma paša spēju tikt galā ar „dzēliena” radīto problēmu.


Pret saules dūrienu un apdegumiem

Ceļojot ar bērnu uz dienvidu zemēm, aptieciņā noderīgs būs preparāts, kas palīdz pret saules apdegumiem, jo bērna maigā āda, lai cik rūpīgi sargāta ar pretiedeguma krēmu, var viegli ciest. Šādos gadījumos labi noderēs zemestauku ziede, bet smagākos gadījumos, ja veidojas čūlas - asinszāles, tauksaknes vai kliņgerītes ziede, kas veicina dzīšanu. Saules dūriens ceļojumos piemeklē retāk, bet, ja nu gadās, ieteicams vairākas nedēļas lietot preparātu Glonoinum jeb nitroglicerīnu, kas veicina organisma spējas atveseļoties.

 

Ūdens un saules peldes bieži pavada herpes vīrusa aktivizēšanās, kas izpaužas kā nepatīkamās un sāpīgās aukstumpumas. Te labs palīgs būs Croton tiglium kompleksie graudiņi, bet ārīgai lietošanai - trejkrāsu vijolītes ziede ar mentolu niezes mazināšanai.


Palīgs smagākos pārgājienos

Anchor, ja ceļojumā plānots garāks pārgājiens, vakaros jārēķinās ar smeldzošām kājām vai mugursomu noberztiem pleciem. Jānis Ventiņš pats uz savas ādas ir pārbaudījis, ka šādiem gadījumiem ļoti labi noder Arnikas ziedes, kas mazina muskuļu un locītavu sāpes, pietūkumu, iekaisumus vai zilumus, un ļauj ķermenim vieglāk adaptēties slodzei. „Pirms laika devos mēnesi ilgā pārgājienā, kas pirmajās dienās manam ķermenim bija tiešām liels šoks – vakaros smeldza visas maliņas. Var teikt, ka Arnikas ziede mani izglāba un ļāva pārciest sāpes daudz vieglāk,” stāsta Jānis. Arī nejauši ierautu skabargu, brūci vai sastrutojumu ātrāk sadziedēs burvjulazdas vai kliņģerīšu ziede.