Franču sīpolzupa. Izmēģini ko jaunu!

Sasildies ar karstu sīpolzupu!

FOTO: Shutterstock.com

 

2 stundas, 4 - 5 porcijas

Sastāvdaļas:

• 2,51 vistas buljona

• 1 kg sīpolu

• 50 g sviesta

• 30 ml olīveļļas

• 1/2 ēd. k. cukura

• 3 lauru lapas

• 3-4 timiāna zariņi

• 1 ēd. k. miltu

• 100 ml sausa sarkanvīna

• 100 ml sausa baltvīna

• 1 bagete

• 200 g Ementāles vai Grijēras siera (pavārs gan to neminēja, jo Latvijas sierus nepazīst, bet var aizstāt ar Holandes sieru)

 

Pagatavošana:

1. Sīpolus sagriež nelielos gabaliņos.

2. Katliņā ielej olīveļļu, ieliek sviestu, uzkarsē.

3. Tad ieber sīpolus un uz mazākās iespējamās uguns lēni sautē, līdz sīpoli gandrīz gatavi. Tas ilgst aptuveni 20-30 minūtes. Nedrīkst apdedzināt!

Reklāma
Reklāma

4. Sīpoliem pieber cukuru un joprojām uz vismazākās uguns maisot grauzdē kādas 10 minūtes — sīpoli karamelizēsies.

5. Sausa timiāna zariņus sasien buntītē un iemet katliņā (vēlāk būs viegli buntīti no katliņa izņemt), pieliek arī lauru lapas, samaisa un divas trīs minūtes pakarsē.

6. Sīpoliem pieber miltus, kārtīgi izmaisa.

7. Tad pielej baltvīnu un sarkanvīnu un izmaisa, mazliet palielina uguni un vāra vēl aptuveni 20 minūtes.

8. Katliņā iekāš iepriekš izvārīto buljonu, pieber sāli, svaigi maltus piparus.

9. Pavāra vēl 20 minūtes, izņem timiāna saišķi

10. Zupu ielej karstumizturīgās porciju bļodiņās, uzliek uz plāts — tā vēlāk būs vieglāk izņemt karstos traukus no cepeškrāsns.

11. Kamēr zupa vārās, bageti sagriež šķēlēs un 200 grādu temperatūrā cepeškrāsnī apgrauzdē, līdz šķēles brūnas.

12. Katrai zupas porcijai uzliek virsū grauzdiņus.

13. Pec tam uzrīve sieru.

14. Trauciņus liek cepeškrāsnī 200 grādu temperatūrā un karsē aptuveni 8 minūtes, līdz siers izkusis.

15. Gatavu zupu bauda kopā ar baltvīnu.

 

Kā vārīt buljonu!

• Žans Marks Bordenave iesaka buljonam ņemt 5 litrus ūdens, 2 sīpolus, vienu puravu, vienu papriku, 4 krustnagliņas, 3 lauru lapas, 4-5 melnos piparus, 4 vistu spārnus. To visu liek katlā, strauji uzvāra, nosmeļ putas un tad uz mazas uguns vāra, līdz vista un dārzeņi ir mīksti. Neizmantoto buljonu liek saldētavā un sasaldē citai reizei.

 

 Gatavo Žans Martos Bordenave, restorāna Ratatui šefpavārs

Recepte: žurnāls Dienas ēdieni 2011/3

 

Sastāvdaļas