Mīti un patiesības par homeopātiju

Par homeopātiju sabiedrībā valda visdažādākie aizspriedumi – homeopātija ir teju vai melnā maģija, homeopātija nav nopietna, jo darbojas tikai uz pašiedvesmas rēķina, zāļu tēju lietošana ikdienā arī ir homeopātija. Kā ir patiesībā, skaidro Homeopātiskās aptiekas vadītāja un farmaceite Ieva Berkmane.

Publicitātes foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Publicitātes foto.

Mīts: Pļavā salasītās zāļu tējas ir homeopātiskie līdzekļi.
Patiesība: Zāļu tējas, piemēram, kumelīšu, liepziedu, pelašķu, piparmētru, nav homeopātiskās zāles. Tās ir vienkārši zāļu tējas jeb, smalki izsakoties, tā ir fitoterapija. Lai arī homeopātijā ļoti plaši tiek izmantoti augu valsts labumi, homeopātijā augi tiek izmantoti svaigā veidā – tikko plūkti augi tiek apstrādāti uzreiz – jo svaigāks, jo labāk, jo vairāk sulas ir augā, jo labāk. Homeopātiskie preparāti tiek gatavoti no augiem, minerāliem, dzīvnieku izcelsmes produktiem, tos ļoti stipri atšķaidot.

Mīts: Homeopātiskajā aptiekā ir atrodamas visas lietas, kas nepieciešamas, ja vēlas ārstēties arī ar tautas paņēmieniem.
Patiesība: Tā nav. Tautas medicīna nav tas pats, kas homeopātija. Aptiekā esam dzirdējuši no pacientiem visdažādākos un dīvainākos jautājumus. Pēc visa, kas ir nedzirdēts un savāds, cilvēki nāk uz homeopātisko aptieku. Pie mums meklē mušmires, petroleju, āpšu taukus, un citas lietas, ko plaši izmanto tautas medicīnā. Šī neskaidrība rodas tāpēc, ka arī homeopātijā izmanto daudzus tos pašus augus un dzīvnieku izcelsmes produktus, ko tautas medicīnā, bet citu saslimšanu ārstēšanai. Kā zināms, tīru petroleju lieto vēža saslimšanas gadījumos veselām karotēm, bet tā nav homeopātiska, bet gan tautas metode. Homeopātijā arī lieto petroleju, bet atšķaidītā veidā un pavisam citiem mērķiem.

Zāļu tējas, piemēram, kumelīšu, liepziedu, pelašķu, piparmētru, nav homeopātiskās zāles. Tās ir vienkārši zāļu tējas jeb, smalki izsakoties, tā ir fitoterapija.

Mīts: Ārstēšanās ar homeopātiskiem preparātiem nav nopietna, jo tai nav izskaidrojuma, homeopātijas iedarbība skaidrojama ar slimnieka pašiedvesmu.
Patiesība: Diemžēl daļa cilvēku homeopātiju mēdz saukt par melno maģiju, jo vielas molekulas esot tik ļoti atšķaidītas, ka īsti vairs nav, kam strādāt. Tā nu tas ir, ka homeopātijas darbības mehānismus ilgu laiku nevarēja izskaidrot, tomēr mūsdienās to jau var izdarīt, jo ir attīstījusies kvantu fizika. Ja mēs pārzinām fizikālo ķīmiju, bioķīmiju, informācijas nodošanas procesus, tad mēs varam skaidrot homeopātisko zāļu iedarbību, jo būtībā homeopātija ir informācijas nodošana ar šķīdinātāju palīdzību. Atšķaidot notiek ūdens struktūras izmaiņas, kā rezultātā tiek panākts ārstniecisks efekts. Cilvēki nereti saka, ka homeopātiskie līdzekļi darbojas un pašiedvesmas rēķina. Jebkurā gadījumā ir labi, ja starp pacientu un ārstu ir saprašanās, uzskatu vienotība un uzticēšanās, tomēr parādiet man vienu slimību, kuru var izārstēt tikai ar pašiedvesmu. Interesanti, ka homeopātiskajai ārstēšanai labi pakļaujas dzīvnieki. Un dzīvnieki nevar sevi iedvesmot. Homeopātija ļoti labi palīdz zīdaiņiem, cilvēkiem bezsamaņas gadījumā un cilvēkiem, kas pilnībā netic homeopātijai, ar noteikumu, ka zāles ir piemeklētas pareizi un tās tiek lietotas regulāri.

