Kāpēc izvēlēties kontaktlēcas?

Redze ir viena no visvairāk izmantotajām maņām ikdienā. Diemžēl nereti redzi mēs uztveram par tik pašsaprotamu lietu, ka par profilaksi un ārstēšanu sākam domāt, kad jau ir radusies kāda problēma.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Pētījumi liecina, ka nepieciešamībai nēsāt brilles ir saistība ar izglītības līmeni – jo izglītība ir augstāka, jo biežāk šo cilvēku vidū ir izplatītas redzes problēmas. Turpretim valstīs, kurās ir lielāks analfabētisma līmenis, šī problēma ir daudz retāka. Lai nu kā, speciālisti uzskata, ka pilnīga redzes pārbaude jāveic vismaz reizi divos gados, bet cilvēkiem pusmūžā – katru gadu. Regulāri ārsts jāapmeklē tiem, kam darbs saistīts ar datoru, jo dažkārt slimības sākuma stadiju cilvēks pats var nepamanīt.

 

Arvien labākas un ērtākas
Pasaulē senākais zināmais redzes korekcijas līdzeklis ir brilles. Redzes korekcijai arvien vairāk un vairāk mūsdienās tiek izmantotas kontaktlēcas, kas atrodas tieši uz acs (radzenes), tādejādi nodrošinot labāku redzes kvalitāti nekā brilles. Tās ir vairāk piemērotas aktīvam dzīvesveidam. Visvairāk tiek lietotas mīkstās kontaktlēcas. Ja agrāk mīkstās kontaktlēcas izgatavoja tikai no hidrogēla, kas ir dažādi polimēri, kas satur ūdeni, tad tagad arvien biežāk ražotāji kontaktlēcas izgatavo no silikonhidrogēla. Tas ir materiāls, kurā apvienots hidrogēla lēcu komforts ar augstu gaisa caurlaidību, ko nodrošina silikona materiāls. Tieši šīs kontaktlēcas ir visdraudzīgākās acīm, jo tām ir ilgāks ikdienas valkāšanas laiks, mazāka komplikāciju iespējamība, kā arī iespēja vajadzības gadījumā iet gulēt, lēcas neizņemot.

Lai kontaktlēcu valkāšana būtu nekaitīga acīm, ar pareizi piemeklētām lēcām vien nepietiek. Svarīga ir arī to pareiza lietošana un kopšana.

Salīdzinot ar brillēm, kontaktlēcas ļauj brīvi kustināt gan acis, gan galvu, neradot optiskus blakusefektus, jo lēcas atrodas tieši uz acs virsmas (radzenes). Lietojot brilles, redzamais attēls ir mazliet citāds nekā realitātē. Kontaktlēcas, neatkarīgi no refrakcijas stipruma, nemaina priekšmeta patieso lielumu un attālumu līdz tam. Turklāt, salīdzinot ar briļļu stikliem, kontaktlēcas ļauj justies daudz brīvāk un ērtāk, ja tālredzība vai tuvredzība ir īpaši izteikta, kā arī tad, ja redzes asums abām acīm ir ļoti atšķirīgs. Kontaktlēcas atšķirībā no brillēm nemēdz aizsvīst, tomēr brilles labāk pasargā acis no putekļiem un vēja.
 

Profilakse un režīms

Reklāma
Reklāma

Lai kontaktlēcu valkāšana būtu nekaitīga acīm, ar pareizi piemeklētām lēcām vien nepietiek. Svarīga ir arī to pareiza lietošana un kopšana. Pacientu ērtībām šī procedūra ir padarīta pēc iespējas vienkāršāka. Lēcas katru vakaru tikai jānotīra un jāievieto speciālā trauciņā ar atbilstošu šķīdumu. Vēl ļoti svarīgi kontaktlēcu lietotājiem regulāri apmeklēt ārstu noteiktajos termiņos, kā arī mainīt kontaktlēcas noteiktajā laikā. Strādājot darbu, kur nepieciešama koncentrēšanās un skatīšanās tuvumā, nepieciešams atpūtināt acis ir pēc 40 minūtēm. To dara, skatoties tālumā. Uz brīdi jāatrauj skatiens no tuvajiem priekšmetiem un jālūkojas, cik vien tālu var. Acu atpūtināšanai jāvelta regulāri īsi pārtraukumi. Tāpat ieteicams regulāri mirkšķināt acis, kad lasāt vai koncentrējaties uz kādu darbu. Signāli, kas brīdina, ka jāsāk domāt par redzes saudzēšanu ir redzes miglošana (redzes asuma samazināšanās), palēnināta fokusēšanās no tuvajiem uz tālajiem priekšmetiem, priekšmetu dubultošanās, ātra acu nogurdināmība, sūrstēšana acīs, smilšu sajūta acīs, acu apsārtums, sāpes, kustinot acis.
Tāpt ieteicams ikdienā lietot dažādus vitamīnus:
Luteīns – karotinoīdu grupas antioksidants. Šī viela atrodama lielā koncentrācijā manulā (jeb " dzeltanajā plankumā") tīklenes daļā, kas nodrošina centrālo redzi.

