Sākas Ūsu mēnesis - vīrieši aicināti pie daktera

Latvijas Urologu asociācija aicina iesaistīties Ūsu mēneša jeb Movember aktivitātēs, kas visā pasaulē tiek atzīmēts, lai pievērstu uzmanību vīriešu veselības problēmām, to savlaicīgai diagnostikai un ārstēšanai.

Visā pasaulē vīrieši 1.novembrī noskujas, lai visa mēneša garumā audzētu ūsas. Foto no portāla www.kasjauns.lv

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Visā pasaulē vīrieši 1.novembrī noskujas, lai visa mēneša garumā audzētu ūsas. Foto no portāla www.kasjauns.lv

 

Latvijas Urologu asociācijas prezidents, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Uroloģijas centra vadītājs asoc. prof. Egils Vjaters norāda: “Vēlamies arī Latvijas sabiedrībā ar ūsām asociēt vīrieša veselības jautājumus. Lai katrs pretīmnācējs ar tām ir kā atgādinājums - aizej pie ārsta, rūpējies par sevi savlaicīgi!”

Latvijā vīrieši mirst no slimībām, kas mūsdienās ir ārstējamas, jo ielaisto saslimšanas gadījumu skaits turpina strauji pieaugt un bieži slimības tiek atklātas vien vēlīnā stadijā, kad ārstēšana rezultātu vairs nedod.

Latvijas Urologu asociācija, balstoties uz skarbajiem statistikas datiem par vīriešu mirstību Latvijā un tās cēloņiem, jau septembrī uzsāka sociālo kampaņu vīriešu veselības atbalstam. Plašu sabiedrības atsaucību guva par godu Tēvu dienai rīkotais labdarības pasākums “Pīļu skrējiens” pie Rīgas kanāla.

E.Vjaters: “Saprotams, ka vīriešu paviršo attieksmi pret savu veselību un aizspriedumus vērsties pie urologa nevaram mainīt vienas akcijas laikā. Lai arī septembra akcijas laikā guvām lielu sabiedrības atsaucību, jāturpina pastiprināti uzrunāt Latvijas vīriešus.” 

Ūsu mēneša laikā paredzētas vairākas aktivitātes, lai pievērstu sabiedrības uzmanību vīriešu veselībai un veicinātu vīriešu nokļūšanu pie ārsta. Ūsu mēneša laikā sadarbībā ar vairākām medicīnas iestādēm vīriešiem iespējams bez maksas saņemt urologa konsultācijas un veikt izmeklējumus.

Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca, iesaistoties kampaņā, piedāvā urologu bezmaksas konsultācijas un urodinamikas izmeklējumus pie speciālista. No 1. līdz 15.novembrim sadarbībā ar žurnālu “Ievas Veselība” iespējams bez maksas veikt PSA (prostatas specifiskā antigēna) testu, nododot asins analīzes Veselības centrā 4 Rīgā un E.Gulbja laboratorijās Latvijas reģionos – Jelgavā, Liepājā, Valmierā, Talsos un Rēzeknē.Tēvu dienas labdarības akcijas laikā saziedotie līdzekļi Ūsu mēneša laikā palīdzēs nodrošināt ārstu-urologu pieejamību Latvijas reģionu iedzīvotājiem, kam tas finansiālu apsvērumu dēļ nav iespējams.

Lepnums par izaudzētajām ūsām ir atgādinājums ikvienam, ka savlaicīga vēršanās pie ārsta simbolizē vīrišķību tāpat kā rūpīgi koptas, skaistas un kuplas ūsas. Latvijā Ūsu mēneša laikā vīrieši aicināti audzēt ūsas, publiskojot savus panākumus sociālajos medijos. Tuvākajā laikā sadarbībā ar portālu draugiem.lv tiks uzsākta atraktīva akcija. Kopš vasaras aktīvi darbojas arī vīriešu veselībai veltīta lapa: http://www.draugiem.lv/viriesaveseliba/.

Ūsu mēneša laikā sadarboties aicināti arī Latvijas uzņēmumi, kuru darbinieku vidū ir proporcionāli lielāks skaits vīriešu. Sadarbībā ar Latvijas Urologu asociāciju pieejami informatīvi materiāli.

Reklāma
Reklāma

Latvijas Urologu asociācija mērķtiecīgi strādā ar ģimenes ārstiem, visā Latvijā organizējot seminārus par uroloģiskām saslimšanām. Arī ģimenes ārsta loma ir aicināt vīriešus apzināties savas veselības nozīmi un pievērsties veselīgam dzīvesveidam, kā arī profilaktiski veikt pārbaudes.

Par Movember jeb Ūsu mēnesi:

No 2003. gada katru novembri daudzās pasaules valstīs norisinās kustība, kas nosaukta par Movember ("mo" no moustache [ūsas] + november [novembris]). Šī mēneša laikā sociālās kampaņās aicina vīriešus ataudzēt ūsas, lai tādējādi pievērstu uzmanību vīriešu veselības problēmām, piemēram, depresijai, prostatas un sēklinieku vēzim. Šogad aprit 10 gadi, kopš 2003.gada, kad 30 vīrieši Austrālijā nolēma audzēt ūsas novembrī, liekot pamatus Movember kustībai par vīriešu veselību.

Visā pasaulē vīrieši 1.novembrī noskujas, lai visa mēneša garumā audzētu ūsas.

Latvijā Ūsu mēneša laikās iepriekšējos gados notikušas vairākas akcijas, iesaistot sabiedrībā pazīstamus cilvēkus un sportistus, kas novembra laikā audzējuši ūsas un aktualizējuši vīriešu veselības jautājumus.

Ko saka cipari

Mūsdienu medicīnas iespējas ļauj sekmīgi ārstēt ļaundabīgu priekšdziedzera (prostatas) audzēju, bet Latvijā ik gadus turpina pieaugt vīriešu skaits, kas no tā mirst. 2012.gadā no prostatas vēža miruši 394 Latvijas vīrieši, bet tas diagnosticēts 1039 jauniem pacientiem. No prostatas vēža mirušo vīriešu skaits vecumā līdz 59 gadiem, pērn pieaudzis par 16%. Īpašu satraukumu rada tendence pacientu un mirušo vecumam arvien samazināties, sasniedzot pat 40 gadu vecumu. 50% Latvijas vīriešu prostatas vēža ārstēšanu uzsāk ielaistā slimības stadijā.

2012.gadā no nieru vēža mirušo vīriešu skaits bija divas, bet urīnpūšļa vēža mirušo vīriešu skaits pat trīs reizes lielāks nekā sieviešu. Skarbā statistika skaidrojama ar to, ka vīrieši nelabprāt apmeklē ārstu, jo īpaši urologu un uz pārbaudēm dodas vien tad, kad simptomi jau ir akūti, bet ļaundabīgie audzēji attīstījušies līdz pēdējām stadijām.