Mīts: Palasot attiecīgu literatūru, es pats varu sev piemeklēt zāles atbilstošai kaitei.
Patiesība:
Ir cilvēki, kas stāsta – es ņemu grāmatas, pats lasu, pētu simptomus un piemeklēju sev zāles. No vienas puses, šādi rīkojoties, cilvēks kaitējumu savai veselībai nodarīt nevar, vieglākas saslimšanas gadījumos tas var būt pat veiksmīgi. Tajā pašā laikā pašārstēšanās var beigties ar to, ka pacients it kā ir sev uzstādījis diagnozi, bet var nepamanīt un palaist garām kādus nopietnus simptomus, un slimība  var netraucēti attīstīties tālāk. Tāpēc pašārstēšanās ir runga ar diviem galiem. Rezultātā var zaudēt laiku. Tātad – homeopātija nevis izprovocēs nelabvēlīgos procesus, bet nevajadzīgi tiks novilcināts laiks.

Homeopātiskajai ārstēšanai labi pakļaujas dzīvnieki. Homeopātija ļoti labi palīdz zīdaiņiem, cilvēkiem bezsamaņas gadījumā un cilvēkiem, kas netic homeopātijai.


Mīts: Homeopātija pēc būtības līdzinās horoskopiem, jo katram slimnieku tipam ir savi preparāti.
Patiesība:
Tas nav tik vienkārši. Diagnozes noteikšanas pamatā ir ļoti rūpīgs ārsta darbs. Kā notiek zāļu piemeklēšana? Pirmā vizīte pie ārsta homeopāta vai ilgt pat stundu, jo ārsts gribēs ar pacientu iepazīties ļoti pamatīgi. Ļoti iespējams tiks nozīmētas papildus izmeklēšanas – analīzes, rentgens, arī ultrasonogrāfija. Homeopāts izjautās sīki un smalki, jo šis speciālists ņem vērā cilvēka individuālās īpatnības. Tas nozīmē, ka ārsts noteikti pievērsīs uzmanību iedzimtībai, ar ko slimojuši tuvākie radinieki, izvaicās par slimības raksturu (ja sāp galva, tad – kāds ir sāpju raksturs: vai durošas, plēsošas, žņaudzošas, spiedošas vai kādas citas, vai sāp galvas viena puse, pakausis vai visa galva, kuros brīžos simptomi saasinās), ārstu var interesēt ēšanas paradumi, kā strādā gremošanas trakts, vai ir kāre pēc saldumiem, varbūt pēc sāļa, ārsts pievērsīs uzmanību cilvēkam emocionālajā un psiholoģiskajā plāksnē, vai viņš ir lēnīgs, vai tieši pretēji – ļoti kustīgs un aktīvs. Tāpat ārstu var interesēt dažādas rakstura īpatnības. Ir ļoti svarīgi uz šiem jautājumiem dot patiesas un godīgas atbildes, jo, ejot pie homeopāta, rēķinies, ka neviens morāli nelasīs un ar pirkstu nekratīs. Bieži gadās, ka pacients noklusē kādu simptomu, par to kautrēdamies, bet tādā veidā daudzas svarīgas lietas var paslīdēt garām. Šī garā iztaujāšana ir nepieciešama, lai ārsts varētu piemeklēt vispiemērotāko zāļu līdzekli, kurš pēc iespējas vairāk atbilst simptomiem.

