Apinis: Marihuānas legalizēšana kā muļķības slavinājums

Pēdējogs gados sabiedrībā virmo aicinājumi legalizēt marihuānas lietošanu. Izskan dažādi viedokļi - gan par, gan pret. Latvijas Ārstu biedrības prezidenta Pētera Apiņa viedoklis.

Atkarība ir slimība, kas sākas bērnībā un jaunībā, pāriet hroniskā formā un maina izpausmes. Dzērājs var kļūt par azartspēlmani, bet datoratkarīgs jauneklis par toksikomānu.

FOTO: Shutterstock.com

Atkarība ir slimība, kas sākas bērnībā un jaunībā, pāriet hroniskā formā un maina izpausmes. Dzērājs var kļūt par azartspēlmani, bet datoratkarīgs jauneklis par toksikomānu.

 

Savējiem un citādi domājošajiem: esmu PRET jebkādu marihuānas legalizācijas (dekriminalizācijas) mēģinājumu, Latvijas Ārstu biedrība kā profesionāla organizācija ieguldīs visus savā rīcībā esošos resursus, lai nepieļautu murgus. Šajā teikumā bija ietverts viedoklis, un tālākais ir tikai paskaidrojums.
 

Liela daļa pasaules biznesa balstās uz atkarībām. Pieņemts uzskatīt, ka labākā atkarības forma ir darbaholisms.
Vislielāko peļņu no atkarībām gūst tabakas un alkohola ražotāji un tirgotāji, kā arī spēļu zāļu īpašnieki. Milzīgu peļņu gūst arī narkotirgoņi, taču viņu rūpals netiek aplikts ar nodokļiem, bet tirgus pārdale notiek ar šaujamieroču palīdzību.
 

Atkarības ir nāvējošas, atkarības (narkotiku un tabakas) tirgoņi ir nāves tirgoņi. Nāves tirgoņi ir arī "krutkas" tirgotāji "točkās". Protams, ja alkohols tiek tirgots korekti, bet lietots pa ēdamkarotei reizi dienā, atkarība ir relatīvi neliela.

Tajā pašā laikā es redzu pacientus, kas 90 reižu gadā nonāk slimnīcā ar vienu un to pašu diagnozi "alkohola apreibums, galvas sasitums, smadzeņu satricinājums (kādas tur vairs smadzenes)". Manu pacientu vidū ir bijušas ļoti cienījama gadagājuma kundzes, kas ikdienā ārstniecības nolūkos piecas reizes lieto pa glāzītei Bittner balzama un visu laiku staigā vieglā "šmigā". Nereti atkarības slimnieki lieto korvalolu un citus spirtu saturošus bezrecepšu medikamentus, bet citi atkarību gūst no miega līdzekļiem, psihotropiskiem līdzekļiem vai pat stimulantiem. Diemžēl kāds šos medikamentus izraksta vai iedod bez receptes.
 

Izlasot pieteikumu dekriminalizēt marihuānu, kļūst skaidrs, ka atkarības tirgoņi meklē jaunas tirgus nišas. Cilvēks, kas pamēģina atkarību ļoti izraisošo marihuānu, agri vai vēlu kļūs par citu atkarību pacientu. Likums vērsts tikai uz jauniešiem – neviens vecāka gadagājuma cilvēks marihuānas lietošanu neuzsāks. Likumprojekts ir cīņa par bērna dvēseli.

Arī likumprojekta iesniedzēju un parakstītāju vidū galvenokārt ir protestējošā jaunatne, ko viegli uzkurināt revolūcijai: "Neko tie vecie idioti nesaprot." Lielākais absurds ir nosaukt marihuānu par zālēm, piemēram, par pretsāpju līdzekli.

Nikolajs Pirogovs krievu-turku kara laikā amputēja kājas, lietojot tolaik populāro anestēzijas līdzekli – divus pusstopus šņabja iedodot pacientam pirms operācijas. Protams, arī marihuāna dažādos laikos, dažādās vietās (vairāk Austrumos) lietota kā pretsāpju vai nomierinošs līdzeklis. Marihuānas sastāvdaļas – alkaloīdi – tiešām ir vairākuma medikamentu pamatā, bet medikamentos ir 1 no simta marihuānas alkaloīdiem. No augiem iegūtie alkaloīdi ir ļoti selektīvi, to iedarbība ir pārbaudīta un visu divdesmito gadsimtu precizēta.

 

Reklāma
Reklāma

Likumprojekta iesniedzēju un parakstītāju vidū galvenokārt ir protestējošā jaunatne, ko viegli uzkurināt revolūcijai: "Neko tie vecie idioti nesaprot."

 

Nemēģināšu atbildēt uz visiem 100 apgalvojumiem, ko lieto marihuānas dekriminalizācijas apoloģēti. Kā allaž, šis pamatojumu apkopojums ir publisko attiecību speciālistu meistardarbs, kurā viltīgi aiz patiesībām slēpjas puspatiesības un meli. Izlasot fantastisko vārdu salikumu "marihuānas aizliegums kavē mūsu medicīnas attīstību", rodas iespaids, ka dokumenta sastādītāja mērķis ir likt visiem mediķiem uzsmēķēt marihuānu, lai sapņos attīstītu savu zinātni. Bet tad nāk tādi apgalvojumi kā "marihuāna apstādina vēža attīstību cilvēka organismā" vai "marihuāna uzlabo imūnsistēmas darbību HIV slimniekiem". Pēdējais liktu cerēt, ka narkomāni HIV/AIDS pacienti būtu pasargāti no šīs slimības ietekmes. Diemžēl notiek tieši pretējais – narkotiku iespaidā imūnsistēma sabrūk.

Nelaime tāda, ka šādi nepamatoti, uz absurdām publikācijām balstīti paziņojumi nodara neiedomājamu kaitējumu – laiku pa laikam man nākas sastapt slimniekus, kas neārstē vēzi, glaukomu vai C hepatītu, paļaujoties uz apgalvojumiem, ka šīs kaites var izārstēt, smēķējot marihuānu. Rezultātā pacients nonāk tieši pie patologanatoma.

Sešdesmitajos gados tieši tikpat pārliecinoši 100 pierādījumi bija izstrādāti, lai pierādītu tabakas smēķēšanas pozitīvo ietekmi, internetā var atrast tikpat "argumentētus" pamatojumus alus un vīna veselīgumam.

Tas, ka tik daudz jauniešu parakstījuši marihuānas dekriminalizācijas likumprojekta iniciatīvu, ir tiešs apliecinājums Izglītības un zinātnes ministrijas noziedzīgajai pretestībai veselības mācības atjaunošanai skolās. Bērniem netiek likti nekādi veselības pratības pamati, viņi pakļaujas nāves tirgoņu informācijai.