Zinātnieki aicina brīdināt bērnus par mobilā tālruņa bīstamību

Vadošie zinātnieki un ārsti aicina brīdināt bērnus par draudiem, ko veselībai rada mobilā tālruņa lietošana. Aptuveni 200 pētījumu liecina, ka ilgtermiņā tas var izraisīt smadzeņu audzēju un neauglību. Īpaši neaizsargāti šajā ziņā ir bērni.

Bīstama varētu būt gan zvanīšana, gan īsziņu sūtīšana

FOTO: Shutterstock.com

Bīstama varētu būt gan zvanīšana, gan īsziņu sūtīšana


Britu neiroķirurgs Kevins O'Neils, kas Lielbritānijā organizēja smadzeņu audzēju pētījumu kampaņu, atzīst, ka būtu kļūdaini ignorēt arvien vairāk pierādījumu, kas norāda uz saistību starp veselības problēmu rašanos un mobilajiem sakariem. Brīdinājumi, ka mobilo tālruņu lietošana var izraisīt vēzi, sevišķi bērniem, kas jaunāki par 18 gadiem, jau izteikti Francijā, Izraēlā, Beļģijā, Vācijā, Krievijā un Kanādā.


Kanādiešu pētnieki atdzinuši, ka bīstama varētu būt gan zvanīšana, gan īsziņu sūtīšana, ja to dara nepārtraukti un ilgu laiku. Jaunākajā ziņojumā viņi pauž, ka mobilie tālruņi, iespējams, ir kancerogēni. Francijā mobilos tālruņus jau aizliegts lietot bērnudārzos un sākumskolās. Jaunie aizliegumi un piesardzības brīdinājumi izteikti pēc gadu ilga pētījuma, kurā atklājies, ka 50 minūšu ilga mobilā tālruņa lietošana rada glikozes metabolisma traucējumus. Tiesa, pētnieki nespēja apstiprināt, mobilais tālrunis izraisa vēzi.

 


Žurnāls "Ko ārsti tev nestāsta"

Reklāma
Reklāma