Mīts: Nav jēgas maksāt dārgajiem homeopātiem, jo daudzas zintnieces iedos vajadzīgos preparātus par daudz, daudz mazāku naudas summu.
Patiesība:
Gribu uzsvērt, ka īstam homeopātam ir jābūt ar augstāko medicīnisko izglītību. Es to uzsveru, tāpēc, ka šodien ir ļoti daudz viltus homeopātu – dažādi dziednieki un zintnieki bez atbilstošas izglītības uz zināšanām homeopātijā. Jā, homeopāti ir ļoti dārgi speciālisti. Diemžēl cenas pie šiem speciālistiem ir tik lielas ekonomisku apsvērumu dēļ. Ārstam sākotnēji ir ļoti daudz jāiegulda sevis izglītošanā, turklāt jāuzsver, ka šie ārsti papildus izglītojas ārzemēs. Parasti pieņemšanas telpā šādam speciālistam redzamā vietā ir ārsta-homeopāta sertifikāts, ko izsniedz Latvijas Ārstu biedrība. Ja sertifikāts nav redzams, jāpalūdz uzrādīt. Vēl gribu uzsvērt, ka homeopātijai būtu jābūt pilnīgi brīvai no astroloģijas, visāda veida okultām lietām. Homeopātam nav svarīgi zināt, kas tu esi pēc horoskopa. Ja kāds ārsts šīs lietas jauc, es ieteiktu uzmanīties. Tā pat es iesaku uzmanīties no ārstiem fanātiķiem, jo galējības nav ieteicamas nevienā gadījumā. Ārstam ir jāspēj saskatīt, kur viņš var un kur nevar palīdzēt.

Homeopātijai būtu jābūt pilnīgi brīvai no astroloģijas, visāda veida okultām lietām. Homeopātam nav svarīgi zināt, kas tu esi pēc horoskopa.

Reklāma
Reklāma

Mīts: Homeopātija var palīdzēt visu slimību gadījumos.
Patiesība:
Ir divas dažādas lietas – homeopātija var palīdzēt visos gadījumos, bet te jāskaidro, ko tas nozīmē. „Var palīdzēt” nav sinonīms vārdam „izārstēt”. Palīdzēt nozīmē uzlabot pašsajūtu, likvidēt simptomus, mazināt sāpes, stiprināt organisma pretošanās spējas, bet, runājot, piemēram, par onkoloģiskām saslimšanām, es neteikšu, ka tikai homeopātiskie līdzekļi var izārstēt. Palīdzēt jā, bet ne izārstēt! Homeopātiskie līdzekļi bieži nevarēs līdzēt, ja ir nepieciešama ķirurģiska iejaukšanās. Homeopātija ļoti labi var ne tikai palīdzēt, bet arī ārstēt vienkāršākos gadījumos – ja ir iesnas, klepus, vienkārši saaukstēšanās, gremošanas traucējumi, visas tās kaites, kā dēļ tu ietu uz parasto aptieku. Smagāku saslimšanu gadījumos, kur iespējami daudz cēloņu, mēs ieteiksim doties pie ārsta-homeopāta. Ja nav nekādu sūdzību, arī tad var doties pie homeopāta, lai piemeklētu kādu līdzekli vispārējai veselības uzturēšanai, jo par visiem simts procentiem mēs veseli nekad neesam. Un šāds piemeklēts preparāts palīdzēs organismam noturēties līdzsvarā. Arī tūliņ pēc zīdaiņa nākšanas pasaulē ir iespējams piemeklēt mazulim regulāri dodamu preparātu, kas palīdzēs uzlabot organisma pretošanās spējas un imunitāti.

