Bērniem nepieciešamas omega-3 taukskābes labākai lasītprasmei un atmiņas darbībai

Saskaņā ar Oksfordas Universitātē Lielbritānijā veiktu pētījumu augstāks omega-3 taukskābju līmenis asinīs (īpaši, dokosaheksaēnskābes, turpmāk - DHS) saistīts ar labāku lasītprasmi un atmiņas darbību. Vadošie pētnieki norāda, ka paaugstināta omega-3 taukskābju lietošana uzturā var nākt par labu bērniem vecumā no 7 līdz 9 gadiem, kuri skolā atpaliek sekmju ziņā. 

FOTO: Aigars Hibneris

Žurnālā PLOS ONE publicēts raksts “Zems garās ķēdes omega-3 taukskābju līmenis asinīs Lielbritānijas bērniem saistīts ar vāju kognitīvo (izziņas) darbību un uzvedību: liela krusteniskā šķērsgriezuma analīze no DOLAB pētījuma”. 

Pētnieku mērķis bija noskaidrot, vai pastāv saistība starp omega-3 taukskābju līmeni asinīs un bērnu lasītprasmi, atmiņu un uzvedību. Pētījumā piedalījās 493 veseli bērni vecumā no 7 līdz 9 gadiem ar atpalicību rakstītprasmēs, bet citām spējām normas robežās. 

 

Galvenie secinājumi:

  • Asins paraugu analīzes atklāja, ka pētījuma dalībniekiem asinīs bija vidēji 1,90% DHS un 0,55% EPS (eikosapentaēnskābe) ar vismaz 2,46% kombinētām DHS un EPS omega-3 taukskābēm. Tas ir zem vadošo zinātnieku ieteiktajiem 4%, kas nepieciešami, lai uzturētu normālu sirds un asinsvadu veselību pieaugušajiem.  
  • Zemāka DHS koncentrācija asinīs tika saistīta ar sliktāku lasītprasmi un atmiņas darbību.
  • Zemāks DHS līmenis asinīs tika saistīts ar bērnu izteiktāku opozicionāru uzvedību un emocionālo nestabilitāti (pēc vecāku novērtējuma).
  • Pētnieki analizēja bērnu uzturu un atklāja, ka 88,2% bērnu ēda zivis mazāk nekā divas reizes nedēļā, savukārt 9% zivis neēda pavisam, kā to atzīmēja viņu vecāki. 

 

Raksta adrese: http://m.newhope360.com/nutrition/kids-need-dha-read-and-remember

 

Reklāma
Reklāma

Futura© Zivju eļļa 1000 

Latvijā vienīgās bezrecepšu zāles ar visaugstāko Omega-3 saturu vienā kapsulā! Viena kapsula dienā nodrošina nepieciešamo Omega-3 taukskābju diennakts devu.

Zivju eļļas kvalitāti nosaka Omega-3 taukskābju daudzums, un to nepieciešamā deva ir vismaz 650 mg. Organismā šīs neaizstājamās taukskābes neveidojās, tāpēc tās ir jāuzņem regulāri ar uzturu – zivīm vai papildus zivju eļļas veidā. Omega-3 taukskābes ietilpst jebkuras organisma šūnas apvalka sastāvā – tās ir iesaistītas visās orgānu sistēmās un tām piemīt unikāla loma labvēlīgi ietekmēt daudzas organisma funkcijas.

Iepakojums: 60 kapsulas (2 mēnešu kurss) un 120 kapsulas (4 mēnešu kurss – ekonomiskais iepakojums).

 

Nepamatota zāļu lietošana ir kaitīga veselībai