Starptautiskajā Neiroendokrīno audzēju dienā ārsti atzīst: savlaicīgi atpazīti šie audzēji ir ārstējami

10. novembrī visā pasaulē tiek atzīmēta Starptautiskā neiroendokrīno( NET – Neuro Endocrine Tumors) audzēju diena ( NET Cancer Day).  NET ir relatīvi jauna audzēju grupa, kuru terminoloģija, klasifikācija, izpratne un terapijas iespējas pēdējos gados strauji mainās. 

Pasaulē un arī Latvijā cilvēki turpina mirt no šīs slimības, kas patiesībā ir ārstējama.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Pasaulē un arī Latvijā cilvēki turpina mirt no šīs slimības, kas patiesībā ir ārstējama.

Savlaicīgi un pareizi nosakot diagnozi, NET var tikt veiksmīgi ārstēti. Līdz šim tika uzskatīts, ka NET ir reta vēža forma, sastopama 5 – 7 gadījumos uz 100 000 cilvēkiem, veidojot tikai 0,46% no visiem audzējiem, tomēr pateicoties jaunām diagnostikas metodēm, ārstu zināšanām un pieaugošajai pieredzei, diagnosticēto NET gadījumu skaits strauji pieaug kā pasaulē tā Latvijā, vedinot domāt, ka neatklāto, vai nepareizi diagnosticēto un, tātad, arī nepareizi ārstēto NET skaits vēl ar vien ir stipri lielāks. Starptautiskajā NET dienā visā pasaulē tiek vērsta uzmanība šīs, līdz šim par retu slimību uzskatītās diagnozes atpazīstamībai un atbilstošas ārstēšanas nozīmībai un lomai, tādējādi samazinot pacientu mirstību no šodien ārstējamām slimībām.
 

 

Agrāk NET audzēji tika uzskatīti par labdabīgiem, lēni progresējošiem audzējiem. Šodien ir skaidrs, ka tā nav. Šie neiroendokrīno šūnu veidojumi mēdz būt ļaundabīgi un, gluži tāpat kā citas vēža formas, var veidot metastāzes. 

 

Agrāk NET audzēji tika uzskatīti par labdabīgiem, lēni progresējošiem audzējiem. Šodien ir skaidrs, ka tā nav. Šie neiroendokrīno šūnu veidojumi mēdz būt ļaundabīgi un, gluži tāpat kā citas vēža formas, var veidot metastāzes. Ārsts patologs, morfologs Dr.  Māris Sperga: “NET rodas no neiroendokrīnām šūnām, kas neatkarīgi no mūsu domāšanas netieši regulē visus procesus mūsu organismā. NET audzējus, to plašās klīniskās daudzveidības dēļ, ir ļoti grūti diagnosticēt. NET šūnas, izsviežot organismā pārlieku bioloģiskās vielas, izraisa savdabīgus simptomus un rezultātā šos audzējus  gadiem ilgi nav iespējams diagnosticēt. Bieži vien parādās pēkšņa svīšana, pēkšņs apsārtums, caureja, veģetatīvā distonija u.tml., tāpēc ārstam ir grūti izvērtēt un  noteikt diagnozi, jo NET audzējs sākotnēji  ir vien dažus milimetrus liels, tādējādi arī endoskopiski ir grūti nosakāms. NET audzēju diagnostika - tas ir multidisciplinārs darbs, jo sarežģītajā diagnostikas procesā piedalās ne tikai ķīmijterapeits, bet arī endokrinologs, ķirurgs, patologs - tas ir komandas darbs.  Pirmajām aizdomām par NET  būtu  jārodas ģimenes ārstam.  Bet ne tikai – arī endokrinologam, arī endoskopistam. Un , protams,  pieredzējuša patologa loma šeit ir milzīga.”
 