Mīts: Kompleksie preparāti der visam un neder nekam.
Patiesība:
Homeopātija pamatprincips ir viena preparāta atrašanas konkrētam cilvēkam. Un tā ir augstākā pilotāža – atrast vienu zāļu līdzekli, kas konkrētam cilvēkam palīdz. Dzīvē tas nav pārāk viegli izdarāms, jo tas prasa  ne tikai lielu ārsta kompetenci, bet prasa arī paša cilvēka līdzdalību. Pacientam nereti nav laika doties pie homeopāta, trūkst līdzekļu vizītei un izmeklēšanai. Tomēr, ja cilvēks vēlas lietot kādu homeopātisko līdzekli, šādiem gadījumiem ir radīti kompleksie preparāti. Apzīmējums jau rāda, ka viens preparāts sastāv no dažādām zāļu sastāvdaļām. Tas ir līdzīgi kā puķu pušķis, kas sastāv no dažādiem ziediem. Šis preparāts ir veidots ar tādu aprēķinu, ka lielākajai daļai cilvēku no šī maisījuma kāda zālīte organismam būs atbilstoša un noderīga. Protams, var gadīties, ka maisījumā nav atbilstošās zāles. Šie kompleksie preparāti ir brīvi nopērkami aptiekās bez receptes un tie ir laba ātrā palīdzība, ko var turēt mājas aptiekā. Homeopātiskās zāles var lietot grūtnieces, barojošas māmiņas, mazi bērniņi, sākot ar zīdaiņa vecumu, arī veci cilvēki, tā teikt – no šūpuļa līdz kapam. Droši var lietot alerģiski cilvēki, jo medikamentos ir lieli atšķaidījumi, tāpēc alerģiskas reakcijas un citas nelāgas blakus parādības nav iespējamas. Ar homeopātiskiem preparātiem var mazināt depresijas pazīmes, bet nekādā gadījumā šie preparāti nevarēs atrisināt depresijas cēloņus. Šajos gadījumos svarīga ir pacienta līdzdarbība. Pacientam pašam jācenšas uz savu dzīvi paskatīties no malas, analizēt, kāpēc notiek tā, kā notiek.

Mīts: Homeopātisko preparātu lietošana nepalīdz. Dažreiz pat paliek sliktāk!
Patiesība:
Atsevišķos gadījumos ārstēšanās sākumā iespējams slimības paasinājums. Tā ir droša zīme zāļu pareizai izvēlei, šis stāvoklis pāris dienu laikā pāriet. Akūtu slimību gadījumā preparāti ar slimību tiek galā no pāris stundām līdz pāris dienām. Lietojot kompleksos preparātus, –  apmēram nedēļu. Daudzi teiks – tas ir tas pats, kas dzerot ķīmiskos preparātus, bet starpība ir tā, ka homeopātiskiem preparātiem nav blakus parādības, tie neatstāj kaitīgu ietekmi uz organismu, tie ir saudzējoši un nerada alerģijas, neizjauc mūsu organisma dabīgo mikrofloru. Tikai jāatceras, ka kāds no kompleksajiem preparātiem situāciju var uzlabot, stāvokli atvieglot, simptomus mazināt, bet tā ir ātrā palīdzība. Lai tiktu klāt slimības cēlonim, būs jāvēršas pie ārsta.

Atsevišķos gadījumos ārstēšanās sākumā iespējams slimības paasinājums. Tā ir droša zīme zāļu pareizai izvēlei, šis stāvoklis pāris dienu laikā pāriet.

Mīts: Labprāt lietotu kaut ko no homeopātijas, bet šie preparāti ir nepamatoti dārgi.
Patiesība:
Aptiekā gatavotās homeopātiskās zāles ir dārgas ļoti vienkārša iemesla dēļ – tas ir roku darbs, turklāt šo preparātu sagatavošana prasa ilgu laiku. Preparāti ir ļoti augsti zāļu atšķaidījumi dažādās atšķaidījumu pakāpēs. Tas cipars, ko var redzēt pie homeopātisko zāļu nosaukuma, piemēram, Arnika 200 vai Arnika 30, rāda, cik reižu šī zāle ir atšķaidīta. Jo lielāks cipars, jo lielāks atšķaidījums, kam ir jābūt ļoti precīzam. Kad dodies uz aptieku, ir jāpievērš uzmanība precīzam zāļu nosaukumam un ciparam, kas ir aiz nosaukuma.  

