Kā atšķiras apsaldēšanās no ķermeņa atdzišanas? Kā pareizi sniegt palīdzību sala upuriem

Kas veicina atdzišanu, kā palīdzēt cilvēkam, kurš spelgonī pārmērīgi atdzisis, un kā rīkoties, ja esi guvis apsaldējumu.

Kā atšķiras apsaldēšanās no ķermeņa atdzišanas? Kā pareizi sniegt palīdzību sala upuriem

FOTO: Shutterstock.com

Atdzišana

Pārmērīgu ķermeņa atdzišanu jeb hipotermiju veicina:

  • laikapstākļiem nepiemērots apģērbs;
  • slapjš apģērbs, kas daudzkārt paātrina ķermeņa atdzišanu;
  • alkohols, kas rada mānīgu siltuma sajūtu. Patiesībā, paplašinoties asinsvadiem, cilvēka ķermenis atdziest vēl ātrāk;
  • spēcīgs vējš;
  • ilgstoša atrašanās uz zemes vai ūdenī;
  • mazkustīgums. Īpaša riska grupa ir vecie cilvēki un ragavās iesēdināti biezi saģērbi bērni, kas nevar pakustēties
     

Ja esat nonācis situācijā, kurā jāpalīdz pamatīgi nosalušam cilvēkam, atcerieties, ka ir ļoti svarīgi to darīt pareizi!

 

Kā rīkoties

Pēc iespējas ātrāk cietušais jānogādā  kādā siltā vietā vai slēgtās siltās telpās. Nākamais solis – jāatbrīvo ķermenis no mitrā vai slapjā apģērba un tā vietā piedāvā sasildīties, ietinoties segā, apģērbjot sausu apģērbu vai ietinoties fillija segā. 

Nekādā gadījumā nedrīkst veikt agresīvu sildīšanu – ļaut cilvēkam sēsties ļoti tuvu radiatoriem vai citiem siltuma avotiem. Arī karsta vanna var izraisīt pārmērīgi strauju temperatūras maiņu.

Lai ātrāk atgūtos, cietušajam ieteicams dot siltus, cukurotus dzērienus, taču arī šajā gadījumā alkohols nederēs. Ja nosalušā stāvoklis acīmredzami neuzlabojas vai viņš ir bezsamaņā, nekavējoties jāizsauc jāizsauc mediķi. NMPD tālrunis 113.
 

 

Reklāma
Reklāma

Apsaldēšanās

Apkārtējās vides temperatūrai nokrītot zem 0 grādiem pēc Celsija, pieaug apsaldējumu risks. Nereti no apsaldējumiem cieš nepasargātās ķermeņa daļas - ausis, deguns, roku un kāju pirksti. Bieži vien apsaldējas cilvēki, kas lietojuši alkoholu. Iereibis un iekšēji saslildījies indivīds nejūt, ka apsaldējies.
Otrs izplatīts iemesls ir nepiemēroti, pārāk cieši apavi, cimdu un cepures nevalkāšana.

Pirmās apsaldēšanās pazīmes ir bāla āda, nejūtīgums aukstumam pakļautajās zonās, kā arī sāpes, kas palēnām var kļūt arvien spēcīgākas.
 

Kā rīkoties: Cietušo pēc iespējas ātrāk nogādājiet siltumā. Nvelciet mitrās vai slapjās drēbes, cimdus, zābakus. Vislabāk palīdz mērena sildīšana, ļaujot ķermenim palēnām atgūties no pārdzīvotā.
 

Apsaldētās vietas var aptīt ar sausu, tīru apģērba gabalu vai pārsēju, taču nekādā gadījumā tās nevajadzētu likt ūdenī, kā arī jāatturas no cietušās ķermeņa daļas masēšanas vai berzēšanas. Ķermeņa temperatūras paaugstināšanai var dot siltu, cukurotu dzērienu, taču jāatceras, ka alkohols pilnīgi noteikti nepalīdzēs. Nopietnu apsaldējumu gadījumā, nekavējoties jāsazinās ar mediķiem. 

 

Materiālu sagatavoja Latvijas Dzīvības glābšanas asociācija