Uzsāk psiholoģiskās atbalsta programmas izveidi ģimenēm, kurās aug bērni ar aknu transplantātu

Pēdējo astoņu gadu laikā mazajiem pacientiem, kuriem bijusi nepieciešama aknu transplantācija, valsts novirzījusi nu jau vairāk kā 3 miljonus eiro, un šī summa turpina palielināties, jo šogad vien šāda procedūra bijusi nepieciešama trim bērniem. 

Pēdējo 10 gadu laikā aknu transplantācija veikta 11  bērniem, taču tikai dažos gadījumos par donoru ir varējis kļūt kāds no ģimenes, pārējos gadījumos transplants rasts kaimiņvalstīs, pateicoties nodibinātam starptautiskam mediķu tīklam.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Pēdējo 10 gadu laikā aknu transplantācija veikta 11 bērniem, taču tikai dažos gadījumos par donoru ir varējis kļūt kāds no ģimenes, pārējos gadījumos transplants rasts kaimiņvalstīs, pateicoties nodibinātam starptautiskam mediķu tīklam.

Vidējās transplantācijas operācijas izmaksas, veicot to ārpus Latvijas ir 150 000 eiro, taču kopējā veselības atgūšanas procesā vienam pacientam var būt nepieciešams pat  1 000 000 eiro.

Vēl  pirms nepilniem desmit gadiem pacientiem, ar nepieciešamību pēc aknu transplantācijas, bija jāpaļaujas uz sabiedrības atbalstu, lūdzot ziedojumus.  „Tāpēc šodien mēs varam runāt par ievērojumu situācijas uzlabojumu, taču nu mēs vēlamies spert nākamo soli attīstībā: ģimenēm ar aknu transplantātu ir ļoti nepieciešams psiholoģisks  atbalsts. Tas ir vajadzīgs ne tikai  pašam donoram vai donora piederīgajam, kuram jāpieņem ļoti atbildīgs un nopietns lēmums.  Taču vēl vairāk psiholoģiskais atbalsts var būt vajadzīgs pašam pacientam gadījumā, ja viņam tiek transplantēta nevis radinieka, bet pilnīgi sveša donora akna,” stāsta Bērnu slimību klīnikas vadītāja vietniece, gastroenterologs, kas ar  aknu transplantāta pacientiem strādā  kopš pašas pirmās transplantācijas operācijas 2007. gadā. 
 

Taču stāsts nekad nebeidzas līdz ar operāciju  - gandrīz visos gadījumos nepieciešama ilgstoša medikamentu lietošana,  atkārtotas vizītes ne tikai Bērnu slimnīcā, bet arī Hamburgas transplantācijas centrā, kur notiek gandrīz visas operācijas Latvijas pacientu gadījumos.  Šādās situācijās palīdzīgu roku sniedz Bērnu slimnīcas fonds, kas  jau desmit gadus  sedz dažādus uzturēšanās izdevumus kā arī medikamentu iegādi. Šajā laikā atbalsts ir sniegts 10 bērnu ģimenēm, kompensējot saistītos izdevumus 45 445 EUR apmērā.
 

Reklāma
Reklāma

Šodien esam atbalsta programmas izveides sākumposmā, lai apzinātu, kas visvairāk nepieciešams mūsu pacientiem. Kā pirmais solis ir apņemšanās segt psihologa konsultāciju kursu dzīvesvietā gan pacientiem, gan donoriem. Tālākajā programmas posmā ģimenes regulāri tiks pulcinātas kopā,  lai noskaidrotu pacientu ieinteresētību un vajadzības – vai tās būtu regulāras tikšanās reizes ar mediķu un psihologu līdzdalību, vai nometnes ģimenēm, jo nereti tieši mazie brāļi un māsas ir tie, kuriem nepieciešams tikpat liels atbalsts, ja viņa radinieks ir bērns ar ļoti nopietnu saslimšanu.

Pēdējo 10 gadu laikā aknu transplantācija veikta 11  bērniem, taču tikai dažos gadījumos par donoru ir varējis kļūt kāds no ģimenes, pārējos gadījumos transplants rasts kaimiņvalstīs, pateicoties nodibinātam starptautiskam mediķu tīklam.  Taču mediķi ar bažām teic – šie resursi nav neizsmeļami, šādā sadarbības ķēdē nevaram ilgstoši būt tikai ņēmēji. Tāpēc šodien Bērnu slimnīcas reanimatologi  aicina aizdomāties:  „situācijā, kad liktenis savu izvēli ir noteicis, atcerieties, ka jūs tomēr vēl varat izdarīt savu izvēli, lai glābtu dzīvību kādam citam”.  

Pēc starptautiskās orgānu ziedošanas un reģistrēšanas datu bāzes IRODAT datiem Latvija gadu gaitā ir 20.-25. vietā pēc donoru skaita valstī.  Kā skaidro BaltTransplant  Latvijas nodaļas vadītājs Jānis Jušinskis, runājot par kopēju donoru aktivitāti valstī, situācijās, kad tiek uzrunāts piederīgais,  30 % gadījumu tiek saņemts atteikums.