Rīgas notekūdeņos izdalītais poliomielīta vīruss nav bīstams

Pagājušonedēļ izskanēja trauksmaina ziņa, ka Rīgas notekūdeņu paraugā, kas ņemts epidemioloģiskās uzraudzības ietvaros, izdalīts poliemielīta vīruss (bērnu trieka). Par laimi izrādījies, ka tas nav savvaļas vīruss, bet poliovīruss, ko satur vakcīna. Taču citur pasaulē pastāv nopietni riski inficēties ar šo bīstamo slimību.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Valsts aģentūra "Latvijas Infektoloģijas centrs" (LIC) informē, ka no Pasaules veselības organizācijas (PVO) Eiropas reģionālās polioreferences laboratorijas Helsinkos ir saņemta ziņa, ka Rīgas notekūdeņos atrastais poliomielīta vīruss nav savvaļas vīruss.

Konstatēts, ka izdalītajā paraugā ir poliovīruss, ko satur vakcīna.

LIC epidemioloģe Irina Lucenko norāda: "Protams, tā ir labākā ziņa no iespējamām. Poliovīrusa štamms, ko satur vakcīna nav draudīgs - tas nozīmē, "vaininieks" jeb polovīrusa avots nav ar poliomielītu slims cilvēks, bet tas ir bijis cilvēks, kurš nesen saņēmis vakcīnu- per orāli - caur muti.

Orālā poliomielīta vakcīna (OPV) satur dzīvus poliomielīta vīrusus, kuri atšķirās no t.s. "savvaļas" ar to, ka nevar izraisīt saslimšanu, tieši tādēļ to izmanto cilvēku vakcinācijai. Šī vakcīna Latvija netiek lietota kopš 2007.gada, tomēr citās pasaules valstīs, galvenokārt, ārpus Eiropas, šo vakcīnu pielieto ļoti plaši. Šīs vakcīnas vīruss, iekļūstot cilvēka organismā caur muti, pēc kāda laika izdalās ar fekālijām un tādā veidā nonāk notekūdeņos. Līdz ar to, pastāv varbūtība, ka konkrētais gadījums Rīgā ir saistīts ar kādu ceļotāju, kurš nesen pirms ceļojuma saņēmis minētās OPV devu".

Lai gan ir saņemta atbilde par poliovīrusa izcelsmi, tomēr piesardzība ir jāievēro gan valsts mērogā, gan ikvienam sabiedrības loceklim.
Bažas par poliemielīta vīrusa cirkulāciju pastiprina fakts, ka pretēji mediķu vēl nesenajām prognozēm, ka  līdz 2005. gadam poliomielīta vīruss būs izzudis pavisam, tā izplatība strauji atsākusies Āzijas valstīs. Šobrīd Pasaules Veselības organizācija (PVO) ziņo par pirmā tipa savvaļas poliovīrusa cirkulāciju Pakistānā un Ķīnā. Līdz šā gada 13.septembrim reģistrēti 380 savvaļas poliomielīta vīrusu izraisīti saslimšanas gadījumi 16 valstīs. Pašlaik par endēmiskajām valstīm tiek uzskatīta Pakistāna, Afganistāna, Nigērija, Indija. Ķīnā reģistrēts uzliesmojums, bet ievestie gadījumi reģistrēti — desmit Āfrikas valstīs (Kongo Demokrātiskā Republika, Čada, Kotdivuāra, Burkina Faso, Mali, Gvineja, Angola, Kongo, Nigēra, Gabona). Pērn savvaļas poliovīrusu ievešana izraisīja lielu poliomielīta uzliesmojumu Tadžikistānā, kam sekoja infekcijas ievešana Kazahstanā, Turkmenistānā un Krievijā.

Irina Lucenko pastāstīja, ka epidemioloģisko datu analīze liecina par to, ka astoņu mēnešu laikā šogad savlaicīgi pirmo poti pret poliomielītu saņēmuši tikai 80,7% zīdaiņu. Speciālisti uzskata, ka vakcinācijas aptvere ir nepietiekama. Līdz ar to šai infekcijai ir lielākas iespējas izplatīties un apdraudēt bērnu veselību, pat dzīvību. Lai gan tā ir vecāku atbildība potēt bērnu vai nepotēt pret poliomielītu, tomēr speciālisti iesaka rūpīgāk vērtēt iemeslus, kādēļ viņi atsakās vakcinēt bērnu un ar šo lēmumu saistītos riskus. Gan ģimenes ārstiem, gan bērnu vecākiem būtu jāseko līdzi vakcinācijai - sava bērna labad.


IZZIŅA: Kas ir poliomielīts?
Poliomielīta (bērnu triekas) izraisītāji ir trīs tipu poliomielīta vīrusi. Vieglas poliomielīta saslimšanas gadījumā slimība var noritēt ar parastai vīrusu infekcijai līdzīgu ainu. Smagos gadījumos novēro temperatūras paaugstināšanos, sāpes muskuļos un paralīzes. Daļai saslimušo bērnu paralīzes var saglabāties visu mūžu.
Pateicoties vakcinācijai, poliomielīts Latvijā pēdējos gados nav fiksēts. Bija cerības, ka, pateicoties pūļa imunitātei, līdz 2005. gadam poliomielīts būs izzudis, taču joprojām tiek fiksēti slimības uzliesmojumi vairākās pasaules valstīs  (un tas nozīmē, ka bez vakcinācijas pilnībā no šīs slimības mēs neesam pasargāti. To var pārvest ceļojot.
Latvijas valsts apmaksātajā vakcinācijas kalendārā iekļauta vakcīna pret poliomielīta vīrusu 2, 4, 6, 12 - 15 mēnešos. Lasīt vairāk...

Reklāma
Reklāma

 

Informāciju sagatavoja Latvijas Infektoloģijas centra sabiedrisko attiecību speciālisti