Bērniem zobārsta un higiēnista pakalpojumi ir par brīvu - noderīgi zināt vecākiem

Bērnu zobu veselību veicināšas kampaņas „Man ir tīri zobi” ietvaros Latvijas Zobārstu asociācijas prezidents Andis Paeglītis vēlreiz atgādināja, ka Latvijā bērnu zobārstniecība ir par brīvu, ja vien stomatoloģijas prakse vai zobārsts ir līgumattiecībās ar Nacionālo Veselības dienestu. 

Izmanto iespēju ārstēt bērna zobus bez maksas

FOTO: Shutterstock.com

Izmanto iespēju ārstēt bērna zobus bez maksas

Nacionālais Veselības dienests (NVD) bērniem līdz 18 gadu vecumam apmaksā šādus pakalpojumus:

•   konsultāciju ortodontijā 1 reizi gadā;
•   zobu profesionālo higiēnu 1 reizi gadā, bet 7, 11 un 12 gadu vecumā - 2 reizes gadā;
•   zobārstniecību (izņemot silantu uzlikšanu un ortodontiju).

Vecāiem noderēs arī zināt to, ka pakalpojumi saņemami arī Rīgas Stradiņa universitātes RSU Stomatoloģijas institūtā. Nepietiekama finansējuma gadījumos šo pakalpojuma saņemšanai tiek veidotas rindas.

Uzzināt par rindām un pieejamajām valsts kvotām bērnu zobārstniecībai var NVD mājas lapas vietnē "Rinda pie ārsta".

Reklāma
Reklāma

Bērniem un jauniešiem ar iedzimtām lūpas, sejas un aukslēju šķeltnēm un smagām žokļu anomālijām tiek apmaksāta ortodontiskā (līdz 22 gadu vecumam) un ķirurģiskā ārstēšana (līdz 18 gadu vecumam) atbilstoši noslēgtiem līgumiem ar NVD un piešķirtajam finansējumam. Konsultācijas Lūpu, aukslēju un sejas šķeltņu centrā notiek tikai ar iepriekšēju pierakstu.

Zobārste  Līga Štagare aicina īpašu vērību pievērst piena zobu kopšanai, kas nepareizas tīrīšanas un nepietiekami bieži veiktas zobu higiēnas dēļ cieš visvairāk. Pie higiēnista bez maksas reizi gadā var veikt arī piena zobu profesionālu notīrīšanu.

Ļoti svarīgs nosacījums veselīgiem zobiem ir pareizs uzturs. Galvenais bērnu un pusaudžu zobu ienaidnieks  ir saldie un skābi saturošie gāzētie dzērieni.