Pirms došanās uz eksotiskām valstīm - konsultējies pie infekciju slimību speciālista

Mediķi vēlas atgādināt, ka malārija ir ļoti bīstama slimība, tādēļ pirms došanās uz kādām eksotiskām valstīm, derīgi ir konsultēties pie infekciju slimību speciālista.   

Pirms došanās baudīt eksotiku, padomā par savu veselību.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Pirms došanās baudīt eksotiku, padomā par savu veselību.

 

 

"Investē nākotnē - uzveic malāriju!" - tāda ir šā gada malārijas apkarotāju devīze. Pasaules veselības organizāciju un tās sadarbības partneru mērķis ir aktivizēt centienus, lai globālā līmenī sekmīgāk kontrolētu malārijas izplatību. Arī Latvijā ik gadu tiek reģistrēti gadījumi, kad ceļotāji saslimuši ar malāriju.

 

Pasaulē malārijas riskam pakļauti 3,3 miljardi cilvēku - puse zemeslodes iedzīvotāju. Latvija nav izolēta no pasaules - cilvēki dodas komandējumos, apceļo eksotiskas zemes, dodas ilgstošākos darbos arī uz malārijas skartajām teritorijām. Latvijā ik gadu tiek reģistrēti ievestas malārijas gadījumi. Piemēram, 2011.gadā Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā "Latvijas Infektoloģijas centrs" (LIC) ārstējas 5 pacienti, kuriem apstiprināta diagnoze - malārija, 2012.gadā - 6 pacienti, bet 2013.gadā līdz šim stacionārā ārstējušies 2 saslimušie ar malāriju, portālu mammamuntetiem.lv informēja Rīgas Austrumu slimnīcas preses sekretāre Dace Kārkliņa.

 

Atzīmējot Malārijas dienu, pasaules sabiedrība tiek aicināta pievērst uzmanību šai vēl aizvien aktuālajai un bīstamajai slimībai. Malārija ir tropu un subtropu reģionos plaši izplatīta un dzīvībai bīstama infekcijas slimība. Tā ir endēmiska vairāk nekā 100 valstīs, kuras apmeklē vairāk nekā 125 miljoni tūristu gadā.

 

LIC Ambulatorās nodaļas vadītāja Agita Jēruma informē: "Malārija ir akūta infekcijas slimība, kas izpaužas ar drudža lēkmēm, drebuļiem, svīšanu, galvassāpēm, mazasinību un dzelti. Smagos slimības gadījumos var veidoties nopietnas komplikācijas: plaušu tūska, nieru nepietiekamība, smadzeņu darbības traucējumi līdz pat komai, smagi asins recēšanas traucējumi, šoks u.c. Smagi noritoša un laicīgi neārstēta malārija var būt nāvējoša, īpaši bīstama šī slimība ir bērniem.

 

Reklāma
Reklāma

Malāriju ierosina sarkanajos asins ķermenīšos parazitējošs vienšūnis jeb malārijas plazmodijs. Cilvēks var saslimt, ja tam iedzeļ ar plazmodijiem inficēts malārijas ods jeb moskīts. Ar malāriju var inficēties arī pēc asins pārliešanas, ar instrumentiem, kas aptraipīti ar asinīm, bērns var inficēties ar malāriju, ja māte ir slimojusi grūtniecības laikā".

 

Mediķi, ceļotāju slimību speciālisti atgādina: lai izsargātos no saslimšanas ar malāriju profilaktiski, ir jālieto speciāli pretmalārijas medikamenti. Medikamenti ir jāsāk lietot savlaicīgi pirms ceļojuma un jāturpina lietot vēl pēc atgriešanās no tā. Konkrētu medikamentu, tā devu un lietošanas shēmu izvēlēsies ārsts speciālists. Medikamenta izvēle ir atkarīga no ceļojuma galamērķa, plānotajām aktivitātēm ceļojuma laikā, ceļojuma ilguma, ceļotāja veselības stāvokļa, ikdienā lietotajām zālēm u.c. apsvērumiem. Uzturoties malārijas riska reģionos, profilaktiski jālieto medikamenti pret malāriju, kā arī jāizsargājas no moskītu dzēlieniem: jācenšas uzturēties telpās krēslas laikā, kad moskīti kož visintensīvāk, jālieto repelenti (insektus atbaidoši līdzekļi) un moskītu tīkli.

 

Pacientus ar malāriju ārstē slimnīcā, nereti intensīvās terapijas nodaļā, jo cilvēkam, kas ar malāriju slimo pirmo reizi jeb ceļotājam, šī slimība var noritēt ļoti smagi. Tiek nozīmēti speciāli medikamenti, kas iedarbojas uz malārijas ierosinātāju plazmodiju, zāļu izvēle, devas un lietošanas ilgums ir atkarīgs no malārijas veida. Smagi noritošas un komplicētas malārijas gadījumā var būt nepieciešams pielietot arī citas ārstēšanas metodes, piemēram, asins pārliešanu, mākslīgo nieri u.c. Savlaicīgi uzsākot ārstēšanu malāriju var izārstēt pilnībā, atzīst A.Jēruma.

 

Pret malāriju, tāpat kā pret citām parazītu ierosinātām slimībām, imunitāte neveidojas, tāpēc ir iespējams slimot atkārtoti. 

 

Malārija ir plaši sastopama slimība tropu un subtropu klimata valstīs Āzijā, Āfrikā, Dienvidamerikā un Centrālajā Amerikā. Salīdzinoši vislielākais inficēšanās risks un arī iespējamība saslimt ar visbīstamāko malārijas veidu ir Āfrikas centrālajā daļā un Okeānijas salās. 

Pirms ceļojuma uz tropu - subtropu reģiona valstīm ieteicams konsultēties pie infekciju slimību speciālista.