Pneimokoka infekcija - vidusauss, deguna blakusdomu iekaisumu un plaušu karsoņa cēlonis. Kas vecākiem par to jāzina?

Pneimokoku infekcija ir slimība, par kuru ikdienā dzirdam reti – nav dramatisku datu par slimajiem, nav infekcijas uzliesmojumu bērnu dārzos, kā, piemēram, vējbakām vai skarlatīnai. Plašāk slimības riskus skaidro dr. Renāte Snipe, bērnu pneimonologs, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas virsārste.
Bērnu vidū tik izplatītās pneimonijas, vidusauss un deguna blakusdobumu iekaisumus, īpaši vecumā līdz 2 gadiem, ļoti daudzos gadījumos izraisa tieši pneimokoku baktērija.

FOTO: Shutterstock.com

Bērnu vidū tik izplatītās pneimonijas, vidusauss un deguna blakusdobumu iekaisumus, īpaši vecumā līdz 2 gadiem, ļoti daudzos gadījumos izraisa tieši pneimokoku baktērija.

 

Slimība no „pelēkās zonas”
Mūsdienu medicīnas sasniegumi, arī plašā vakcinācijas aptvere, ir panākusi to, ka par daudzām infekcijas slimībām ikdienā vairs nerunājam. Arī pneimokoks – bakteriāla gaisa pilienu infekcija – ir slimība „no pelēkās zonas”. Dzirdējuši esam, bet, kas tas ir, vai par to jāuztraucas, sapratnes nav. Tas rada maldīgu priekšstatu, ka pneimokoks jau „nav nekas traks”.

 

Lasi arī: Kur bērns var saņemt pneimokoka vakcīnu un vai tā ir bez maksas?


Oficiāli reģistrētā saslimstība ar pneimokoku infekciju Latvijā tiešām ir zema, taču tas nenozīmē, ka neviens neslimo. Bērnu vidū tik izplatītās pneimonijas, vidusauss un deguna blakusdobumu iekaisumus, īpaši vecumā līdz 2 gadiem, ļoti daudzos gadījumos izraisa tieši pneimokoku baktērija, ko apliecina arī ASV un Eiropas pētījumi. Taču Latvija nav bagāta valsts. Tāpēc ģimenes ārsti visbiežāk neveic analīzes infekcijas ierosinātāja noskaidrošanai, bet gan pie atbilstošiem simptomiem –, drudža, klepus, vispārēji sliktas pašsajūtas, paaugstinātiem iekaisuma  rādītājiem analīzēs u.c. pazīmēm, kuras klīniski liecina par bakteriālu iekaisumu - uzsāk antibakteriālu terapiju, kas ir pareiza, starptautiski atzīta ārstēšanas prakse.
 

Reklāma
Reklāma

Smagāk slimo līdz 2 gadu vecumam
Vecākiem būtu jāzina, ka pneimokoku infekcija ir bīstama ar neprognozējamo attīstības gaitu. Komplikāciju risks ir iespējams visos vecumos, bet visbiežāk tās skar mazus bērnus līdz 2 gadu vecumam, kā arī pusaudžus, kuriem straujas augšanas periodā var pazemināties imunitāte un strauji attīstīties smagas, strutainas infekcijas, kā smagākās komplikācijas jāmin meningīts, sepse. Tāpēc, ja vecāki pamana, ka bērns ir savārdzis, ir drudzis, pneimonijai raksturīga paātrināta elpošana, paaugstināta ķermeņa temperetūra, ir noteikti jāvēršas pie ģimenes ārsta, jo neārstēts plaušu karsonis var būt ļoti bīstams.
 

Diemžēl pat vesels, šķietami spēcīgs mazulis pneimokoka ietekmē var saslimt tik smagi, ka rodas draudi bērna dzīvībai. Piemēram, pneimonijai var attīstīties strutainas komplikācijas, kad daļa vai pat visa slimības skartā plauša ir jāizņem un bērns kļūst par invalīdu. Par laimi, ārsti Bērnu slimnīcā ar šādiem gadījumiem sastopas reti. Taču, ja pastāv kaut minimāls risks, ka bērns no kādas infekcijas slimības var iet bojā, vecāku pienāums ir izmantot visas iespējas, lai šo risku novērstu, tai skaitā savu bērnu arī vakcinējot atbilstoši valstī apstiprinātajam vakcinācijas kalendāram. Latvijā valsts apmaksātā bērnu vakcinācija pret pneimokoku infekciju ir ieviesta no 2010.gada un to veic pirmajā dzīves gadā 2, 4 un 12-15 mēnešu vecumā.