Melleņu ekstrakts – tas ir ļoti populārs un jau sen lietojamais dabas līdzeklis acu redzes asuma saglabāšanai.
A vitamīns – uzlabo krāsu uztveri, pasargā acis no ultravioletās un datoru starojuma pārmērīgās ietekmes. Piedalās acīm svarīgāko vielu sintēzes procesos.
Cinks – mikroelements, kas sekmē A vitamīna līmeņa uzturēšanu un piedalās olbaltumu molekulu sintēzes procesos.
Žibulīšu ekstrakts – darbojas pret iekaisumu, noņem acu apsārtumu un nogurumu, sūrstēšanas sajūtu acīs, uzlabo acs ābola barošanu un saglabā redzes asumu.
Ginkgo biloba ekstrakts – šis ekstrakts ir vairāk pazīstams kā atmiņas uzlabošanu veicinošais preparāts, tomēr acu vielmaiņas procesos tas spēlē ļoti lielu lomu. Ginkgo biloba ekstrakts  uzlabo acs kapilāru mikrocirkulāciju, tīklenes apasiņošanu.

Ar silti  brūnām acīm es izskatos ļoti seksīga, ar zilajām – ļoti valdzinoša, bet ar savām dabīgi pelēkajām, tāda, kas redz visu citiem cauri...

Kristiānas (kontaktlēcas lieto jau 15 gadus) pieredze:
„Cietās kontaktlēcas mēģināju lietot jau padomju laikos, ko  P. Stradiņa slimnīcā katram individuāli slīpēja no plāna organiskā stikla. Tomēr es pie tām nespēju pierast. Pēc apmēram 10 gadiem atgriezos pie domas par kontaktlēcām. Sākumā vienīgās pieejamās bija amerikāņu kontaktlēcas, bet jutu, ka tās man īsti nekoriģē redzi, bija miglošanās sajūta. Tad lietoju toriskās lēcas, kas labāk koriģē astigmātimsu. Bet šīs lēcas bija dārgas un ilgi jāgaida pasūtījums. Tad es sāku lietot mīkstās kontaktlēcas, kas domātas mēnesim. Jāsaka, ka tuvumā redze tomēr miglojas un, ja man būtu jābrauc pie stūres vai ikdienā vajadzētu ļoti perfektu redzi, tad  man vajadzētu toriskās lēcas. Bet es iztieku tāpat – vismaz sev spogulī izskatos ļoti labi. Kad izņemu lēcas un neuzlieku brilles –  vispār super!:)) Es brīvdienās un mājās kombinēju un nēsāju arī brilles, lai acis velti nepiepūlētu.  Pirms gadiem 7 sāku lietot HENSON lēcas, sākumā gan ļoti neticīgi, jo bija bailes, ka vietējie ražotāji diezin vai māk ko labu uztaisīt. Biedēja arī zemā cena. Arī  lēcu kopšanas līdzekļi bija par ļoti pieņemamu cenu. Pa šiem gadiem acu ārsts nav konstatējis redzes negatīvās izmaiņas. Pa starpu esmu pamēģinājusi arī citu firmu ražojumus, bet  es konstatēju, ka nemaz nevaru tās nēsāt, jo vienkārši nav mans izmērs. Esmu izmēģinājusi HENSON krāsainās lēcas, un esmu ļoti apmierināta. Vislabāk man patīk zilās un brūnās. Apkārtējie pie manas acu krāsu maiņas ir pieraduši un uztvert to pilnīgi normāli, kā matu krāsas maiņu jebkurai sievietei. Ar silti  brūnām acīm es izskatos ļoti seksīga, ar zilajām – ļoti valdzinoša, bet ar savām dabīgi pelēkajām, tāda, kas redz visu citiem cauri...”