Mūsdienu problēma — utis. Kā izvairīties?

Mācību gads teju sācies, tāpēc jāatceras parūpēties arī par skolēna veselību un labsajūtu. Ik gadu augusta beigās bērnudārzos un septembra sākumā skolās aktualizējas pedikulozes jeb utainības problēma, ar ko nākas saskarties gandrīz visām ģimenēm vismaz reizi mūžā.

 Lai arī utis var iegūt jebkurš no mums, visbiežāk tās rodas bērniem — it sevišķi bērnudārzā, kur bērni spēlējoties mainās ar savām rotaļlietām vai citiem priekšmetiem, kā arī apmīļo viens otru.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Lai arī utis var iegūt jebkurš no mums, visbiežāk tās rodas bērniem — it sevišķi bērnudārzā, kur bērni spēlējoties mainās ar savām rotaļlietām vai citiem priekšmetiem, kā arī apmīļo viens otru.

Pedikulozi izraisa utis — sīki kukaiņi bez spārniem, kuru kājiņu galos ir ķepiņas, ar ko tās var ieķerties matos un atrasties tur diezgan ilgu laiku. Utis barojas divas vai trīs reizes dienā un, sūcot asinis, izdala siekalas, kurām ir anestezējoša iedarbība, kas savukārt rada ļoti lielu diskomfortu — niezi un nepatīkamas sāpes. Viena uts diennaktī izdēj vidēji septiņas līdz astoņas oliņas jeb gnīdas, no kurām pēc nedēļas izšķiļas atkal jauni parazīti.

Lai arī utis var iegūt jebkurš no mums, visbiežāk tās rodas bērniem — it sevišķi bērnudārzā, kur bērni spēlējoties mainās ar savām rotaļlietām vai citiem priekšmetiem, kā arī apmīļo viens otru. Ciešā kontakta ceļā utis var iegūt jebkurš cilvēks, piemēram, sabiedriskajā transportā atspiežoties ar galvu pret sēdekli.



Visbiežāk tās rodas bērniem — it sevišķi bērnudārzā, kur bērni spēlējoties mainās ar savām rotaļlietām vai citiem priekšmetiem, kā arī apmīļo viens otru.


Ģimenes aptieku speciālisti stāsta, ka utis var būt gan garos, gan īsos matos, taču priekšroku tās dod tīrai galvas ādai un matiem. Tādēļ sabiedrībā izplatītais uzskats, ka utis var iegūt tikai cilvēki, kuri neievēro higiēnas noteikumus, nav patiess. Turklāt šie parazīti parasti uzturas siltumā, tādēļ, ja matus veido astē, tie visvairāk varētu atrasties pakausī un matu daļā pie ausīm un deniņiem.

Kā likvidēt utis?
Utis likvidēt var palīdzēt dažādi šim mērķim paredzēti ārstniecības līdzekļi — aptiekā bez ārsta receptes var iegādāties gan speciālus šampūnus, gan losjonus, gan krēmus un ziedes, ko var droši lietot galvas ādas apstrādei. Taču pirms pirkuma ieteicams konsultēties ar ārstu vai farmaceitu, lai pārliecinātos par līdzekļa iedarbību un piemērotību. Pedikulozes pretlīdzekļus var lietot gan pret utīm, gan pret gnīdām, un, lai arī to iedarbības stiprums un lietošana mēdz atšķirties, parasti līdzeklis jāieziež matos, kādu laiku jāpatur un pēc tam jāizskalo. Pēc pedikulozes novēršanas ieteicams izmazgāt visas matu sukas, obligāti nomainīt visu gultas veļu un dvieļus, iztīrīt šalles, cepures un riteņbraucēju ķiveres, pārbaudīt bērna mīļākās rotaļlietas un izmest lietotās matu gumijas.

Cīņa ar tautas metodēm
Cīņai ar utīm zināmas arī vairākas tautas metodes, piemēram, var izmantot čemeriņu ūdeni, dzērveņu sulu vai biezeni, ko ieziež matos un vismaz pusstundu patur, dzīvsudraba ziedi, petroleju vai vieglu etiķūdeni, taču par šo metožu iedarbību un efektivitāti ieteicams konsultēties ar ārstu, jo čemeriņi jeb veratre ir ārkārtīgi indīgs augs, kas palēnina pulsu, izraisa sliktu dūšu, vemšanu, reiboni, caureju, aukstus sviedrus, var rasties aizdusa, sākties murgi, roku un kāju trīce.

Ja utis neiznīdē un nieze ieilgst, galvas matainajā daļā un uz kakla var veidoties sakasījumi, kas pastiprina iespēju iegūt infekciju, tādēļ ieteicams precīzi ievērot pretutu līdzekļu lietošanas instrukcijas. Taču Ģimenes aptieku speciālisti mierina, ka utainība Latvijā vairs nav tik aktuāla problēma kā 2007.gadā, kad, kā liecina statistika, pedikuloze tika konstatēta 80% Daugavpils pilsētas un 76% rajona skolās.

 

Izlasi arī: Palīgā! Utis

Kauns citiem teikt.. Mums ir utis!

Reklāma
Reklāma

 

Raksta publicēšanu atbalsta PRENOX
PRENOX ir efektīvs līdzeklis pret utīm visās to attīstības stadijās (gnīdas, kāpuri, pieauguši kukaiņi). Efektivitāti garantē sastāvā ietilpstošās ēteriskās eļļas, kas pārklāj utis un izraisa tām elpošanas nomākumu (asfiksiju), kā arī permetrīns, kas iedarbojas uz uts nervu sistēmu. Nav nepieciešama atkārtota lietošana.

 

Ieskaties: www.lmp.lv