Kur bērns var saņemt pneimokoka vakcīnu un vai tā ir bez maksas?

Jautājums: Nomainot bērniem ģimenes ārsti, uzzināju, ka mani 4 un 6 gadus vecie bērni nav vakcinēti pret pneimokoka infekciju. Iepriekšējā ģimenes ārste šādu iespēju nepiedāvāja. Jaunā ģimenes ārste apgalvo, ka valsts pneimokoku vakcīnu bērniem apmaksā tikai līdz 3 gadu vecumam. Kāds risks ir bērniem, kas nav vakcinēti pret šo slimību? Vai ir iespēja vakcinēties tagad? Vai ģimenes ārstam, kas neinformēja par šo vakcīnu, iestājas kāda atbildība?

​Latvijā ir pieejamas vairākas pneimokoku vakcīnas, tādēļ par vakcinēšanu būtu jāizrunājas ar ģimenes ārstu vai arī var vērsties BKUS Bērnu vakcinācijas centrā.

FOTO: Shutterstock.com

​Latvijā ir pieejamas vairākas pneimokoku vakcīnas, tādēļ par vakcinēšanu būtu jāizrunājas ar ģimenes ārstu vai arī var vērsties BKUS Bērnu vakcinācijas centrā.

Bērnu vakcinācijas centra vadītāja Dace Zavadska skaidro, ka vakcinācija pret pneimokoku infekciju ir iekļauta Latvijas imunizācijas kalendārā no 2010.gada. Tātad visi bērni, kuri dzimuši pēc 2010.gada 1. janvāra šo vakcīnu saņem par velti.

"Kalendarā to paredzēts saņemt 2, 4, 12 (agrāk 2, 4, 6 un 12) mēnešu vecumā, taču var saņemt arī vēlāk, ja kādu iemeslu dēļ tā nav saņemta paredzētajā laikā.  Arī pacienti, kuri ietilpst riska grupās un ir dzimuši pirms 2010.gada,  var šo vakcīnu saņemt.
 

Lasi arī: Pneimokoks - plaušu karsoņa, vidusauss un deguna blakusdomu iekaisumu cēlonis. Kas vecākiem jāzina par šo infekciju


Konjugētā pneimokoku vakcīna (PCV) paredzēta aktīvai vakcinācijai pret Streptococcus pneumonia izraisītu akūtu vidusauss iekaisumu, pneimoniju, septicēmiju, meningītu un citām invazīvām pneimokoku slimībām. Atbildot uz jautājumu par ģimenes ārsta atbildību, tad ārsts, neinformējot vecākus par vakcinācijas iespēju, ir pārkāpis MK 330.noteikumus.  Par to var informēt arī Veselības inspekciju. 

Kur saņemt vakcīnu
Ja mamma vēlas, bērniņus var savakcinēt pret pneimokoku infekciju, taču 4 un 6 gadu vecumā vakcīnas devu skaits ir mazāks. 

Ja bērns dzimis pēc 2010.gada 1.janvāra, tad atbilstoši Ministru kabineta 26.09.2000 noteikumu Nr.330 “Vakcinācijas noteikumi” 3.1 punktam viņš ir tiesīgs saņemt vakcīnu pret pneimokoku infekciju par valsts līdzekļiem.

2016.gadā valsts apmaksātajai vakcinācijai pret pneimokoku infekciju tiek izmantota  vakcīna “Synflorix”. Saskaņā ar šīs vakcīnas lietošanas instrukciju, to var lietot līdz 5 gadu vecumam (neieskaitot) un bērniem vecumā no 12 mēnešiem līdz 5 gadiem veic divas potes ar 2 mēnešu intervālu starp tām . Ar vakcīnas instrukciju var iepazīties šeit. 
 
Savukārt 6 gadu vecs bērns visdrīzāk ir dzimis pirms vakcīnas pret pneimokoku infekciju iekļaušanu vakcinācijas kalendārā, līdz ar to viņam nepienākas valsts apmaksātā vakcinācija, turklāt to neparedz arī valsts apmaksātās vakcīnas “Synflorix” lietošanas instrukcija. Tādēļ vecāko bērnu var vakcinēt par maksu ar kādu citu vakcīnu, kuras lietošanas instrukcija paredz vakcināciju minētā bērna vecumā, piemēram, “Prevenar”.

Latvijā ir pieejamas vairākas pneimokoku vakcīnas, tādēļ par vakcinēšanu būtu jāizrunājas ar ģimenes ārstu vai arī var vērsties BKUS Bērnu vakcinācijas centrā. Bezmaksas vizītei nepieciešams ģimenes ārsta nosūtījums.

Reklāma
Reklāma