Mīts: Homeopātisko zāļu lietošana ir grūta, jo regulāri jāskaita zāļu pilieni, vieglāk ir vienreiz dienā iedzert visu noteikto pilinu daudzumu.
Patiesība:
Tā tomēr nevajag darīt, jo nosacījumi efektīvai zāļu iedarbībai ir biežumā un regularitātē. Jā, jebkuru zāļu, ne tikai homeopātisko lietošana prasa zināmu pašdisciplīnu. Homeopātiskās zāles stimulā organisma pretošanās spējas, tāpēc ir svarīgi, lai šī stimulēšana notiek norādītajā biežumā un regulāri.
Homeopātiskajām zālēm nav mijiedarbības ar citiem medikamentiem. Tas nozīmē, ka šos līdzekļus nepieciešamības gadījumā var lietot kopā ar klasiskās medicīnas preparātiem. Tikai jārēķinās, ka šādos gadījumos homeopātisko zāļu iedarbība var tikt vājināta. Pie homeopātiskajiem preparātiem nerodas pieradums. Tas nozīmē, ka piemēram, pēc trīs gadu kādu zāļu lietošanas to iedarbība pieraduma pēc nebeidzas. Homeopātiskās zāles nav iespējams arī pārdozēt, jo preparātos ir ļoti mazas devas. Zāles neietekmē arī koncentrēšanās spējas. Dzerot šīs zāles droši var strādāt pie datora, sēsties pie mašīnas stūres. Nereti ārsti vienlaikus ar homeopātisko zāļu lietošanu aizliedz dzert kafiju, piparmētru tēju, lietot asas garšvielas. Protams, piemēram, kafiju jebkurā gadījumā vajadzētu lietot ierobežotā daudzumā, bet, ja esat liels kafijas cienītājs un bez tās ir grūti, tad jāpadomā, vai stress, kas jāpārdzīvo bez ikdienas kafijas devas nenodarīs lielāku kaitējumu. Ja galīgi nevarat izturēt, vienkārši pagaidiet stundu pēc zāļu iedzeršanas un tad dzeriet kafiju. Tas attiecas arī uz piparmētru tēju, mentolu saturošām zobu pastām – tomēr vajadzētu ievērot kaut šo stundas intervālu.

Mīts: Homeopātiskās zāles tiek gatavotas mājas apstākļos.
Patiesība:
Mēs pēc statusa esam pielīdzināti zāļu ražotājiem, un uz mums ir attiecinātas visas Eiropas savienībā valdošās prasības un likumu normas, kas attiecas uz pilnīgi visiem zāļu ražotājiem. Uz mums attiecas zāļu Labās Ražošanas Prakses prasības (Good Manufacturing Practice (GMP)), kur ir strikti reglamentēti un noteikti visi noteikumi, kas saistās ar zāļu ražošanu, ar telpu iekārtojumu, aprīkojumu, pārbaudēm, kvalitātes kontroli, zāļu gatavošanu.

Mīts: Homeopātija ir ekskluzīva lieta, kas lauku rajonos nav pieejama.
Patiesība:
Rīgā ir divas homeopātiskās aptiekas – Skolas ielā 14 un Biķernieku ielā 12. Jā, Latvijā šīs ir vienīgās homeopātiskās aptiekas, jo ārpus Rīgas, kur nav daudz ārstu homeopātu aptiekām nav iespējams pastāvēt ekonomisku apstākļu dēļ. Tomēr, lai cilvēkiem nebūtu, piemēram, no Liepājas jābrauc uz Rīgu pēc zālē, gandrīz katrā rajonā ir kāda aptieka, kas sadarbojas ar homeopātisko aptieku. Un šajās aptiekās – mūsu sadarbības partneros ir iespējams pasūtīt un nopirkt mūsu zāles. Var piezvanīt mums, lai noskaidrotu, kuras tad ir šīs aptiekas.

 

Ieskaties: Homeopātiskā aptieka


/REKLĀMAS PROJEKTS/