Bērns maza auguma. Vai tas ir normāli?

Katru gadu Latvijā piedzimst aptuveni 20 000 bērnu. Apmēram divdesmit no viņiem sirgst ar augšanas traucējumiem, tomēr tikai dažus no šiem bērniem vecāki savlaicīgi aizved pie augšanas traucējumu speciālista. Kāpēc tā?

Bērns maza auguma. Vai tas ir normāli?

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Vai tā ir nezināšana, aizspriedumi, bailes vai vieglprātīga paļaušanās uz to, ka „gan jau sīcis pusaudža gados pastiepsies....”? Par to šai sarunā ar Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas bērnu endokrinoloģi, interneta resursa www.esAugu.lv* konsultanti dr. Ivetu Dzīvīti-Krišāni.

"Zēniem ir paveicies. Vecākus vairāk uztrauc, ja puikas negrib lāgā augt un ir sīciņa auguma, tāpēc arī pie ārsta dēlus atved biežāk. Meitenes? Ak, ko nu, meitene jau var būt arī maziņa – tā diemžēl domā daudzi vecāki," stāsta dr. Iveta Dzīvīte-Krišāne. "Tomēr kavēta augšana neatstāj iespaidu vien uz auguma garumu (tātad – ārieni). Augšanas hormons ietekmē vielmaiņas procesus organismā, veic nozīmīgas funkcijas kaulu augšanas procesā. Ja organisms nespēj saražot augšanas hormonu pietiekamā daudzumā, var veidoties virsnieru un vairogdziedzera mazspēja, aizkavēties dzimumattīstība. Ja meitenei ir aizkavēta pubertāte, kas saistās ar sievišķo hormonu izdales traucējumiem olnīcās, var attīstīties agrīna osteoporoze. Manā praksē ir gadījumi, kad osteoporoze konstatēta jau 14-16 gadīgām meitenēm. Ja augšanas traucējumu iemesls viņām būtu diagnosticēts jau 6-7 gadu vecumā un uzsākta atbilstoša ārstēšana, šādu problēmu nebūtu bijis." 

Meitenes? Ak, ko nu, meitene jau var būt arī maziņa – tā diemžēl domā daudzi vecāki.

Vēl viens iemesls, kāpēc vecāki neved savus bērnus uz konsultāciju pie augšanas traucējumu speciālista, ir tas, ka viņi paši ir maza auguma.

"Jā, iedzimtība ir nozīmīgs faktors tam, cik garš izaugs bērns. Taču – vai vecāki ir pārliecināti, ka viņu mazā auguma iemesls nav kāda endokrīna saslimšana? Diemžēl augšanas traucējumus var arī pārmantot, taču tas nenozīmē, ka arī bērnam jācieš no šīs slimības. Savlaicīgi diagnosticētus augšanas traucējumus var sekmīgi ārstēt, un arī maza auguma vecākiem, ja mazā auguma iemesls bijusi slimība, var izaugt normāla garuma bērns."

Reklāma
Reklāma


Iemesls, kas vecākus attur no došanās uz konsultāciju pie endokrinologa, ir arī aizspriedumi pret hormoniem, kurus pielieto augšanas traucējumu ārstēšanā un iespējamās ārstēšanas izmaksas.
 

"Augšanas hormona terapijas laikā precīzi tiek noteikts – tieši cik konkrētajam bērnam ar viņa augumu un svaru trūkst augšanas hormona, un tas tiek ievadīts tikai tik, cik organismā pietrūkst. Tātad – tiek aizvietots trūkstošais. Augšanas hormona terapija pasaulē tiek pielietota jau aptuveni 60 gadus, Latvijā – kopš deviņdesmitajiem gadiem, un līdz šim nav novērotas nopietnas blaknes. Ja bērnam Bērnu slimnīcas endokrinologi nozīmē augšanas hormonu terapiju, to pilnībā apmaksā valsts, no pacienta tiek sagaidīta tikai atbildīga ārstēšanas kursa ievērošana, līdz sasniegts aprēķinātais auguma garums.
Es aicinu visus bērnu vecākus nepaturēt savas šaubas un bailes pie sevis, bet izrunāt ar speciālistu. Un neatlikt šo sarunu uz tālāku nākotni,  ar domu „gan jau…”. Ienāciet augšanas problēmām veltītajā mājas lapā www.esAugu.lv, ievadiet sava bērna datus augšanas kalkulatorā  un pārliecinieties, vai jūsu bērna rādītāji atbilst vidējām augšanas normām. Ja atbilst – viss kārtībā, taču, ja konstatētas novirzes, pārrunājiet šos rādītājus ar savu ģimenes ārstu vai ar mājas lapas starpniecību uzdodiet jautājumus man, es atbildēšu. Tas ir mans darbs palīdzēt bērniem izaugt lieliem, stipriem un veseliem!  

Uzzināt vairāk par augšanas procesu un augšanas traucējumiem varat interneta resursā www.esAugu.lv.

* 2010. gada 23. novembrī Bērnu klīniskā universitātes slimnīca sadarbībā ar sabiedrisko attiecību kompāniju Divi gani atklāja jaunu interneta resursu www.esAugu.lv.
www.esAugu.lv ir pirmā interneta vietne Latvijā, kas padziļināti skaidro vienu no svarīgākajiem bērna attīstības rādītājiem – augšanas procesu.