NET veidojas dažādos cilvēka ķermeņa orgānos, taču aptuveni 66% no visiem NET ir lokalizēti kuņģa – zarnu trakta orgānos, bet 31% – bronho – pulmoniālā sistēmā. Latvijā neiroendokrīno audzēju ārstēšana notiek lielajās daudzprofilu slimnīcās, sadarbojoties multidisciplinārai komandai - patologiem, radiologiem, ķirurgiem, endokrinologiem, gastroenterologiem, onkologiem, ķīmijterapeitiem. "Man ir prieks, ka mēs, ārsti, sākam atpazīt neiroendokrīnus audzējus. Man zvana kolēģi no reģioniem, arī paši pacienti interesējas. Tomēr ir vēl daudz nesakārtotu jautājumu. Piemēram, jāattīsta pacienta dinamiskā novērošana, sadarbība starp ārstiem, jo man kā ķirurgam nav atgriezeniskās saites, kas notiek ar pacientu pēc operācijas, esam sākuši veidot NET pacientu reģistru, regulāri dalāmies pieredzē ar ārvalstu kolēģiem. Bet liels darbs vēl ir darāms, īpaši, izglītojot kolēģus , t.sk. ģimenes ārstus, arī sabiedrību, tāpēc jebkura uzmanības pievēršana šai īpašajai diagnozei ir ļoti nozīmīga," saka Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas ķirurgs Dr. med. Artūrs Ozoliņš. 

Reklāma
Reklāma


Visā pasaulē NET simbols ir zebra, jo tāpat kā nav vienādi svītrotu zebru, nav arī vienādu NET gadījumu. Arī Latvijā dažādu specialitāšu ārsti apvienojušies Latvijas Zebru klubā, lai dalītos pieredzē, zināšanās un  rezultātā veiksmīgi  atpazītu un ārstētu šo sarežģīti atpazīstamo diagnozi. Šogad Latvijas Zebru kluba sanāksmē viesojās un ar NET ārstēšanas pieredzi un panākumiem dalījās  viens no Ziemeļeiropā  pazīstamākajiem  NET  speciālistiem,  profesors  Henings Gronbeks( Henning Gronbaek, PhD) no Dānijas. 
 

“NET audzēju simptomi ir tik nespecifiski, tie mēdz būt līdzīgi kā diabētam vai astmai, vai citām saslimšanām un, diemžēl,  tā rezultātā  60%-80% gadījumu NET tiek diagnosticēti jau to pēdējā stadijā, kad metastāzes ir izplatījušās uz citām ķermeņa daļām. Diemžēl, pasaulē un arī Latvijā cilvēki turpina mirt no šīs slimības, kas patiesībā ir ārstējama. Taču pateicoties mūsdienu zinātnes un medicīnas  attīstībai, paplašinoties ārstu pieredzei, uzzinām par aizvien vairāk  sekmīgiem  NET ārstēšanas  gadījumiem.  Piemēram, nesen kādā ārstu konferencē kolēģi dalījās pieredzē par ļoti veiksmīgu pacientes ārstēšanas gadījumu. Nosakot diagnozi pacientei bija visi iespējamie neiroendokrīnā audzēja blakusefekti, kā arī metastāzes izplatījušās pa visu ķermeni, tajā skaitā arī galvas  smadzenēs. Paciente vairs nespēja staigāt, pārvietojās ratiņkrēslā un bija ļoti tuvu nāvei. Taču, uzsākot ārstēšanu ar jaunu ārstēšanas metodi, pēc vairākām operācijām un ilga ārstēšanās  posma paciente šobrīd ir praktiski atveseļojusies, spēka pilna un  pārvietojas  pati saviem spēkiem!” stāsta profesors Gronbeks.


Pasaulē pēdējā laikā radīti un pieejami jauni medikamenti,  jaunas diagnostikas metodes.  Diemžēl, šobrīd mūsu NET audzēju pacientiem nav iespēja saņemt pilnvērtīgu ārstēšanu, kas ietvertu bioloģiskos medikamentus, jaunākos ķīmijterapijas medikamentus, terapeitisko radioloģiju vai mērķa terapiju.


Starptautiskā Neiroendokrīno audzēju diena ir Starptautiskās neiroendokrīno audzēju alianses (INCA) koordinēts pasākums vairākās pasaules valstīs, kuras ietvaros pacienti, slimnieku aprūpētāji, medmāsas, neatliekamās medicīniskās palīdzības darbinieki, ārsti u.c. tiekas, lai veicinātu izpratni un informētu par neiroendokrīnajiem audzējiem (NET), to izplatību, kā arī jaunākajām diagnostikas un ārstēšanas metodēm.