Rotavīrusa ārstēšana – mājās vai tomēr slimnīcā?

Kad bērns nakts vidū pēkšņi saslimst ar rotavīrusu, bez apstājas vemj un sākas arī smaga caureja, vecākiem parasti ir viens jautājums – vai tiksim galā pašu spēkiem vai tomēr jādodas uz slimnīcu. Lūk, dažas pazīmes, kas liecina, ka rotavīrusa ārstēšanu labāk uzticēt mediķiem.

Bērna pirmreizēja inficēšanās ar rotavīrusu parasti norit smagi, tāpēc ļoti svarīga ir tieši agrīna vakcinācija līdz sešu mēnešu vecumam.

FOTO: Shutterstock.com

Bērna pirmreizēja inficēšanās ar rotavīrusu parasti norit smagi, tāpēc ļoti svarīga ir tieši agrīna vakcinācija līdz sešu mēnešu vecumam.

  • Rotavīrusa lielākā bīstamība saistīta ar straujo organisma atūdeņošanos. Mazulim kaitīga ir nevis pati vemšana un caureja, bet gan zaudētais šķidruma daudzums. Tā rezultātā var iestāties dažādu orgānu nepietiekamība un var tikt apdraudēta bērna dzīvība. Tiek traucēta nieru darbība, kas atbild par toksīnu un sāļu izvadīšanas no organisma. Ja mazuļa urīns kļūst tumšāks un biezāks, tas ir nopietns signāls, ka tiek uzņemts par maz šķidruma un jāmeklē ārsta palīdzība.
  • Ja ķermenim trūkst ūdens, rezerves tiek ņemtas no asinīm un šūnām. Asinis kļūst biezāks, palēninās asinsrite, kas var radīt nopietnas asinsspiediena svārstības un draudus mazuļa sirds veselībai. Ja bērns slimības laikā kļūst miegains, apātisks vai novērojamas kādas izmaiņas uzvedībā, noteikti jāmeklē ārsta palīdzība.
  • Pret norovīrusu vakcinēties nav iespējams, vienīgā profilakse ir ievērot personīgo higiēnu. Pret rotavīrusu bērnu var efektīvi pasargāt ar vakcinācijas palīdzību, ko iesaka arī Pasaules Veselības Organizācija. Bērna pirmreizēja inficēšanās ar rotavīrusu parasti norit smagi, tāpēc ļoti svarīga ir tieši agrīna vakcinācija līdz sešu mēnešu vecumam.
  • Latvijā pilienu veidā lietojamā rotavīrusa vakcīna ir iekļauta kompensējamo medikamentu sarakstā, un tas nozīmē, ka valsts sedz 50% no vakcīnas izmaksām. 

Reklāma
Reklāma